În 2005, Primăria Constanța a vândut o bucată de plajă din centrul stațiunii Mamaia cu 12 euro/mp, în baza unui raport de evaluare al societății Finconev Tomis SRL. Firma aparținea constănțenilor Alin Dima Horațiu și Cătălin Costel Șerban. Primul este trimis în judecată în dosarul Retrocedărilor și într-unul dintre dosarele ANRP, iar al doilea este trimis în judecată pentru complicitate la înșelăciune într-un dosar cu un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 9 milioane de euro.
Plaja a ajuns în proprietatea omului de afaceri Viorel Păunescu. În 2008, destinația terenului a fost schimbată pentru ca omul de afaceri să poată construi, pe plajă, un complex imobiliar de lux de 7 etaje și o parcare de 11 etaje. Odată cu schimbarea destinației terenului, Păunescu a fost nevoit să plătească o diferență de bani Primăriei Constanța.
În anul 2008, terenurile din jurul proprietății lui Păunescu se vindeau la prețuri între 1600 și 2000 de euro/mp. Însă, în urma celei de-a doua evaluări și a negocierii directe cu Primăria Constanța, societatea lui Păunescu ajunge să vireze în bugetul municipiului Constanța doar 300 de euro pentru fiecare metru pătrat de plajă. Astăzi, Complexul ”Caelia” are 65 de apartamente care valorează între 350.000 și 500.000 de euro, iar Radu Mazăre un nou dosar penal pentru vânzarea ilegală a plajei.
Cum ajunge plaja în proprietatea unui miliardar
Două terenuri din centrul stațiunii Mamaia, cu o suprafață totală de 4367,88 mp, au fost scoase la vânzare în urma unei hotărâri a Consiliului Local Constanța, din 1 noiembrie 2004. Ulterior acestei hotărâri, Primăria Constanța a contractat o firmă pentru a evalua suprafețele de teren care urmau să fie scoase la vânzare.
Ambele terenuri, de 2621,12 mp și 1746,76 mp, au fost evaluate de societatea Finconev Tomis SRL din Constanța, în 3 octombrie 2004. În opinia evaluatorului, primul teren valora 31.500 de euro, adică doar 12,01 euro/mp. La un preț și mai mic a fost evaluat cel de-al doilea teren: 19.100 de euro, adică 10,93 euro/mp. Așa se face că aproape jumătate de hectar de plajă a fost vândută de Primăria Constanța, în februarie 2005, cu 12 euro/mp.
Info Sud-Est a consultat piața imobiliară din perioada octombrie 2004 – februarie 2005, atunci când a fost evaluată, respectiv vândută plaja. Am aflat, astfel, că un teren situat la 50 de metri de suprafețele evaluate de Finconev Tomis s-a vândut cu 200 de euro/mp. Un alt teren din zona respectivă a fost tranzacționat în schimbul a 220 de euro/mp, un preț de aproape 20 de ori mai mare decât prețul stabilit de evaluatorul angajat de Primăria Constanța. Cum a fost posibil acest lucru? Chichița legislativă care a permis tranzacționarea unor terenuri atât de valoroase din centrul stațiunii Mamaia a constat în faptul că, prin certificatul de urbanism, terenurile figurau drept ”teren de tenis” sau ”spațiu verde”, deși acestea erau, de fapt, bucăți din plaja stațiunii Mamaia.
Dar cum a fost posibil ca bucățile de plajă vândute de-a lungul anilor în stațiunea Mamaia să ajungă în domeniul privat al Primăriei Constanța? Printr-o Hotărâre a Consiliului Local. În 28 martie 2002, la nici doi ani de când s-a instalat la primărie, Radu Mazăre și-a convocat consilierii și le-a supus votului respingerea Hotărârii de Guvern nr. 834/1991 privind stabilirea și evaluarea unor terenuri care au aparținut societăților comerciale cu capital de stat. Aceasta prevedea că terenurile care au aparținut societăților de stat se află în subordinea regiilor autonome și ministerelor, iar evaluarea acestora putea fi făcută exclusiv de Ministerul Economiei și Finanțelor, împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului. Însă, Consiliul Local Constanța a trecut peste hotărârea de guvern și, în 2002, a decis că terenurile respective devin proprietatea Primăriei Constanța. Așa au ajuns mai multe suprafețe de plajă în domeniul privat al Primăriei Constanța și, implicit, au putut fi scoase la vânzare de administrația condusă de Radu Mazăre. Șmecheria legislativă a fost posibilă cu sprijinul tacit al fostului premier de la acea vreme, Adrian Năstase.
Negocierea directă de la primărie
În urma evaluării, Primăria Constanța a chemat la negociere directă societatea Rex Mamaia SA, unde acționari majoritari erau afaceristul Viorel Păunescu și societatea acestuia Anvio International. Negocierea a avut loc în 20 octombrie 2004, iar Primăria Constanța a reușit să obțină doar 60 de eurocenți în plus față de prețul estimat de evaluator. Astfel, terenul de 2621,12 mp a fost vândut cu 12,62 euro/mp, iar terenul de 1746,76 mp a fost tranzacționat în schimbul a 11,46 euro/mp.
Membrii comisiei cu care firma lui Viorel Păunescu a negociat atât de avantajos au fost stabiliți prin HCLM 227/2004: Nicolae Nemirschi (viceprimarul Constanței la acea vreme, PSD), Antonella Marinescu (fost parlamentar PSD), Lucian Băluț (fost deputat PSD și fost director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime), Dănuț Moisoiu (fost consilier din partea PD), Nicolae Bileca (fost consilier municipal PSD), Valentin Pârvulescu (fost consilier municipal PSD), Horia Marius Căliminte (fost consilier municipal PRM), Constantin Babuș (fostul director al Direcției Administrația Domeniului Public și Privat, condamnat definitiv pentru că a luat mită de la un om de afaceri pentru a-i vinde un spațiu comercial la un preț derizoriu. Este tatăl parlamentarului Radu Babuș, membru al Comisiei de control a SRI din Parlamentul României – ambii PSD), Ramona Daniela Petcu Lovin (în prezent Ramona Dospinescu, fostul director al Direcției de Patrimoniu; inculpată în dosarul Retrocedărilor, condamnată la trei ani cu suspendare în primă instanță), Constantin Racu (fost director al Direcției Administrației Publice, inculpat în dosarul Retrocedărilor, condamnat la 3 ani cu suspendare în primă instanță), Ion Marica (fost director al Direcției Tehnic-Achizții, inculpat în dosarul Retrocedărilor, condamnat la 3 ani cu suspendare în primă instanță), Marcela Frigioiu (directorul Direcției Financiare) și Claudia Negoescu (fost consilier juridic și secretarul comisiei de negociere).
Contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate în 22 februarie 2005 între Elena Bulacu, directorul administrativ al SC Rex Mamaia SA și Radu Mazăre, Irina-Roxana Pânzariu (director executiv adjunct al Direcției Administrației Publice Locale) și Marcela Frigioiu (directorul Direcției Financiare).
În august 2006, Viorel Păunescu a vândut Hotelul Rex familiei lui Dan Adamescu în schimbul a 10 milioane de euro. Cu acești bani, Păunescu avea să ridice, doi ani mai târziu, un complex imobiliar de lux uriaș chiar pe plaja cumpărată de la Primăria Constanța cu 11 și 12 euro/mp.
A doua evaluare ridicolă
La doi ani după ce a cumpărat terenul, când prețurile pe piața imobiliară crescuseră vertiginos, Păunescu s-a decis cum va arăta investiția de pe plaja pe care tocmai o cumpărase în stațiunea Mamaia, iar reprezentanții societății sale au mers iar să negocieze cu Primăria Constanța. De data aceasta, era vorba de o diferență de preț pe care investitorul se angajase să o plătească în cazul în care ar fi vrut ca pe cele două terenuri să devină construibile.
Astfel, în 29 martie 2007, comisia primăriei s-a întrunit din nou pentru a negocia diferența de preț pe care societatea lui Păunescu trebuia să o plătească primăriei. Componența comisiei a fost aceeași, cu excepția lui Constantin Racu, care a fost înlocuit de Andrei Sozanski – la rândul lui inculpat în dosarul Retrocedărilor, dar achitat în primă instanță. Întâlnirea comisiei cu reprezentanții societății pare că a fost, mai degrabă, una formală căci, în realitate, nu a fost vorba de nicio renegociere în sensul înțeles de toți. Municipiul Constanța nu a primit niciun eurocent în plus față de prețul propus de societatea Finconev Tomis SRL – același evaluator care a stabilit și prețul tranzacției inițiale de 11, respectiv 12 euro/mp.
Așadar, în cazul construirii unui hotel de 5 stele, cu cinci etaje și mansardă, cu o suprafață la sol de 1243 mp, cu piscină exterioară de 120 mp, terase, restaurant, piscină și alte facilități, evaluatorul a considerat că terenul pe care urma să se construiască acest complex de lux din centrul stațiunii Mamaia valora doar 211 euro/mp.
După un an, Păunescu se răzgândește iar și schimbă proiectul imobiliar. Dar pentru că raportul de evaluare întocmit în 2007 nu mai era valabil, iar piața imobiliară explodase între anii 2007 și 2008, Finconev Tomis SRL întocmește un alt raport de evaluare, în februarie 2008, și adaugă doar 84 de euro/mp. Nici în a treia rundă de renegocieri, comisia primăriei nu a cerut investitorului niciun eurocent în plus față de raportul evaluatorului.
Ulterior acestei ultime evaluări, Viorel Păunescu obține o autorizație de construire pentru un complex de apartamente de 7 etaje și o autorizație de construire a unei parcări de 11 etaje – deși acestea nu erau menționate în proiectul în baza căruia a fost întocmit raportul de evaluare.
Info Sud-Est a primit, în baza Legii 544/2001, toate documentele în baza cărora a fost vândută bucata de plajă de 4367 de mp, pe care a fost construit Complexul imobiliar ”Caelia” din stațiunea Mamaia. Documentele pot fi consultate aici:
În 2011, Viorel Păunescu a inaugurat, în prezența primarului Radu Mazăre, complexul de lux „Caelia“ și spunea că această investiție este ”un cadou pe care îl face turismului românesc”, unde i-au prosperat afacerile în ultima jumătate de secol. Complexul are 65 de apartamente, iar o reședință costă între 350.000 și 500.000 de euro. În imobilul lui Păunescu și-au găsit repede un loc foști miniștri, afaceriști și politicieni controversați, dar și vedete din lumea sportului.
Piața imobiliară din 2005-2008 vs. super ofertele primăriei
Cei 4367 de metri pătrați de plajă au fost evaluați în luna octombrie 2004 și vânduți în luna februarie 2005 cu 12 euro/mp. În lipsa unui răspuns de la Camera Notarilor Publici din Constanța, am consultat piața imobiliară a vremii prin anunțurile de la ”mica publicitate” din presa locală. În 2004-2005, prețurile terenurilor din centrul stațiunii Mamaia variau între 200 și 300 de euro/mp. În aceste condiții, Primăria Constanța a vândut terenul în schimbul unui preț de peste 20 de ori mai mic, de doar 12 euro/mp. Într-unul dintre dosarele în care Radu Mazăre este trimis în judecată, fostul primar este acuzat de vânzarea subevaluată a unui alt teren, din anul 2004. Este vorba de cele 1,5 hectare aferente Palatului Regal din stațiune care au fost vândute cu 23 euro/mp. În rechizitoriu, procurorii DNA Constanța susțin că, în 2004, prețurile terenurilor din Mamaia, conform grilei notarilor, variau între 100 și 300 de euro mp.
În anul 2007, atunci când terenul lui Păunescu își schimbă destinația și este evaluat din nou, un teren din centrul stațiunii Mamaia se vindea cu 700-800 euro/mp. Cu toate acestea, Primăria Constanța nu a negociat cu investitorul niciun leu în plus peste valoarea minimă stabilită de evaluator – 211 euro/mp.
Până în anul 2008, prețurile explodează, iar terenurile din stațiunea Mamaia ajung să fie vândute cu prețuri cuprinse între 1600 și 2000 de euro. Grila Camerei Notarilor Publici Constanța stabilise un preț minim de 1000 de euro/mp pentru un teren precum cel vândut lui Păunescu. După a doua modificare a proiectului imobiliar, societatea lui Păunescu a ajuns din nou în fața comisiei primăriei. Nici de această dată, Primăria Constanța nu a negociat vreun leu în plus peste raportul evaluatorului care a înaintat prețul de 294 euro/mp. Așadar, în 2008, în plin bum imobiliar, Păunescu a cumpărat jumătate de hectar de plajă la prețul cu care un astfel de teren se tranzacționa în anul 2004.
Procurorii DNA Constanța au deschis un nou dosar penal pe numele lui Radu Mazăre, în care fostul primar este acuzat că a vândut ilegal această bucată de plajă, care aparține patrimoniului statului și nicidecum domeniului privat al Primăriei Constanța. Radu Mazăre mai este acuzat și de faptul că prețul acestei tranzacții a fost subevaluat.
Cine este evaluatorul terenului
În toate cele trei episoade, firma care a evaluat plaja vândută de Primăria Constanța a fost SC Finconev Tomis SRL. Societatea este deținută de Alin Dima Horațiu și Cătălin Costel Șerban. Alin Dima Horațiu este inculpat în dosarul Retrocedărilor (achitat în primă instanță), dar și în dosarul ANRP, alături de Crinuța Dumitrean. Procurorii DNA îl acuză pe Dima de complicitate la infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, respectiv luare de mită și complicitate la abuz în serviciu. În primul caz, Dima ar fi subevaluat terenurile, iar în cel de-al doilea caz le-ar fi supraevaluat. Partenerul său de afaceri, Cătălin Costel Șerban, este trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar cu un prejudiciu de 9 milioane de euro, fiind acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
A contribuit Cristian Andrei Leonte
- 14 case și terenuri, păduri, șalupă, rulotă, mașini și zeci de mii de euro, averea lui Dumitru Buzatu, absolventul de Filosofie, bugetar de 30 de ani și șeful celui mai sărac județ, cu pensie specială de fost parlamentar - 22 septembrie 2023
- Poliția Constanța face sondaj în rândul populației pentru a aflat câtă încredere mai au oamenii în instituție și ce imagine are aceasta după tragedia rutieră din 2 Mai - 22 septembrie 2023
- DIICOT refuză să vorbească despre lipsa activității din ultimii doi ani în Portul Constanța, motivând că ”nu sunt informații de interes public”/ Procurorii recunosc că nu au evidențe despre combaterea traficului de droguri în Port - 22 septembrie 2023
Felicitari jurnalistilor independenti, curajosi si profesionisti!
DNA, procurorii si judecatorii sa-si faca treaba! Si ANAF cu recuperarea prejudiciilor de la acesti hoti! Oras subdezvoltat, furat de mafia PSD ani de zile!
Mergeti in Spitalul Judetean Constanta sa vedeti cum colcaie si alearga gandacii pe acolo, cum nu exista medicamente, nici macar fese, pansamente sterile, paracetamol pentru dureri, o mizerie! Mergeti sa vedeti ce mancare servesc intr-o zi pacientilor, cum se face curatentia cu niste ustentsile, mopuri infecte, fara dezinfectanti, mergeti sa vedeti indolenta si mizeria, intr-un oras care ar trebui sa fie in topul dezvoltarii economice, si-au batut joc de acest oras!
Felicitari domnule Felix !