Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța: „Nu trebuie să reinventăm roata, stă în puterea noastră să salvăm aceste monumente și să le aducem acolo unde le este locul”

În perioada 21 septembrie – 21 noiembrie s-a desfășurat Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, un demers inițiat de ziarul Info Sud-Est în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.

Campania a vizat modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și s-a încheiat cu o conferință publică ce a avut loc în data de 23 noiembrie, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța.

Întâlnirea a reprezentat o premieră pentru Constanța pentru că a reușit să îi aducă la aceeași masă pe toți actorii instituționali importanți pentru soarta patrimoniului istoric.

Prezent la eveniment, Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat:

„După cum am menționat și în cadrul interviului, atât în nume personal, cât și în numele instituției pe care o conduc, am acceptat fără rezerve implicarea în proiectul editorial ce pornește de la concluzia justă că patrimoiul istoric și cultural al Constanței se află într-o stare de degradare. Din punctul meu de vedere, consider că trebuie acordată, de către comunitate, o atenție deosebită patrimoniului cultural local, constănțenii fiind principalii beneficiari ai sumei de valori moștenite.

Comunitatea trebuie deopotrivă să fie mândră de importanța și bogăția patrimoniului istoric și cultural dobrogean, dar, totodată, să își asume și responsabilitățile. Din păcate, demersul firesc de reabilitare a unor monumente ce se încadrează în sfera de normalitate în orice țară civilizată, în România se dovedește a fi unul extrem de ambițios din mai multe puncte de vedere. Pe lângă demersul complicat de identificare a resurselor financiare, mai sunt destule condiționări de ordin legislativ, instituțional, administrativ sau mediatic ce transformă procesul de reabilitare a patrimoniului istoric într-o adevărată aventură.

Cu toate acestea, în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean Constanța, trebuie cu toții să ne implicăm în complicatul proces de reabilitare a unor monumente istorice de interes județean și național. Mă refer aici la Clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Mormântul pictat Hypogeu, Edificiul Roman și celelalte. În aceste zile pregătesc aplicațiile aferente unor obiective importante pentru județul Constanța, cum este Mormântul pictat Hypogeu sau Cetatea Carsium pentru obținerea de finanțare în cadrul POR 2014-2020. Pregătirea proiectelor, asumarea, disponibilitatea și flexibilitatea de a accepta numeroase și diferite tipuri de blocaje reprezintă argumente forte privind gradul de asumare a administrației județene.

Mai mult, prezența la acest eveniment și implicarea mea în campania Info Sud-Est vreau să reprezinte o dovadă în plus față de constănțeni că, pe viitor, aceste demersuri să fie real susținute și de liderii comunității. Referitor la aspectele legislative este necesar ca destinul patrimoniului cultural să fie reglementat fără echivoc. Mai multe despre aceste obiective vi le poate da domnul Marian Bănică, șeful serviciului de proiecte. În primul rând, sunt constănțean și, din această calitate principală, înțeleg să fiu responsabil față de felul în care este salvat și pus în valoare patrimoniul acestui județ.

Vă mărturisesc că am un vis legat de destinul acestuia, astfel încât, în cel mai scurt timp, să avem muzee constănțene la standarde occidentale, să avem situri arheologice salvate și oferite tuturor categoriilor de vizitatori, specialiști dedicați -și sunteți foarte mulți prezenți aici-, la nivel corespunzător valorosului depozit patrimonial pe care îl avem la nivel local și județean. Nu trebuie să reinventăm roata, stă în puterea noastră să rezolvăm, să dea Dumnezeu ca în acest mandat de patru ani de zile al meu, al domnului primar Făgădău și al domnului prefect, să reușim să salvăm aceste monumente și să le aducem acolo unde le este locul”.