Adrian Nicolaescu, prefectul județului Constanța: „Orice inițiativă pe care o aveți, inclusiv de îmbunătățire a legislației, pentru că sigur pot fi suprapuneri de atribuții, o susținem“

În perioada 21 septembrie – 21 noiembrie s-a desfășurat Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, un demers inițiat de ziarul Info Sud-Est în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.

Campania a vizat modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și s-a încheiat cu o conferință publică ce a avut loc în data de 23 noiembrie, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța.

Întâlnirea a reprezentat o premieră pentru Constanța pentru că a reușit să îi aducă la aceeași masă pe toți actorii instituționali importanți pentru soarta patrimoniului istoric.

Prezent la eveniment, Adrian Nicolaescu, prefectul județului Constanța, a declarat:

„În primul rând vreau să vă mulțumesc că sunt alături de dumneavoastră în calitatea de invitat și participant la această conferință cu o temă deosebit de importantă. În calitate de prefect salut prezența la această masă a tuturor factorilor responsabili din județul Constanța care au în preocupare protejarea tezaurului cultural, istoric al județului nostru. Este important pentru că acest semnal de alarmă pe care dumneavoastră împreună cu autoritățile pe care le-ați menționat îl trageți acum, într-un moment deosebit pentru constănțeni, este important să știm exact unde ne aflăm cu situația protecției monumentelor istorice și culturale din județ, ca să știm ce facem în viitor.

Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt totuși pe o linie pozitivă pentru că semnalele pe care le-am primit în ultima perioadă, cel puțin de când sunt prefect, este că a existat preocuparea din partea Consiliului Județean, a Direcției Județene pentru Cultură, a muzeelor din Constanța ca să ia niște măsuri în privința protecției acestui patrimoniu. Însă, sigur, nu sunt suficiente și avem multe de făcut împreună. Ceea ce pot să vă spun este că, într-adevăr, semnale care vin sunt tot în direcția de a accentua grija față de patrimoniu, a atrage cât mai multe fonduri, atât de la nivel central cât și de la nivel local pentru a asigura suportul financiar pentru protecția monumentelor. Și ele nu sunt puține, am citit materialul pe care l-ați prezentat, sunt foarte multe, sunt foarte multe într-o stare de decădere care necesită o grijă sporită din partea autorităților astfel încât să nu se piardă în primul rând ceea ce avem pus la păstrare. Și aici intervin în primul rând muzeele, autoritățile locale, pentru că aceste monumente, aceste obiective se cunosc, ele sunt inventariate.

Deci nu se poate spune că noi nu cunoaștem la nivelul județului care este situația acestor monumente. Important este să le dăm atenția cuvenită și să nu le lăsăm pe planul 100 în preocupările pe care le avem cu toții. Mai știu că există proiecte care pot ajuta la finanțarea atât cu fonduri europene cât și cu fonduri de la buget, acolo unde este nevoie de un efort mai mare astfel încât să facem față tuturor necesităților. Eu, fiind reprezentant al Guvernului, susțin inițiativele dumneavoastră, chiar ne și implicăm pentru că e vorba de un interes național, vorbim de patrimoniul județului, vorbim de o zonă importantă ca istorie. Ce pot să vă spun este că orice inițiativă pe care o aveți, inclusiv de îmbunătățire a legislației, pentru că sigur pot fi suprapuneri de atribuții, o susținem. Dacă vom cădea de acord să schimbăm ceva în legislație, să înăsprim sancțiunile spre exemplu, dacă este nevoie, deși poate nu ajungem acolo, fiindcă e vorba de a înțelege interesul comun al constănțenilor.

Și aici nu vorbim numai de autoritățile locale, ci vorbim de absolut toți factorii, pentru că nu numai autoritățile locale trebuie să se implice ci absolut toți factorii responsabili. Și nu sunt puțini cei care au în grijă păstrarea patrimoniului. Deci aici putem să intervenim și noi și să susținem modificări legislative. Totuși există și lucruri care, deși sunt mărunte, sunt foarte importante. Noi am atras atenția autorităților locale cu ocazia unor corespondențe pe care le-am făcut să aibă grijă să aibă la nivelul consiliilor locale angajați arhitecți, oameni pregătiți care să știe ce se întâmplă în teritoriu, ca atunci când dau certificate de urbanism să nu facă anumite suprapuneri de terenuri, de situri. Nu intru în amănunte însă am atras atenția primarilor să aibă grijă să-și încadreze oameni de specialitate care să cunoască situația din teritoriu și să sprijine protecția monumentelor istorice pe care dânșii le au acolo. Aștept să văd și pozițiile dumneavoastră pentru ca împreună să tragem o concluzie și, într-adevăr, în finalul conferinței să existe un mesaj atât pentru cetățeni, cât și pentru autoritățile centrale sau locale“.