După ce l-au adus în pragul prăbușirii, proprietarii Palatului Regal din Mamaia vor să scape de monument. Ministerul Culturii nu e interesat de soarta clădirii

Imediat după Revoluție, Palatul Regal din Mamaia a ajuns în subordinea MAMAIA SA, o companie de stat cu datorii imense. În 2003, monumentul istoric este vândut societății Light System SRL la prețul unui apartament din stațiune.

Superafacerea a fost încheiată între Dan Lucian Victor și firma Light System. Dan Lucian Victor este finul lui Bartolomeu Finiș – un apropiat al lui Adrian Năstase și al tripletei Dorin Cocoș-Alexandru Bittner-Adrian Petrache. Iar Palatul Regal a ajuns chiar la unul dintre cei trei prieteni: Adrian Petrache.

Și curtea Palatului, de 1,5 hectare, a ajuns tot la el și tot la un preț derizoriu. Radu Mazăre a vândut terenul cu 23 de euro metrul pătrat. Pentru asta, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe fostul primar la 6 ani și jumătate de închisoare, iar judecătorii au cerut ca terenurile să revină în proprietatea municipiului. Decizia nu este definitivă.

Atât Palatul, care este monument istoric de interes național și internațional, cât și terenul clădirii au fost vândute fără acordul obligatoriu al Ministerului Culturii. Legea spune că, în această situație, contractele de vânzare-cumpărare sunt nule. Doar că Ministerul Culturii nu este interesat de recuperarea imobilelor și, timp de 15 ani, nu a inițiat niciun demers în instanță.

În toată această perioadă, Palatul a fost exploatat economic fără acordul Ministerului Culturii, a fost transformat în club, apoi a fost vandalizat și incendiat, iar astăzi, structura interioară este în pragul prăbușirii. O vreme, clădirea care altădată găzduia capetele încoronate ale Europei, a fost adăpostul prostituatelor și al oamenilor străzii.

În mod ironic, cei care astăzi cer anularea contractului de vânzare sunt chiar proprietarii Palatului, care, după ce au distrus monumentul istoric, vor să scape de el și joacă rolul de avocat al Statului.

Pe de altă parte, MAMAIA SA spune că monumentul este prea degradat ca să îl mai ia înapoi și cere proprietarilor să îl aducă la starea inițială, ba chiar să achite și contravaloarea bunurilor din inventar care, între timp, au dispărut.

Ministerul Culturii cunoaște situația în care se află monumentul istoric, dar, ca de obicei, nu e interesat de soarta acestuia.

În mai 2017, proprietarii Palatului Regal din Mamaia au cerut Tribunalului Constanța să anuleze contractul prin care au cumpărat clădirea. Ei invocă nulitatea absolută a tranzacției pentru că Statul Român nu și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra monumentului istoric de categoria A.

După 15 ani în care Palatul a fost distrus și exploatat ilegal, proprietarii susțin că, în momentul tranzacției, nu știau că statul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune. Însă, conform declarațiilor fostului administrator al societății, conducerea firmei știa că Palatul e monument istoric, că Statul trebuia să își exercite dreptul de preemțiune și că acest lucru nu s-a întâmplat.

În mod ipocrit, după ce Palatul Regal a fost incendiat, vandalizat, exploatat ilegal și adus în pragul prăbușirii, Light System, proprietara monumentului din anul 2003, vorbește în fața judecătorilor despre cât de important este ca acest monument să ajungă din nou în patrimoniul Statului Român: ”Cu toții ne dorim ca monumentele istorice să fie restaurate și puse în valoare, iar pentru aceasta, soluția optimă este dobândirea de către stat, finanțarea restaurării și utilizarea monumentelor istorice conform dorințelor și așteptărilor întregii comunități”, se arată în notele scrise depuse la instanță de proprietarii Palatului Regal.

Pe de altă parte, SC Mamaia SA, compania care a vândut Palatul Regal în anul 2003, le-a spus judecătorilor că monumentul este prea degradat ca să îl ia înapoi și cere proprietarilor să îl aducă la starea inițială, ba chiar să achite și contravaloarea bunurilor din inventar care, între timp, au dispărut.


Ce spune Tribunalul Constanța despre situația Palatului Regal din Mamaia


După nouă luni de proces, judecătorii Tribunalului Constanța au decis că dreptul de preemțiune poate fi invocat doar de Statul Român, prin Ministerul Culturii, și au respins acțiunea celor de la Light System pe motiv că nu pot avea calitate procesuală activă. Însă, Ministerul Culturii, singura instituție care poate cere și obține anularea contractului de vânzare a Palatului Regal din Mamaia, nu s-a constituit încă parte civilă și nu a invocat încălcarea dreptului de preemțiune, deși cunoaște situația monumentului istoric.

Instanța a cerut Ministerului Culturii și Institutului Național al Patrimoniului să certifice dacă Palatul era monument istoric în momentul vânzării acestuia. Ministerul Culturii a luat act de procesul aflat pe rolul Tribunalului Constanța, a confirmat că imobilul era monument istoric, dar nu a efectuat niciun alt demers până în acest moment.

Contactată de reporterii Info Sud-Est, Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene de Cultură Constanța, a declarat că atunci când a aflat de proces, a revenit asupra unei solicitări mai vechi trimise superiorilor săi prin care le-a cerut ca Ministerul Culturii să se instituie parte în proces: ”Știm despre această situație și, de îndată ce am aflat, am revenit la o mai veche adresă a noastră, din aprilie 2018, am completat noile informații și am rugat Ministerul Culturii și Identității Naționale să intre în proces”. Până în momentul publicării acestui material, Direcția Județeană de Cultură Constanța nu a primit niciun răspuns din partea ministerului.

În acest moment, dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța.


15 ani de distrugere sistematică


Palatul a fost tranzacționat în iunie 2003, atunci când SC Mamaia SA l-a privatizat, în schimbul unei sume ridicole, societății Light System SRL. Aceasta a plătit doar 700.000 lei, adică aproximativ 188.000 de euro. Monumentul istoric are o suprafață la sol de 1200 mp și avea un inventar, în momentul vânzării, care valora 350.000 lei. Asta înseamnă că, în fapt, clădirea propriu-zisă a costat doar 90.000 de euro, cam cât un apartament din stațiune.

În 15 ani de când societatea este proprietarul palatului, monumentul a fost exploatat economic fără avizele Ministerului Culturii, dar cel mai grav este că a fost supus unui proces accelerat de degradare, a fost incendiat și adus la stadiul de ruină. Astăzi este în pericol de prăbușire. În 15 ani, proprietarii nu au investit niciun leu în reabilitarea sau restaurarea monumentului.

Legea prevede că în astfel de situații proprietarii riscă inclusiv să rămână fără monument. În cazul de față, însă, niciun ministru al Culturii nu i-a sancționat în vreun fel pe proprietarii fostei vile regale din Mamaia. Ba mai mult, unii dintre foștii miniștri ai Culturii spun că habar nu aveau că în stațiune există un palat care a aparținut Casei Regale.

Proprietarii cer în instanță aproximativ 340.000 de euro în schimbul restituirii palatului – adică prețul cu care a fost vândut actualizat cu rata inflației.

CINE SUNT PROPRIETARII
În prezent, acționarii firmei SC Light System SRL sunt Adrian Petrache (99,5%) și offshore-ul cipriot Radoway Limited (0,5%). Adrian Petrache, alături de Alexandru Bittner și Dorin Cocoș sunt conectați printr-o serie de businessuri și formează tripleta care a controlat o felie importantă din afacerile cu statul pe vremea când premierul României era Adrian Năstase. Radoway Limited este un offshore cipriot prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea TV. De-a lungul anilor, pe la conducerea firmei SC Light System SRL s-au perindat și alte persoane sau societăți din apropierea tripletei Dorin Cocoș-Alexandru Bittner-Adrian Petrache: – vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, rudă prin alianță cu Dorin Cocoș; – Mastertrade Group Ltd, o firmă cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner; – SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.

Dosarul DNA și condamnarea lui Radu Mazăre pentru vânzarea curții Palatului Regal


La un an după ce Palatul a fost vândut celor de la Light System, Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre vindea aceleiași firme curtea monumentului, tot la un preț derizoriu – 1,5 hectare de teren în centrul stațiunii Mamaia au fost tranzacționate cu doar 23,56 euro/mp.

În urma publicării anchetei Info Sud-Est, procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal pe numele fostului primar Radu Mazăre, pentru că ar fi vândut la un preț subevaluat terenul aferent Palatului Regal și, astfel, ar fi produs un prejudiciu de 1 milion de euro. Procurorii au cerut și anularea contractului de vânzare-cumpărare. În mai 2018, judecătorii Tribunalului Constanța l-au condamnat pe Radu Mazăre, în primă instanță, la 6,6 ani de închisoare cu executare și au dispus anularea tranzacției și întoarcerea terenului în proprietatea municipiului.

ISTORIA MONUMENTULUI ISTORIC
Palatul Regal din Mamaia este a treia reşedinţă regală construită de suveranii României în Dobrogea (după Palatul Regal din Constanţa şi Cuibul Reginei Elisabeta de pe digul portului Constanţa). Din 1927 li s-a adăugat Palatul „Tenha Juvah” de la Balcic. Construcţia clădirii în stil clasic neoromânesc, cu foişor şi terasă imensă spre mare, a început în 1924, sub planurile arhitectului italian Mario Stoppa, şi s-a finalizat în 1926. Parcul din jurul Palatului, operă a altor doi arhitecţi italieni, Antonio Moraldo şi Carlo Actis, cuprindea grădini bogate, pajişti, alei pietruite şi o fântână dobrogeană în mijloc. Domeniul era înconjurat de un gard din piatră, cu porţi care se deschideau spre plajă şi spre malurile lacului Siutghiol. În interiorul Palatului, denumit „Kara Dalga” („Valul Negru”), Regina Maria a adunat comori extraordinare de artă: mobile Biedermaier de o calitate desăvârşită, o bună colecţie de faianţă medievală veneţiană, colecţia de covoare ţărăneşti a Regelui Ferdinand, pereţii erau înţesaţi cu tapiserii vechi, englezeşti şi cu acuarelele împărătesei Maria a Rusiei, soţia ţarului Alexandru al II-lea. După moartea Regelui Ferdinand (iulie 1927) şi finalizarea palatului de la Balcic, Regina Maria a cedat domeniul de la Mamaia Prinţesei Elena, mama Regelui Mihai, în decembrie 1927. În 1932, Regele Carol al II-lea a cedat Palatul Regal de la Mamaia către Flotila de Hidroaviaţie, fiind folosit drept club al ofiţerilor. În vara anului 1944, după ocuparea României de către trupele sovietice, Palatul din Mamaia a fost transformat în dormitor public pentru ofiţerii Armatei Roşii. Când, în vara anului 1947, Prinţesa Ileana, fiica cea mică a Reginei Maria, i-a trecut pragul, Palatul Regal din Mamaia fusese jefuit şi deteriorat de către ocupanţi. În august 1947, Ileana a fost ultimul membru al familiei regale care a călcat pragul clădirii. În 1948, Palatul a fost naţionalizat şi a rămas drept obiectiv militar sovietic, apoi a fost trecut în administraţia statului român. La finele anilor 1960 şi până la începutul anilor 1990, Palatul Regal din Mamaia a fost club de noapte, restaurant şi discotecă. Palatul Regal din Mamaia a adăpostit, între 1927-1930, capete încoronate ale Europei şi şefi de state, demnitari, miniştri, diplomaţi. Între ei, Familia Regală a României- Regina Maria, Regele Mihai, Regina Mamă Elena, Prinţesa Ileana-, viitorul Rege Paul al Greciei (1947-1964), Regina Sofia a Greciei, Regina Marioara a Iugoslaviei, copilul Philip, astăzi Ducele de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Mareşalul Józef Piłsudski, şef al Republicii Polone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.