Gabriel Comănescu: „Cu timpul am înțeles că lucrurile nu stau chiar așa de simplu și că pot exista alte bariere dincolo de cele strict financiare“

info-sud-est-gabriel-comanescu

În anul 2015, revista Forbes îl plasa pe Gabriel Comănescu pe locul 6 într-un top al celor mai bogați miliardari români, cu o avere estimată la peste 500 de milioane de euro. Omul de afaceri constănțean derulează business-uri în domeniul extracției petrolului și gazelor naturale și este acționarul majoritar al Grup Servicii Petroliere (GSP).

Gabriel Comănescu este și proprietarul a două clădiri monumente istorice din centrul vechi al Constanței – Casa cu Lei (Casa Emirzian) și Casa Manicatide. Celebre pentru frumusețea arhitecturală și poveștile lor de odinioară, clădirile se află astăzi în stare de degradare.

Gabriel Comănescu a acceptat să ne ofere un interviu, în scris, în calitate de proprietar al celor două clădiri de patrimoniu din municipiul Constanța. Interviul a fost realizat via e-mail. 


ISE: De ce ați fost interesat de achiziționarea a două monumente istorice emblematice pentru Constanța, având în vedere statutul lor special, dar și obligațiile și costurile sporite pe care proprietarii clădirilor de patrimoniu trebuie să le suporte?

Gabriel Comănescu: În perioada în care s-au achiziționat cele două clădiri, centrul istoric al Constanței era într-o paragină totală. Cele două clădiri, dincolo de a fi „istorice”, au în spate povești pline de farmec și mi-am propus să le redau aerul și frumusețea pe care au avut-o la sfârșitul secolului XIX.

ISE: Când și cum ați intrat în posesia Casei Manicatide și a Casei cu Lei? Aveați cunoștință, în momentul achiziționării clădirilor, că acestea sunt monumente istorice?

Gabriel Comănescu: Acest lucru l-am cunoscut de la bun început și m-am mirat că pot exista monumente istorice lăsate în paragină de proprietari. Nu am înțeles de ce aceștia nu luau măsuri pentru refacerea lor, însă cu timpul am înțeles că lucrurile nu stau chiar așa de simplu și că pot exista alte bariere dincolo de cele strict financiare.

ISE: Ce v-a împiedicat să reabilitați până acum aceste două imobile?

Gabriel Comănescu: La Casa cu Lei am depus mai multe diligențe în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute de Legea 422/2001. În acest sens, în urmă cu zece ani am solicitat emiterea unei autorizații de construire pentru proiect de reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare și recompartimentare interioară. Ulterior, în perioada 2010-2011, am intenționat să accesăm o finanțare în vederea reabilitării și reconsolidării imobilului. Cu ocazia realizării documentației tehnice, ni s-a pus în vedere faptul că orice lucrare de amenajare/reconsolidare a imobilului, dat fiind amplasarea sa, necesită reconsolidarea malului pe care aceasta este situată. Din perspectiva regimului juridic al malului, de apartenență la domeniul public al acestuia, această lucrare nu poate fi realizată decât de autoritățile locale. Sper, deci, ca odată cu finalizarea proiectului de reabilitare a centrului istoric, autoritățile locale să demareze și aceste lucrări care se impun cu atât mai mult cu cât malul a devenit instabil ca urmare a acestor lucrări de reabilitare realizate.

La Casa Manicatide există o situație litigioasă pentru terenul aferent, situație nesoluționată încă, și drept urmare nu am putut să facem niciun demers pentru consolidare/refacere. Odată finalizat din punct de vedere juridic, vom demara procedurile pentru refacere.

Până în acest moment, cele două imobile au beneficiat de reparații curente și de pază permanentă. Aș dori să vă gândiți cât a costat numai paza celor două clădiri, care se efectuează 24 de ore pe zi, cu patru agenți zilnic pe fiecare locație, iar în cazul Casei cu Lei acest lucru se întâmplă de mai bine de opt ani.

ISE: Care este viitorul acestor clădiri? Aveți în plan să le vindeți?

Gabriel Comănescu: Nu ne-am hotărât încă la destinația finală, dar cu siguranță vom păstra caracterul și unicitatea arhitecturală a acestora. La hotelul Vega, după o investiție semnificativă, am transformat o clădire în paragină care funcționa ca și hotel de 2 stele în cea mai apreciată unitate turistică de pe litoral. Și în cazul celor două clădiri intenționăm să investim atât cât trebuie ca să le redăm frumusețea de altădată.

ISE: Cunoașteți prevederile Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și prevederile pe care proprietarii trebuie să le respecte în procesul de conservare și reabilitare a monumentelor istorice? Dacă da, cum apreciați prevederile actualei legi?

Gabriel Comănescu: Cunoaștem legislația aplicabilă. Nu putem face comentarii asupra acesteia, dar o considerăm perfectibilă cu atât mai  mult cu cât nu a suferit îmbunătățiri în timp.

info-sud-est-campanie-patrimoniu

1 comentariu