Tiparul monumentului istoric vândut ilegal și ruinat de proprietari: Palatul Regal din Mamaia

info-sud-est-palatul-regal-din-mamaia1Palatul Regal din Mamaia reprezintă tiparul monumentului istoric vândut ilegal de instituții ale statul român, în schimbul unui preț derizoriu, către o persoană privată influentă în mediul politic și de afaceri care aduce clădirea de patrimoniu, din nepăsare sau intenționat, în stadiul de ruină.

De-a lungul ultimilor 15 ani, asupra structurii și fațadei monumentului istoric de categoria A s-au făcut intervenții fără avizul Ministerului Culturii, s-au desfășurat activități fără autorizațiile necesare, iar la distrugerea treptată a structurii Palatului, intenționată sau din nepăsare, a ”contribuit” și un incendiu de proporții în anul 2012.

În cazul Palatului Regal din stațiunea Mamaia, Legea 422/2001 a fost încălcată în nenumărate rânduri, începând cu vânzarea monumentului fără exercitatea dreptului de preemțiune al statului și până în sezonul estival 2016, atunci când s-au făcut schimbări peisagistice fără avizul Direcției Județene pentru Cultură Constanța.

Palatul Regal din Mamaia este monument istoric de categoria A, adică monument istoric de valoare națională și internațională, consemnat în Monitorul Oficial al României și în PUZ-ul stațiunii Mamaia ca „Fosta vilă regală, azi Club Castel”, cu codul LMI CT-II-m-A-02896 și se află sub incidența Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Palat vândut la prețul unui apartament, batjocorit și incendiat

În anul 2003, SC Mamaia SA a vândut Palatul Reginei Maria la prețul unui apartament de lux din stațiune. În urma tranzacției, noul proprietar al monumentului istoric a devenit SC Light System SRL.

Un an mai târziu, tot prin încălcarea Legii 422/2001, terenul aferent monumentului, în suprafață de 1,5 hectare, a fost vândut de Primăria Constanța aceluiași proprietar în schimbul unui preț de batjocură: 23 euro/mp.

Astăzi, tranzacția terenului face obiectul unui dosar penal întocmit de procurorii DNA Constanța. Pentru că Legea 422 a fost încălcată și statul nu a fost înștiințat asupra vânzării terenului, procurorii au cerut în instanță anularea contractului de vânzare-cumpărare invocând nulitatea absolută a tranzacției.

SC Light System SRL, firma care a fost „cadorisită” de SC Mamaia SA și Primăria Constanța la începutul anilor 2000, are o istorie controversată prin prisma acționariatului acesteia și a schimbărilor de asociați de-a lungul ultimului deceniu.

Pe la conducerea firmei s-au perindat:

-vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;
-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
-Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
-SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.

Dezinteresul Ministerului Culturii pentru soarta monumentului

info-sud-est-palatul-regal-din-mamaiaCu toate acestea, până în prezent, Ministerul Culturii nu a avut nicio reacție cu privire la procesul care se află pe rolul instanței și care privește soarta monumentului istoric din stațiunea Mamaia, aflat astăzi într-o stare de degradare avansată.

Pe de altă parte, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, reprezentanta în teritoriu a Ministerului Culturii, nu poate aplica amenzi sau alte măsuri coercitive asupra proprietarilor Palatului Regal din Mamaia din cauza existenței unor hibe semnificative în cuprinsul Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

„De exemplu nu sunt prevăzute contravenții și amenzi pentru intervenții în siturile urbane (zone construite protejate), în zonele de protecție ale monumentelor istorice, nu se prevăd amenzi pentru nerespectarea avizelor emise în aceste zone”, ne-a declarat Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură Constanța.

Totodată, aceasta a mai precizat că lipsa unor termene clare de aplicare a avertismentelor emise de DJC îi împiedică pe reprezentanții instituției de Cultură să aplice amenzi repetate proprietarilor iresponsabili. Aceștia din urmă contestă și câștigă în instanță anularea amenzilor în lipsa unor prevederi clare ale Legii 422/2001.

Așa s-a ajuns ca Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia să fie prins într-un cerc vicios în care legea lacunară, incompetența, rea-voința și dezinteresul împiedică atât reabilitarea monumentului istoric, cât și întoarcerea acestuia în patrimoniul statului român – deși astăzi există contextul favorabil revendicării monumentului de către Ministerul Culturii.

Importanța Palatului Regal din Mamaia

Fosta Vilă Regală din Mamaia este cel mai important monument istoric din stațiunea Mamaia și una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu ale județului Constanța, atât din punct de vedere arhitectonic, cât și datorită rolului pe care reședința regală l-a avut în plan politic și al relațiilor externe ale României.

Într-un reportaj precedent publicat de Info Sud-Est, istoricul Florin Anghel a adus argumentele necesare pentru care Palatului Regal din Mamaia trebuie să i se acorde atenția cuvenită:

„Kara Dalga, „Valul Negru”, Palatul Regal din Mamaia ridicat de regina Maria, început în 1924 şi finalizat în 1926, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa este o clădire superbă, monumentală, cu foişor elegant în stil neoromânesc, mai puţin întâlnit în Dobrogea. Curtea imensă este neobişnuită pentru oraşul nostru, îngrădită cu ziduri de piatră, specific dobrogene, umilă la prima vedere prin tot ceea ce vezi pe cuprinsul ei.

Palatul Regal din Mamaia ascunde mai multă istorie decât oricare dintre clădirile oficiale din afara Bucureştilor. Odinioară, fiecare cameră avea culori diferite pentru draperii, sticlăria de epocă şi mobilier (în saloanele regelui Ferdinand domina stilul Biedermaier de cea mai bună calitate). Pereţii erau împânziţi cu tapiserii vechi, englezeşti, de in şi, în special, cu impresionanta colecţie de acuarele a împărătesei Maria a Rusiei, soţia ţarului Alexandru al II-lea şi bunica reginei Maria. Dominau, în încăperi, vasele veneţiene de porţelan albastru cu alb, sobele din teracotă olandeză, mobila veche italiană, simplă iar sufrageria, imensă, se deschidea spre balconul din care, atunci, se vedea marea. „Kara Dalga” se deschidea spre un parc mare, cu gazon tuns şi tufe de trandafiri, unde domneau un bazin cu apă dulce, captată din Siutghiol, o fântână şi multe alei din piatră, operele arhitecţilor italieni Antonio Moraldo şi Carlo Actis.

În Palatul acesta au locuit, în vremuri fericite, regele Ferdinand, regina Maria, regele Mihai, regina mamă Elena. Au venit mereu în vacanţe, aici, la plajă, regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul rege Paul (1947- 1964), regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul de o viaţă al bunei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi-a petrecut zilele în camerele Palatului, în lunile de vară, mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.

Din decembrie 1927, clădirea a trecut în proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai pentru ca, la 6 iunie 1932, regele Carol al II-lea să decidă predarea ei către Flotila de Hidroaviaţie (care funcţiona pe lacul Siutghiol) şi transformarea în Cazino al Ofiţerilor Aviatori, menire pe care a îndeplinit-o până la naţionalizarea din 1948.

Nici în perioada comunistă dar, mai ales, nici după 1990, acest loc nu s-a bucurat de vreo consideraţie”.

Despre importanța acestui Palat Regal din Mamaia în relațiile bilaterale pe care țara noastră le-a dezvoltat cu alte state a vorbit și Ambasadorul Republicii Polonia la București, Marek Szczygiel, într-un interviu acordat Info Sud-Est:

„În întâlnirea pe care am avut-o cu Prefectul județului Constanța, l-am întrebat care este situația actuală a Palatului Regal din Mamaia. Această clădire este foarte importantă pentru istoria relațiilor noastre bilaterale, datorită vizitelor pe care Mareșalul Józef Piłsudski le-a făcut aici, la invitațiile Reginei Maria. Mareșalul Józef Piłsudski a locuit în Palatul Regal din Mamaia de câteva ori și acest lucru este foarte important pentru noi. Am spus că noi dorim să marcăm prezența Mareșalului Józef Piłsudski în această clădire istorică dar am primit răspunsul că situația patrimonială a acestei clădiri este neclară.

Sper ca autoritățile locale să transforme Palatul Regal din Mamaia într-un loc atractiv pentru că noi am dori să pregătim în acest spațiu o serie de expoziții care să amintească de relația noastră comună și de prezența Mareșalului Piłsudski aici. Dacă acest lucru se va întâmpla, suntem absolut siguri că Palatul Regal din Mamaia ar fi vizitat de foarte mulți turiști polonezi.

Dacă ar fi renovat, Palatul Regal din Mamaia ar deveni o atracție turistică extrem de importantă și Ambasada Republicii Polone la București pregătește deja, pe web-siteul oficial, o hartă cu locurile care marchează istoria comună româno-polonă, locuri în care s-au aflat refugiați polonezi în al doilea război mondial, locurile pe care Mareșalul Piłsudski le-a vizitat în România și acestea ar putea deveni foarte populare pentru turiștii polonezi. Cu siguranță Constanța și Mamaia vor fi pe această hartă oficială și o vom pune la dispoziția tuturor celor interesați.

Cred că este și în interesul autorităților locale din Constanța ca Palatul Regal din Mamaia să devină un loc turistic atractiv, pentru a putea pune în valoare momentele importante ale istoriei României și ale relațiilor româno-polone. Acest lucru ar facilita promovarea Constanței, atât în România, cât și în afara ei. Cred că renovarea Palatului Regal se poate face și cu ajutorul fondurilor europene”, a conchis Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polonia la București.

info-sud-est-campanie-patrimoniu

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: