Info Sud-Est (ISE) a fost înființat în iulie 2012, imediat după alegerile locale, de jurnaliștii Andreea Pavel și Cristian Andrei Leonte, ca o alternativă la presa locală tradițională.
Ziarul a existat și pe print mai mulți ani, dar ulterior a rămas doar în varianta online. ISE se remarcă în presa locală prin analize proprii, reportaje și investigații, dar și prin campanii de presă care au reușit să aducă schimbări majore în comunitate, de la patrimoniul cultural la finanțări europene.
Echipa ISE a construit în 2022 Heritage Constanța, prima arhivă digitală a monumentelor istorice din județ. Tot în anul 2022, ISE a organizat mai multe seminarii dedicate jurnalismului de investigații și a deschis ușa redacției tinerilor studenți fără experiență.
Echipa

– Redactor-șef –
A absolvit Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” din Constanța, specializarea matematică-informatică. A urmat Facultatea de Istorie și Științe Politice, specializările “Relații Internaționale și Studii Europene” și ”Istorie”.
Este membru fondator al Asociației pentru Dialog Intercultural și Studii Istorice “Intermarium” și a publicat în volumele colective editate de asociație.
A fondat ziarul Info Sud-Est în anul 2012 și Asociația Info Sud Est, în 2021. Este și fondator al Heritage Constanța (2022), prima arhivă digitală a monumentelor istorice din județul Constanța.
În 2014 a fost desemnată “Tânărul Jurnalist al anului” de Fundația Freedom House România, pentru ”curajul de a face presă la Constanța”. Este editor G4Media din 2018 și a publicat articole în Libertatea, Scena9, Rise Project și Context.ro, iar unele dintre investigațiile la care a lucrat au apărut în publicații din Olanda, Germania sau Marea Britanie.
În 2017 a câștigat premiul onorific pentru presă locală, în cadrul Premiilor Superscrieri, “pentru că a investigat un oraș capturat de grupuri de interese mafiote”. În 2021, alături de alți colegi din presă, a câștigat premiul I la categoria Investigație la Premiile Superscrieri, cu textul “Blândețea zeiței la ochi”.
În 2022 a câștigat premiul juriului și premiul I la categoria Presă locală cu investigația “Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării?”, investigație publicată și în ziarul german Süddeutsche Zeitung.
Alături de alți colegi a publicat în OCCRP investigația – Romanian Army Land Used by NATO Owned by Friends and Kin of Syrian Dictator.
A pierdut numărul pisicilor pe care le are și este fericită când scrie.

– Project manager –
Cristian Andrei Leonte este co-fondator Info Sud-Est. În anul 2022 a înființat și Context.ro, alături de jurnaliștii Attila Biro și Stephen McGrath.
Este, de asemenea, editor al G4Media și a documentat mai multe investigații transfrontaliere împreună cu jurnaliști de la OCCRP, Suddeutsche Zeitung (Germania) sau NRC (Olanda).
A publicat numeroase investigații și articole despre corupția locală, distrugerea patrimoniului istoric și cultural, problemele de mediu din Marea Neagră și Delta Dunării precum și despre cooperarea multi-etnică.
Este membru fondator al Asociației pentru Dialog Intercultural și Studii Istorice “Intermarium” și a publicat în volumele colective editate de asociație.
Cristian este și fondator al Heritage Constanța, prima arhivă digitală a monumentelor istorice din județul Constanța, și al Asociației Info Sud-Est.
Dacă ar avea timp, cel mai probabil nu s-ar opri din sport. De orice fel. Dar nu are.

– Contributor –
Este profesor universitar la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța. Specialist în istoria secolului al XX-lea și în istoria relațiilor internaționale.
Până în anul 2000 a fost cercetător al Institutului de Istorie „N.Iorga” din București, al Academiei Române.
În anul 2005 a obținut Premiul Academiei Române pentru Istorie pentru volumul „Construirea sistemului cordon sanitaire. Relații româno-polone, 1919-1926”, apărut la Cluj Napoca în 2003.
A publicat monografii, volume de documente, articole științifice în România, Polonia, Lituania, Letonia, SUA, Marea Britanie, Germania, Bulgaria, Turcia, Republica Moldova.
A făcut parte din Comisia mixtă de istorie România-Polonia, de pe lângă Academia Română și Academia Polonă de Științe și din Comisia Mixtă de Istorie România-Federația Rusă, de pe lângă Academia Română și Academia de Științe a Federației Ruse.
A avut activitate publicistică în presa națională (radio, televiziune și mass media scrise) și în cea locală, este colaborator Info Sud-Est din 2012 și co-fondator al asociației cu același nume.
Fondator al „Heritage Constanța”, prima arhivă digitală a monumentelor istorice din județul Constanța.
Nu se poate decide dacă după a doua cafea merge mai bine un espresso scurt sau un ceai negru.

– Reporter –
Student în anul III la Facultatea de Istorie și Științe Politice, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța.
A absolvit Liceul Teoretic ”Decebal”, din Constanța, promoția 2016-2020. S-a alăturat ISE în octombrie 2022 și publică în G4Media, în cadrul proiectului ENTR.
Se ocupă cu precădere de reportaje, știri externe și urmărește fenomene precum discriminarea, discursul urii sau război și refugiați ucraineni.
Are 1.88 cm, dar habar n-are să joace baschet și este pasionat de orice nu implică trezitul devreme.

– Intern –
S-a alăturat echipei ISE în iulie 2023, în cadrul unui program de internship susținut de Thomson Foundation.
Este mezina echipei, are 19 ani, este anul II la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism. Este în principal reporter pe teren.
A debutat cu un reportaj-opinie despre cât de friendly este Constanța cu turiștii străini, în contextul festivalului Neversea, fapt care a declanșat un val de ură, sexism și instigare la viol și violență împotriva ei.
Delia a publicat ulterior o reacție în care a analizat miile de reacții și comentarii negative. Alături de Delia au fost mai multe publicații și ONG-uri care au scris despre asta, între care Deutsche Welle și Centrul Filia.
Din 20 octombrie 2023 este membră a Deutsche Welle Europe Youth Newsroom
Mai mult decât presa și ieșirile cu prietenii îi place doar somnul.

– Contributor –
A absolvit Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu” din Constanța. Este absolvent al Facultății de Istorie și Științe Politice, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța, în prezent masterand la managementul Afacerilor Internaționale, în cadrul Facultății de Științe Economice, la aceeași universitate. A fost jurnalist la televiziunea locală online Constanța TV și este colaborator ISE de la începutul anului 2023. Scrie pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR.
Nu glumește, deci nu glumim nici noi.
Cod de etică
Info Sud-Est (ISE) a apărut ca o nevoie de alternativă la presa tradițională din Dobrogea, imediat după alegerile locale din vara anului 2012.
De atunci documentăm și publicăm investigații jurnalistice, reportaje, analize, știri, interviuri, opinii și altele în beneficiul și interesul informării corecte, complete și obiective a publicului. Scopul nostru este ca publicul să fie corect informat pentru a reacționa și pentru a lua decizii în consecință în comunitate.
Reporterii ISE nu abuzează de statutul profesional în scop personal și nu trădează încrederea publicului. Nu abuzăm de munca noastră pentru a obține foloase necuvenite, beneficii sau avantaje. Nu publicăm reclamă mascată.
ISE respectă proprietatea intelectuală, prin citarea surselor, și este de acord ca informațiile din ISE să fie citate.
Documentăm în mod independent activitatea instituțiilor publice, companiilor și entităților responsabile din societate, urmărim traseul banilor publici sau europeni, scriem despre fenomene cu implicații majore în societate, precum corupție, actul de justiție, extremismul politic în România sau Europa, discriminarea de orice fel, discursul urii ș.a.
Suntem preocupați ca instituțiile și actorii cu impact major în societate să fie supuși unui control civil real.
Nu acceptăm plagiatul, suntem atenți ca atunci când scriem să nu fim în conflict de interese, ne protejăm sursele cu orice preț, această regulă fiind unul dintre pilonii de bază a tot ceea facem.
Când greșim, omitem involuntar informații sau publicăm o informație care se dovedește că nu a fost corectă, semnalăm, corectăm și ne cerem scuze. Greșelile sunt inevitabile în orice echipă, în orice domeniu de activitate.
Mai mult, respectăm atunci când o persoană, vizată direct sau indirect de materialele noastre, ne trimite un drept la replică și îl arătăm publicului integral. Nu publicăm însă injurii, informații denigratoare sau care nu sunt probate.
Nu acceptăm finanțări care vin din surse obscure sau au fost obținute prin încălcarea legii.
Nu ne interesează viața personală a nimănui, cu excepția în care evenimente, persoane sau activități din viața privată influențează sau au legătură cu viața publică a persoanei respective sau impactează comunitatea. Interesul public primează.
Ne verificăm informațiile și le trecem prin mai multe filtre în timpul documentării. Înainte de publicare, textul parcurge procedura de fact-checking și ajung la cititori doar informațiile care pot fi probate.
Ghid editorial
Jurnaliștii Info Sud-Est își publică investigațiile, reportajele sau analizele în urma unui proces amplu de documentare, editare și doar înainte ca acestea să treacă prin filtrul procesului de verificare a informației (fact-checking). Pentru acesta există în redacție doi responsabili.
Când greșim, omitem involuntar informații sau publicăm o informație care se dovedește că nu a fost corectă, semnalăm, corectăm și ne cerem scuze public cititorilor. Asta înseamnă că sub paragraful unde a fost publicată informația incorectă se face “UPDATE”, cu data și ora publicării în care este semnalat faptul că a fost transmisă o informație incorectă și explicăm publicului care este varianta corectă.
Info Sud-Est nu acceptă nicio formă de finanțare sau susținere care vine la pachet cu îngrădirea libertății editoriale.
Nu susținem nicio cauză politică și nu acceptăm jurnaliști care sunt membri de partid sau purtători de cuvânt în cadrul instituțiilor publice. Considerăm aceste lucruri incompatibile cu meseria de jurnalism.
Orice decizie editorială importantă este dezbătută în cadrul ședințelor săptămânale de redacție și nimic nu este publicat înainte ca toți cei implicați în procesul editorial (de la autor, la editor, la fact-checker) să-și dea acordul.
Subiectele pe care le publicăm sunt propuse de orice membru al redacției în ședința săptămânală. Fiecare subiect este analizat în cadrul ședinței, tot atunci când este construită și structura documentării.
Reporterul/reporterii desemnați să se ocupe de subiect încep documentarea, strângerea informațiilor și începe creionarea draftului. Pe tot parcursul acestui proces se sfătuiesc și rămân în contact cu editorii.
După ce prima variantă de draft este finalizată, articolul merge la editare. Jurnalistul face modificările propuse de editor pe text, dar are posibilitatea să dezbată cu acesta atunci când nu este de acord cu schimbările aduse de editare. Se ajunge la o variantă de comun acord, apoi textul intră în procesul de fact-checking. În cazul în care nu se ajunge la un acord asupra textului, este chemat editorul cu cea mai multă experiență în redacție (în ordine descrescătoare), care înclină balanța.
Grafica și conceptul vizual ale articolelor sunt stabilite, împreună, de reporter și editor. Nu publicăm imagini cu conținut explicit sexual, violent sau de orice altă natură menit să lezeze cititorii.
Info Sud-Est moderează comentariile cititorilor și nu tolerează conținutul ofensator/extremist/defăimător/atacuri la persoană/hărțuire/discursul urii. Ne rezervăm dreptul de a șterge orice astfel de comentarii. Toate comentariile de pe site-ul info-sud-est.ro sunt verificate înainte de aprobare.
Protejăm identitatea surselor în orice situație, jurnaliștii ISE fiind încurajați și susținuți să facă acest lucru chiar și în fața instanțelor de judecată, conform jurisprudenței CEDO.
Ne asigurăm că nu publicăm informații personale despre nimeni fără acordul explicit și în scris al persoanelor respective, cu excepția în care persoanele respective și/sau informațiile sunt relevante pentru interesul public.
Lucrăm cu surse doar în regim de independență totală și considerăm că jurnaliștii au dreptul să aibă ca sursă pe oricine. Jurnalistul are independență totală în gestionarea informațiilor colectate și are rol decisiv în acest proces de filtrare a informației. Jurnalistul alege ce piste urmărește mai departe, ce informații păstrează, ce informații consideră că nu se pot susține etc. De la surse preluăm doar informații, nu publicăm articolele la presiunea surselor, nu orice pont venit de la surse este un subiect de presă și ajunge să fie publicat, nu acceptăm cadouri, bunuri sau foloase de la surse înainte sau ulterior publicării articolelor. Lucrăm cu orice tip de surse atâta timp cât informațiile acestora sunt relevante pentru interesul public.
Conținutul sponsorizat este marcat din titlu cu (P). Parteneriatele sunt marcate din titlu cu (parteneriate). Articolele de opinie sunt publicate în categoria “Opinie”.
Acceptăm sugestiile și părerile cititorilor, indiferent dacă sunt pozitive sau negative, și îi încurajăm să ni le trimită pe toate canalele de comunicare ale ISE. Păstrăm confidențialitatea cititorilor care ne trimit informații.
Respectăm dreptul celor despre care scriem să își prezinte punctul de vedere și facem toate demersurile în acest sens. Nu ne angajăm să publicăm integral și fără o analiză orice drept la replică, care vine ulterior demersurilor noastre de a obține un punct de vedere. Nu publicăm informații denigratoare, injurii sau acuzații nesusținute de probe care se regăsesc în punctele de vedere sau drepturile la replică.
Info Sud-Est are desemnată o persoană care se ocupă de plângerile referitoare la încălcarea principiilor jurnalistice/reclamații. În acest moment, persoana desemnată este Gabriel Mateescu, care poate fi contactat prin e-mail sau conturile sale de pe rețelele de socializare.
Info Sud-Est își protejează angajații în toate situațiile dificile în care ajung, cu sau fără voia lor, și le asigură suport moral, juridic, tehnic, financiar sau de altă natură pentru a depăși situațiile respective. Membrii redacției ISE au independență editorială totală.
În procesul de recrutare și formare ne asigurăm că angajații noștri sunt bine pregătiți, informați cu privire la responsabilitățile lor etice și competenți în furnizarea jurnalismului de calitate.
Respectăm standardele internaționale de muncă, oferindu-le angajaților noștri condiții echitabile și beneficii sociale în conformitate cu drepturile lor legale. Îi menținem în siguranță și le oferim formare pentru a-i ajuta să se perfecționeze și să aibă șansa de a avansa în carieră. Respectăm egalitatea de șanse pentru toți și avem reguli interne care evită orice fel de favoritism.
Info Sud-Est acceptă orice critică constructivă și sugestie în privința respectării codului nostru de etică profesională. Încercăm să evoluăm profesional constant, iar în acest sens, participăm regulat la evenimente, conferințe, traininguri etc. dedicate producerii jurnalismului de calitate și respectării principiilor de bază ale profesiei – respectarea adevărului mai presus de orice, evitarea știrilor false, servirea interesului public etc.
Postat la 27.10.2023
> CONTACT
Show Transparency Report