Gheorghe Hagi a refuzat postul de selecționer al României pentru a continua proiectul început la Constanța în urmă cu 15 ani. A avut de ales între două visuri: naționala și Farul. Hagi a început proiectul la Constanța, cu Viitorul, în anul 2009, iar din anul 2021, echipa se numește Farul. Managerul Farului a recunoscut că a fost una din cele mai dificile decizii pe care le-a luat în întreaga carieră, iar Federația Română de Fotbal nu i-a închis ușa-n nas, deși nu este prima oară când Hagi refuză postul de selecționer. A mai făcut-o și în urmă cu trei ani, după ce Viitorul a devenit Farul.
Va mai exista și o a treia ofertă din partea Federației? FRF nu a lăsat să se înțeleagă că nu îl va mai oferta pe Hagi, din contră. “Cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, domnul Hagi va conduce echipa națională a României de pe banca tehnică spre noi succese”, este mesajul FRF-ului, care lasă loc de o eventuală colaborare pe viitor. De altfel, Hagi a fost prima opțiune a federației.
Mircea Lucescu a acceptat, între timp, să vină la naționala României, miza fiind calificarea la Campionatul Mondial, acolo unde tricolorii nu au participat de 26 de ani. Ar fi încă un detaliu care ar fi putut să cântărească în decizia luată de Hagi. Cu el pe bancă, România a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2002, după barajul pierdut împotriva Sloveniei. Atunci, Hagi a fost selecționer doar câteva luni.
România vine după o prestație peste așteptări la EURO 2024, acolo unde a ieșit din grupe de pe primul loc, peste Belgia, Slovacia și Ucraina. Nu trebuie uitat faptul că tricolorii s-au calificat la turneul final din Germania tot de pe primul loc, peste Elveția, formație cotată mult mai bine decât România.
Ar fi renunțat Hagi la acțiunile de la Farul și cui le-ar fi cedat? Poate fi un detaliu important luat în calcul de “Rege”. Acesta nu s-a sfiit niciodată să cheme investitori la Farul, alături de echipa de pe litoral. În 2023, Hagi a adus un nume mare din fotbalul mondial în clubul constănțean, pe brazilianul Rivaldo, fost Balon de Aur, care a preluat 10% din acțiuni. Însă, Hagi își dorește investiții la Farul pentru a putea face performanță.
Fostul decar al României a pus accentul pe continuitatea proiectului de la Constanța în comunicatul publicat pe site-ul oficial al clubului constănțean. Hagi a rămas ambițios și constant în declarații. Își dorește să construiască un club puternic la Constanța, este proiectul lui de suflet, construit de la zero, mai ales că aici se va construi un stadion modern, mai devreme sau mai târziu, despre care a spus că nu vrea să îi poarte numele, în condițiile în care construirea arenei a fost amânată de mai multe ori din lipsă de fonduri.
- Citește și: Noul stadion din Constanța, blocat din lipsa banilor / Ce zice Construcții Erbașu, firma câștigătoare, despre întârzieri
- Citește și: AUDIO Gheorghe Hagi spune că stadionul din Constanța ar urma să aibă alt nume: ”Chiar dacă prin acte mai există, se speculează numele, nu va fi așa/ Eu mi-am făcut o academie deja, am numele undeva”
Farul, o campioană în derivă, însă performantă pe plan financiar
Strategia după care se ghidează Gheorghe Hagi și pe care o spune public în repetate rânduri este ca echipa antrenată de el să devină cea mai bună, iar în acest moment, Farul nu se pliază deloc după principiile managerului.
Farul a fost campioana României în urmă cu două sezoane, după ce a condus campionatul de la un capăt la altul. Sezonul trecut, Farul a încheiat pe locul 4, după ce a reușit să intre in extremis în play-off, iar în prezent, prestația echipei nu este una deloc convingătoare: patru puncte în cinci meciuri.
Din punct de vedere financiar, proiectul lui Gheorghe Hagi a ieșit pe profit și anul trecut. În 2023, Farul a avut un profit de 1,55 milioane de euro, aproape dublu față de anul precedent, conform raportării de pe site-ul clubului constănțean. Totodată, clubul constănțean a încasat 5,6 milioane de euro doar din sponsorizări și publicitate, față de 3,3 milioane de euro, în 2022.
Înainte de Hagi, Farul nu putea emite pretenții pentru performanță
Până la fuziunea dintre Viitorul și Farul, în vara lui 2021, echipa fanion a Dobrogei se scălda în liga secundă. În anul 2016, vechiul Farul s-a desființat, iar suporterii au decis să înființeze o nouă echipă la Constanța. Așa a luat naștere Suporter Club Spirit Farul Constanța, în același an. Echipa a pornit din subsolurile fotbalului românesc și încet-încet a promovat până în liga a doua, în anul 2018. Ciprian Marica, acționar în prezent la clubul lui Gheorghe Hagi, a cumpărat în urmă cu 6 ani brandul Farul și a ajuns într-un final la un acord cu suporterii pentru a prelua SSC Farul.
Înainte de a retrograda în liga secundă, în 2009, Farul se putea lăuda cu o finală de Cupa României, în 2005, pierdută cu Dinamo (0-1), dar și o prezență în Cupa UEFA Intertoto, în 2006, acolo unde a fost la un pas de accederea în Cupa UEFA, însă a fost eliminată de Auxerre, în dublă manșă, scor 4-2.
Gheorghe Hagi a ales să continue proiectul de la Constanța și a renunțat pentru încă o dată la visul de antrena naționala României. O singură întrebare rămâne în picioare și după acest episod între Hagi și FRF: Va renunța Hagi vreodată la Farul?
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: