Noul stadion din Constanța, blocat din lipsa banilor / Ce zice Construcții Erbașu, firma câștigătoare, despre întârzieri

Compania Națională de Investiții (CNI) nu a transmis când va fi semnat contractul pentru începerea lucrărilor la noua arenă din Constanța.
stadion farul constanta stadion farul constanta
sursa foto: Info Sud-Est / Petruț Iacob

A trecut mai bine de un an de când începeau lucrările de demolare a vechiului stadion de la Constanța. În tot acest timp, deși Guvernul a aprobat finanțarea proiectului, contractul nu a fost semnat nici până în prezent și nici termenul pentru începerea lucrărilor nu este cunoscut. Compania Națională de Investiții (CNI) nu a oferit un răspuns, la solicitarea ISE, până la publicarea articolului.

stadion farul constanta
sursa foto: Info Sud-Est / Petruț Iacob

Construcții Erbașu SA, liderul asocierii care a câștigat licitația pentru construirea stadionului  din Constanța, a transmis, la solicitarea Info Sud-Est, că așteaptă să semneze contractele și să înceapă lucrările. 

  • Zece firme așteaptă să se ocupe de lucrări: Construcții Erbașu SA, Kronlift, SC Coneco România SRL, Vialis Engineering, Elmarom Grup, Sectron Guard, Popp&Asociații Consulting Engineers, Popp& Asociații, Tracon SRL și MC General Construct Alfa SRL. 

“Ce vă putem spune cu siguranță este că noi suntem pregătiți și sperăm ca, în următoarea perioadă, să fim invitați pentru a parafa contractele și a începe proiectarea și execuția efectivă”, a spus Construcții Erbașu SA. 

Compania din București susține că nu poate furniza mai multe informații legate de semnarea contractului, deoarece sunt aspecte ce țin de investitor, arătând că o situație similară este și în cazul construirii stadionului ”Nicolae Dobrin” din Pitești.

Compania Națională de Investiții (CNI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, nu a transmis un punct de vedere la solicitarea Info Sud-Est, până la publicarea articolului. În luna iulie 2024, reprezentanții instituției precizau pentru ISE că nu există noutăți în privința semnării contractului și, implicit, începerea lucrărilor la noua arenă.

La capitolul stadioane, Construcții Erbașu a bifat în portofoliu construcția arenelor Steaua și Rapid, dar se va ocupa și de construirea celei de la Pitești. Compania din București se ocupă și de lucrările de la Sala Polivalentă din Tulcea. Pavilionul Expozițional din Constanța este un alt proiect făcut de Construcții Erbașu SA, o companie cu o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de lei și 1.150 de angajați. 

Context

Info Sud-Est scria la începutul lunii aprilie 2024 că nu există bani pentru construirea noului stadion din Constanța. Ulterior, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea arăta, pe 2 aprilie 2024, într-o postare pe Facebook, că a trimis către Guvernul României memorandumul de finanțare, “urmând ca de mâine, după ședința de guvern, construcția stadionului să intre în linie dreaptă”. Ședința de guvern a avut la două zile distanță, iar memorandumul invocat de ministrul Dezvoltării nu se regăsea în agendă.

sursa foto: Petruț Iacob/ Info Sud-Est

Adrian Veștea postase un mesaj însoțit de o fotografie alături de managerul Farului, Gheorghe Hagi. Liberalul i-a mulțumit și președintelui clubului constănțean, Gheorghe Popescu “pentru toate eforturile ca acest proiect să devină realitate”. Fostul internațional este consilierul premierului Marcel Ciolacu pe probleme de sport.

sursa foto: Facebook/ Adrian Ioan Veștea

Guvernul României a aprobat memorandumul de finanțare pentru construirea noului stadion din Constanța, la aproape o lună după ce ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea (PNL) anunța că de „mâine”, construcția noului stadion „va intra în linie dreaptă”.

Anunțul a fost făcut de primarul Constanței, Vergil Chițac, printr-o postare pe Facebook. “Pas uriaș pentru noul stadion Gheorghe Hagi: Guvernul a aprobat astăzi memorandumul de finanțare, CNI urmează să semneze execuția lucrărilor”, a scris acesta.

“Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării și are valoarea totală de 380 milioane de lei fără TVA, dintre care 15% reprezintă contribuția Primăriei Constanța”, a adăugat primarul Constanței.

Atunci, la începutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu făcea referire la proiectul de la Constanța, de aproape 100 de milioane de euro, cât și cel pentru construirea stadionului din Pitești.

  • “Avem și două proiecte majore în domeniul sportului prin care onorăm doi mari sportivi ai țării și aș dori pe această cale să îi mulțumesc lui Gică Popescu, cu care m-am sfătuit în această privință. Primul este stadionul ce poartă numele marelui nostru fotbalist “Gheorghe Hagi”, la Constanța. Este un proiect de aproape 100 de milioane de euro, cu 18.000 de locuri. Al doilea este stadionul numit ”Nicolae Dobrin”, în cinstea acestui fotbalist român de excepție. Stadionul din Pitești va costa circa 75 de milioane de euro și va avea 15.200 de locuri”, declara Marcel Cioalcu.

Hagi nu vrea ca noul stadion să îi poarte numele

Managerul Farului, Gheorghe Hagi, a declarat răspunzând la o întrebare din partea Info Sud-Est, într-o conferință de presă, că noul stadion care urmează să fie construit în Constanța nu îi va purta numele, deși “chiar dacă prin acte mai există, se speculează numele”.

sursă foto: Petruț Iacob/ Info Sud-Est

Nu cred că îmi va purta numele, nu cred. Un stadion trebuie să fie al Constanței, trebuie să aibă un alt nume, nu al meu. Eu am o academie, mi-am făcut o academie deja, am numele undeva, clar, stabil. Mi-aș dori să rămână, pentru că am construit-o eu. Am investit tot acolo, deci numele meu va fi acolo. Stadionul, chiar dacă prin acte mai există, se speculează numele, nu va fi așa”, a spus Gheorghe Hagi.

Licitația pentru construirea stadionului de la Constanța a fost câștigată în instanță

Pe 15 februarie 2023, Compania Națională de Investiții (CNI) lansa achiziția privind proiectul tehnic, execuția lucrărilor și asistență tehnică din partea proiectantului pentru construirea Stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța. Valoarea totală a achiziției era de aproximativ 80 de milioane de euro. 

Licitația a ajuns în instanță, anul trecut, după ce, în primă fază, firma din Bacău SSAB-AG SA a contestat procedura iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația. Ulterior, atât CNI, cât și compania Construcții Erbașu au formulat o plângere împotriva deciziei CNSC. În final, decizia Curții de Apel București, din 7 noiembrie 2023, a deblocat achiziția lansată de CNI. Asocierea de firme, condusă de societatea Construcții Erbașu a avut câștig de cauză.

Mai bine de un an de la demolarea stadionului de la Constanța

Pe 10 iulie 2023, Primăria Constanța a organizat un eveniment pentru a marca începerea lucrărilor de demolare a arenei de pe strada Primăverii. Au participat sportivi de la Farul Constanța, managerul și președintele clubului constănțean, Gheorghe Hagi, respectiv, Gheorghe Popescu, cât și reprezentanți ai autorităților publice centrale, regionale și locale. 

demolare stadion farul constanta moloz
sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ G4Media

Aproape 10 milioane de lei a cheltuit Primăria Constanța pentru demolarea vechiului stadion. Apolodor Grup Construct SRL a câștigat contractul. Compania face parte din grupul Apolodor. În portofoliul lor se află și demolarea stadionului “Lia Manoliu”, în locul căruia a fost construită Arena Națională.

Cum va arăta noul stadion din Constanța

stadionul gheorghe hagi
sursa foto: Primăria Constanța

Conform proiectului, pe amplasamentul vechei arene Farul se va realiza un stadion de fotbal cu o capacitate de 18.500 de locuri, care va beneficia de funcțiunile și suprafețele necesare încadrării în categoria IV UEFA și un stadion de atletism cu o capacitate de 1.000 de locuri, preciza Primăria Constanța, într-un comunicat de presă. Citește mai multe aici. De asemenea, clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament- atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir.

Povestea vechiului stadion de la Constanța

Stadionul emblematic al Constanței, denumit succesiv „1 Mai”, „Gheorghe Hagi” sau „Farul” a fost ridicat în anii 1950, prin munca deținuților politic și sub îndrumarea unor arhitecți renumiți dar arestați pentru „delicte” anticomuniste: Ioan Pușchilă, George Matei Cantacuzino sau Constantin Joja. În 1970 a devenit primul stadion din afara Bucureștiului care deținea nocturnă și, după 1990, mai multe meciuri oficiale ale naționalei s-au desfășurat aici. 2-0 cu Cehia, în septembrie 2005, 1-0 cu Olanda, în octombrie 2007, 2-2 cu Franța, în octombrie 2008 și 2-3 cu Serbia, în martie 2009 sunt rezultate care par astăzi din altă epocă, înregistrate pe vechiul stadion.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.