Copacii din Parcul Arheologic nu ies la numărătoare. Primăria Constanța nu ne-a răspuns la întrebări dar a început să planteze de zor noi arbuști

Stânga – fotografie realizată la scurt timp după recepția lucrărilor din Parcul Arheologic. Dreapta – fotografie realizată la două luni de la semnarea procesului verbal de recepție.

După ce am descoperit că un WC public din Parcul Arheologic a costat 50.000 euro, am trimis Primăriei Constanța o altă solicitare în care am cerut să ne spună numărul de copaci plantați conform proiectului de reabilitare a parcului, speciile plantate și sumele cheltuite pentru materialul dendrologic.

Răspunsul nu a venit nici după 56 de zile dar, între timp, primăria a început să planteze copaci și arbuști în parc. Se întâmplă asta la aproape trei luni după ce a fost semnat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor.


Unde sunt copacii?


Primăria Constanța a refuzat să ne spună pe ce s-au cheltuit cei aproape trei milioane de euro plătiți din bugetul orașului pentru reabilitarea parcului de lângă Palatul Administrativ. Singurul lucru confirmat de reprezentanții primăriei este că cele trei toalete publice construite în parc au costat 150.000 de euro.

Conform graficului de execuție publicat pe SEAP, societatea care a câștigat proiectul de reabilitare a parcului trebuia să planteze 220 de copaci, 176 de arbuști și 1,28 km de gard viu.

Doar că, după semnarea procesului verbal de recepție din luna iulie 2018, în Parcul Arheologic nu am găsit nici copacii, nici arbuștii și nici gardul viu pe care s-au cheltuit 474,595.20 lei (puțin peste 100.000 euro).

Așa că am întrebat primăria câți copaci, câți arbuști și câți metri de spațiu verde au fost plantați în realitate și nu doar pe hârtie și dacă, înainte să semneze procesul verbal de recepție, știau că arbuștii, gardul viu și copacii lipsesc.

La o săptămână după ce solicitarea noastră a fost înregistrată, angajații primăriei au “descins” în Parcul Arheologic și au început să planteze copaci și arbuști.


Cum se plimbă o solicitare pe Legea 544\2001 în Primăria Constanța.
56 de zile fără răspuns


În 5 septembrie 2018 am trimis Primăriei Constanța o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în care am cerut următoarele informații:

1. Constatările detaliate ale comisiei de recepție conform procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor din Parcul Arheologic.
2. Câți copaci și arbuști au fost plantați în cadrul proiectului?
3. Cât a costat fiecare copac în funcție de specie?
4. Câți metri de gard viu au fost plantați în cadrul proiectului?

Solicitarea a fost înaintată către două departamente distincte din cadul primăriei, în funcție de specificitatea întrebărilor. Întrebările noastre au ajuns la Gheorghe Coman, șeful Serviciului Gestionare Spații Verzi, și la Daniela Nanu, directorul executiv adjunct al Direcției Achiziții și Investiții Publice. Ambele hârtii zac pe birourile celor doi șefi de 56 de zile. Până acum nu a venit niciun răspuns.

Cu ajutorul secțiunii “Află unde este cererea ta”, de pe site-ul Primăriei Constanța, am refăcut traseul solicitării care a fost direcționată către Serviciul Spații Verzi:

Solicitarea a fost înregistrată de Primăria Constanța în urmă cu aproape două luni, în 5 septembrie.

În 6 septembrie a fost trimisă către Direcția Tehnologia Informației și Relații Publice și a plecat, în aceeași zi, către Rareș George Iordache, directorul executiv al Direcției Gestionare Servicii Publice.

Iordache a trimis-o în 10 septembrie către Gheorghe Coman, șeful Serviciului Gestionare Spații Verzi.

În 19 septembrie, Coman a trimis solicitarea înapoi la Iordache.

În 24 septembrie, Iordache îi retrimite solicitarea lui Coman.

Au trecut 56 de zile iar ei refuză în continuare să ne răspundă.

CE SPUNE LEGEA PRIVIND LIBERUL ACCES LA INFORMAȚIILE DE INTERES PUBLIC
Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, prevede că “autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării” sau poate refuza comunicarea informațiilor solicitate motivând și comunicând “în termen de 5 zile de la primirea petițiilor”.

Silenzio stampa pe tema copacilor


Pentru că meciul de ping-pong cu solicitarea noastră încă nu s-a terminat iar angajații Primăriei Constanța nu s-au hotărât cine își asumă responsabilitatea răspunsului, am cerut instituției un nou punct de vedere. I-am întrebat de ce plantează arbuști și copaci astăzi, la 3 luni de la finalizarea lucrărilor de reabilitare? Nimeni din Primăria Constanța nu a vrut să ne răspundă.


Despre proiectul de reabilitare a Parcului Arheologic


În luna mai 2015, Primăria Constanța a anunțat că încep lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic și că investiția va fi finanțată cu bani europeni. În 2016, administrația locală a pierdut finanțarea europeană din cauza numeroaselor contestații ale firmelor care au fost declarate necâștigătoare. Așa se face că, imediat după ce a pierdut banii europeni, Primăria Constanța a alocat bani din bugetul orașului pentru a amenaja parcul. Cu tot cu licitații, contestații și lucrări a fost nevoie de trei ani pentru ca Parcul Arheologic să fie deschis publicului.

Câștigătorul proiectului a fost asocierea SC Mobitom SA – SC Pomacost SA. Ambele sunt firme de casă ale primăriei conduse de fostul primar Radu Mazăre. Abonate la banii orașului, firmele au câștigat numeroase proiecte plătite gras din bani publici în perioada în care fostul primar conducea Constanța.

Primăria Constanța a semnat procesul verbal de recepție a lucrărilor de reabilitare a Parcului Arheologic în data de 25.07.2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.