Afacerea secretă a lui Radu Mazăre: Caelia – paradisul imobiliar al milionarilor

caelia complex imobiliar mamaia caelia complex imobiliar mamaia
sursa foto: Info Sud-Est

Complexul Caelia Residence din stațiunea Mamaia (foto: Info Sud-Est)

33 dintre cei mai bogați politicieni și oameni de afaceri sunt sau au fost rezidenții Caelia, un complex imobiliar de lux din Constanța, construit în urma unei oferte de nerefuzat. În urmă cu 12 ani, Radu Mazăre i-a dat unui om de afaceri o bucată de plajă, la pachet cu avizele necesare construirii unui imobil exclusivist. Omul de afaceri s-a ales cu milioane de euro, iar Mazăre cu un nou dosar penal.

În centrul stațiunii Mamaia, flancat de monumentul istoric Hotel Rex, se întinde un complex rezidențial gigant, primul de acest fel inaugurat la malul mării. Blocul de 7 etaje a fost construit direct pe nisip, la mai puțin de 100 de metri de mare. Are în dotare și o plajă privată, de care se bucură cei mai bogați politicieni ai României.

În sezonul estival, după ce își termină ziua de plajă, puternicii zilei se retrag în cele 65 de apartamente luxoase. Caelia Residence e dotată cu o piscină, un spa și o sală de fitness. Bolizii de sute de mii de euro sunt aliniați în parcarea de 11 etaje, care a fost proiectată de ingineri aduși din Japonia. Gazonul complexului este mereu verde, tufele de trandafiri îngrijite, ambele întreținute de un sistem de irigare modern. Paza blocului este asigurată non-stop, chiar dacă sezonul estival s-a încheiat de mult timp.

Un apartament în acest complex costă între 350.000 și 500.000 de euro. Chiar dacă prețul unei reședințe din acest paradis imobiliar înălțat pe malul mării este și de 10 ori mai mare decât prețul unui apartament din Constanța, imobilele din complexul Caelia, care ajung și la 230 mp, și-au găsit repede proprietarii. În momentul inaugurării complexului, jumătate din proprietăți erau deja cumpărate, iar la scurt timp după aceea nu mai exista niciun apartament neadjudecat.

Locatarii complexului Caelia sunt foști miniștri, oameni de afaceri sau sportivi de top. 

Printre cei care au cumpărat apartamentele de lux se numără și: Vasile Blaga – fost ministru de interne și șef al PDL; Florin Nicolae Muntean – numit de Adriean Videanu, în 2009, director general la Transgaz; Raul Doicescu – prieten și partener de afaceri al fostului ministru PDL al Economiei Adriean Videanu, alături de fosta soacră a Elenei Băsescu; Nela Păvăloiu – fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale din Ferma Băneasa și Pădurea Snagov; Dan George Oproescu și Theodor Berna – abonați, prin firmele lor, la banii publici și parteneri de afaceri cu finul lui Adriean Videanu; Anca Cristina Godeanu – fina Andreei Paul Vass și apropiată a Elenei Udrea, fostă șefă a Autorității de Management pentru POSDRU; Corneliu Cosac – tatăl lui Sergiu Cosac, partener de afaceri cu unul dintre frații lui Omar Hayssam; Daiana Maria Al Bitar – nașa de cununie al cuplului Gabriela Firea și Florin Pandele.

Lista celor care au sau au avut apartamente de vacanță în complexul Caelia poate fi consultată în infograficul de mai jos:

Inaugurarea afacerii Caelia

În anul 2006, afaceristul Viorel Păunescu vinde Hotelul Rex către familia Adamescu, în schimbul a 10 milioane de euro. Cu banii obținuți pe monumentul istoric, Păunescu se mută 10 metri mai la sud unde ridică un complex rezidențial gigant direct pe plajă, pe care îl numește Caelia Residence. L-a construit pe o bucată de plajă de 4353 de metri pătrați cumpărată de la primărie. Procurorii DNA spun că Radu Mazăre a vândut terenul mult prea ieftin, așa că fostul primar s-a ales cu un nou dosar penal pentru abuz în serviciu. Radu Mazăre, fugit în Madagascar și arestat în lipsă, a declarat public că nu el a evaluat parcela de plajă și că nici nu știa cui o vinde.

La un an după ce a cumpărat terenul, Păunescu a obținut și o autorizație de construire pentru un hotel de cinci stele. S-a gândit mai bine și după încă un an, în 2008, a obținut de la primăria aceluiași Radu Mazăre aprobarea pentru o clădire de 11 etaje, care este, de fapt, parcarea multietajată automatizată a Complexului Caelia.

În anul 2011, Mazăre și Păunescu au încheiat aventura imobiliară, înconjurați de parteneri de afaceri și celebrități. În momentul inaugurării complexului Caelia, Viorel Păunescu considera că investiția de 19 milioane de euro, care i-a adus rapid un profit de câteva milioane de euro, este, de fapt, un ”cadou” pe care el îl face turismului românesc, domeniu în care Păunescu a derulat afaceri prospere timp de aproape jumătate de veac.

De la evenimentul fastuos nu a lipsit Radu Mazăre, care a venit la volanul unei mașini de teren. La inaugurare au participat, printre alții, și Ionuț Barbu, partener de afaceri cu Elan Schwartzenberg, și căruia Primăria Constanța condusă de Mazăre i-a acordat monopolul afișajului stradal din oraș, omul de afaceri constănțean Gheorghe Bosânceanu, proprietarul Șantierului Naval Constanța, investitorul în turism Mohammad Murad, Ovidiu Lipan Țăndărică, dar și celebrități din lumea sportului – Victor Pițurcă, Mitică Dragomir, Mircea Sandu, Raluca Sandu. La doar câteva zile de la inaugurarea complexului Caelia, Raluca Sandu a inaugurat, la rândul său, o investiție de 300.000 de euro constând într-un beach-bar de fițe amenajat chiar în fața complexului de lux. Radu Mazăre n-a lipsit nici de la acest eveniment.

Inaugurarea Complexului Caelia, în iunie 2011 (foto: Replica de Constanța)

Istoricul penal al lui Radu Mazăre

Radu Mazăre este trimis în judecată în 4 spețe penale și suspect sau inculpat în alte 4 dosare. Unul dintre acestea este dosarul 236/P/2016, prin care DNA îl acuză pe Mazăre de abuz în serviciu. DNA susține că Mazăre a vândut la preț subevaluat exact terenul pe care a fost construit complexul de lux Caelia Residence.

În 30 decembrie 2017, Radu Mazăre a fost căutat de polițiștii constănțeni pentru că fostul primar nu s-a prezentat la sediul IPJ Constanța, conform clauzelor controlului judiciar pe care îl are instituit în alte dosare penale. După ce a fost căutat de polițiști, Mazăre a anunțat presa, avocații și abia apoi Poliția că se află în Madagascar – de unde nu are de gând să se mai întoarcă până când justiția ”nu va fi reală”.

Într-o scrisoare trimisă a doua zi ”autorităților interesate”, prin intermediul avocaților, Mazăre și-a enumerat cele patru dosare în care este trimis în judecată și a făcut publice și celelalte patru dosare în care este suspect sau inculpat. Astfel, fostul primar al Constanței a dezvăluit că este acuzat de vânzarea subevaluată a terenului pe care a fost construit complexul Caelia: ”Sunt acuzat că aş fi vândut domeniul public al statului – respectiv plaja – la un preţ subevaluat. Pe terenul respectiv s-a ridicat ulterior imobilul Caelia Residence (…). Precizez că C.L. a vândut în perioada mandatelor mele peste 1.500 de terenuri pe baza procedurii standard. Mi se pot face 1.500 de dosare identice pe aceiaşi (sic!) reţetă!!!”. Mazăre susține că, ”la data vânzării” nu cunoștea beneficiarul investiției sau evaluatorul și că nu a intervenit niciodată în timpul procedurii și tranzacției terenului.

Însă, în cel mai recent dosar penal, din 4 decembrie 2017, Radu Mazăre este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru eliberarea unui certificat de urbanism aferent unui alt complex rezidențial de lux din Mamaia. În anul 2013, în stațiune a fost inaugurat Riviera Residence, construit tot pe plajă, lipit de complexul Caelia Residence, și care aparține omului de afaceri Florin Cârstocea, prin societatea RHC City Crown.

Radu Mazăre și Decebal Făgădău, succesorul lui la Primăria Constanța, sunt acuzați de procurorii DNA, în acest caz, de complicitate la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, pentru că au emis o nouă autorizație de construire pentru complexul Riviera Residence, după ce prima autorizație fusese anulată de Tribunalul Constanța printr-o decizie definitivă și irevocabilă. Judecătorii au constatat că prin construirea imobilului este încălcată legea care nu permite construirea imobilelor definitive pe nisip, la mai puțin de 100 de metri de mare.

La 10 ianuarie 2018, judecătorii au admis cererea DNA prin care procurorii au cerut ca pe numele lui Radu Mazăre să fie emis un mandat de arestare în lipsă. În prezent, Radu Mazăre este dat în urmărire națională și internațională.

A contribuit Attila Biro – Rise Project

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: