Un WC public din Constanța costă cât un apartament. Cum au tocat 3 milioane de euro firmele de casă ale primăriei, care au reabilitat Parcul Arheologic

Primăria Constanța a plătit aproximativ 3 milioane de euro ca să reabiliteze Parcul Arheologic din oraș. Din toată suma, peste 150.000 de euro au fost cheltuiți pentru trei closete publice, de 18 mp fiecare. Așa se face că, în Constanța, un WC public a ajuns să coste 2.880 euro/mp. Această sumă nu include dotările interioare care au costat alți bani – în jur de 20.000 de euro.

În centrul orașului, un apartament de aproximativ 50 mp costă în jur de 1200-1500 euro/mp. Spre exemplu, în 28 august 2018, pe site-ul imobiliare.ro, un apartament de două camere (48 mp), a fost scos la vânzare cu 56.000 de euro. Apartamentul este situat în zona centrală a Constanței, la 600 de metri distanță de Parcul Arheologic unde coșmelia unui WC public a costat Primăria Constanța 50.000 de euro.

Captură foto de pe site-ul www.imobiliare.ro

Pe lângă acest lucru, cele trei closete nici măcar nu sunt funcționale. Am vrut să vedem cum arată un WC de 50.000 de euro, așa că am încercat să intrăm într-unul dintre cele trei closete. Era închis. La fel și celelalte două. Am întrebat unul dintre paznicii parcului de ce nu putem intra în toaleta publică: ”Dacă aveți nevoie la baie, mergeți la cârciuma din parc. E o înțelegere între primărie și patronul de acolo, să lase oamenii să intre până când sunt gata astea”. Am mers la cârciumă, unde, un puști ne-a explicat de ce closetele publice nu sunt, de fapt, încă publice: ”N-au găsit oameni care să păzească budele și până angajează pe cineva ne-au pus pe noi să deschidem toaleta asta de-aici, ca să meargă oamenii care vin din parc”. Puștiul ne îndrumă către buda pe care patronul lui a deschis-o special pentru oamenii care ar trebui să se folosească de WC-urile de 50.000 de euro bucata. Coborâm treptele fostului closet public care funcționa pe vremea lui Ceaușescu, dar duhoarea nu ne permite să zăbovim mult.

Primăria Constanța, prin biroul de presă, ne-a confirmat spusele puștiului: Nu au găsit până acum oameni care să păzească cele trei closete. E drept, nu e lucru ușor să păzești o bijuterie de WC de 50.000 de euro. De la primărie ne-au asigurat, însă, că la 1 septembrie toaletele vor fi date în folosință pentru că administrația locală a bătut palma cu un terț care se va ocupa de paza coșmeliilor.

Din cele aproximativ 3 milioane de euro, alți 100.000 de euro au fost cheltuiți pentru ”amenajări dendrologice”. Adică, Primăria Constanța a plătit acești bani pentru ca în Parcul Arheologic să fie plantați arbuști, copaci și spații verzi de toate felurile. Doar că realitatea din teren arată diferit de notițele funcționarilor din caietul de sarcini. Printre altele, în graficul de execuție al lucrărilor este menționat următorul lucru: ”Gard viu, 1280 m”. Asta înseamnă că, astăzi, în parc ar trebui să existe 1,2 km de ”gard viu” proaspăt, abia plantat. Am fost în teren să căutăm spațiul verde care a costat Primăria Constanța, împreună cu arbuștii și copacii nou plantați, 100.000 de euro. Nu l-am găsit. Nu am identificat nici măcar 100 de metri de ”gard viu” nou în parcul din centrul Constanței.

Info Sud-Est a solicitat Primăriei Constanța toate sumele defalcate care au fost cheltuite pentru investițiile din Parcul Arheologic, o lucrare care a scos din buzunarele constănțenilor aproape 3 milioane de euro:

În luna mai 2015, Primăria Constanța a anunțat că încep lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic și că investiția va fi finanțată cu bani europeni. În 2016, administrația locală a pierdut finanțarea europeană din cauza numeroaselor contestații ale firmelor care au fost declarate necâștigătoare. Așa se face că, imediat după ce a pierdut banii europeni, Primăria Constanța a alocat bani din bugetul orașului pentru a amenaja parcul. A fost nevoie de trei ani pentru ca Parcul Arheologic să fie deschis publicului. 

Câștigătorul proiectului a fost asocierea SC Mobitom SA – SC Pomacost SA. Ambele sunt firme de casă ale primăriei conduse de fostul primar Radu Mazăre. Abonate la banii orașului, firmele au câștigat numeroase proiecte plătite gras din bani publici în perioada în care fostul primar conducea Constanța. Și acum le merge la fel de bine.

Din anul 2002 până în anul 2010, cenzorul Mobitom SA a fost Vasile Făgădău, tatăl actualului primar al Constanței, Decebal Făgădău. Acționarul majoritar al Mobitom SA este Five-Holding SA, o societate cu acțiuni la purtător din cercul apropiat al fostului primar Mazăre.

Pomacost SA este o societate înființată în anul 2001, de către Basarab Popa, vărul lui Radu Mazăre, care a fost inculpat și în dosarul ”Retrocedărilor” și care a decedat în anul 2014. Această firmă are exclusiv acțiuni la purtător.

A contribuit Andreea Pavel

2 comentarii

  1. Serb ion

    Dar toata cardasia aceasta nu sa limitat doar la atât,sa ne uitam cum sa procedat si la renovarea intreg centrului vechi prin pavarea strazilor si aleilor,lucrare facuta de catre ABC Val,firma care obținea aproape toate licitațiile făcute de primărie in vremea nemuritorului,preaînaltului si unsului de catre un alt prea mărit si preainalt,faraonului MaZaRiCa.Încă nu se terminase lucrarea si te impiedicai de colturile pavelelor,ca sa nu mai vb ca acum numai la cativa ani dupa terminare cand ploua poți pescui in voie in bălțile ce se formeaza.Si uite cum putin cate putin,acest faraon (aceasta mumie)pe tot timpul domniei sale si-a construit un imperiu un rai (din care va pleca in alt rai) pe banii contribuabililor constanteni,unde sta la umbra ferit de legile statului,undeva prin insulele Mi si rupi sau Mi si pipi cum sor numi ele…..

  2. George

    Este incredibilă situația, însă regăsim astfel de contracte super păguboase în toată țara. Pur și simplu celor de la conducere nu le pasă de oameni, ci doar de propriile interese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.