Imediat după Revoluție, Palatul Regal din Mamaia a ajuns în subordinea MAMAIA SA, o companie de stat cu datorii imense. În 2003, monumentul istoric este vândut societății Light System SRL la prețul unui apartament din stațiune.
Superafacerea a fost încheiată între Dan Lucian Victor și firma Light System. Dan Lucian Victor este finul lui Bartolomeu Finiș – un apropiat al lui Adrian Năstase și al tripletei Dorin Cocoș-Alexandru Bittner-Adrian Petrache. Iar Palatul Regal a ajuns chiar la unul dintre cei trei prieteni: Adrian Petrache.
Și curtea Palatului, de 1,5 hectare, a ajuns tot la el și tot la un preț derizoriu. Radu Mazăre a vândut terenul cu 23 de euro metrul pătrat. Pentru asta, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe fostul primar la 6 ani și jumătate de închisoare, iar judecătorii au cerut ca terenurile să revină în proprietatea municipiului. Decizia nu este definitivă.
Atât Palatul, care este monument istoric de interes național și internațional, cât și terenul clădirii au fost vândute fără acordul obligatoriu al Ministerului Culturii. Legea spune că, în această situație, contractele de vânzare-cumpărare sunt nule. Doar că Ministerul Culturii nu este interesat de recuperarea imobilelor și, timp de 15 ani, nu a inițiat niciun demers în instanță.
În toată această perioadă, Palatul a fost exploatat economic fără acordul Ministerului Culturii, a fost transformat în club, apoi a fost vandalizat și incendiat, iar astăzi, structura interioară este în pragul prăbușirii. O vreme, clădirea care altădată găzduia capetele încoronate ale Europei, a fost adăpostul prostituatelor și al oamenilor străzii.
În mod ironic, cei care astăzi cer anularea contractului de vânzare sunt chiar proprietarii Palatului, care, după ce au distrus monumentul istoric, vor să scape de el și joacă rolul de avocat al Statului.
Pe de altă parte, MAMAIA SA spune că monumentul este prea degradat ca să îl mai ia înapoi și cere proprietarilor să îl aducă la starea inițială, ba chiar să achite și contravaloarea bunurilor din inventar care, între timp, au dispărut.
Ministerul Culturii cunoaște situația în care se află monumentul istoric, dar, ca de obicei, nu e interesat de soarta acestuia.
În mai 2017, proprietarii Palatului Regal din Mamaia au cerut Tribunalului Constanța să anuleze contractul prin care au cumpărat clădirea. Ei invocă nulitatea absolută a tranzacției pentru că Statul Român nu și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra monumentului istoric de categoria A.
După 15 ani în care Palatul a fost distrus și exploatat ilegal, proprietarii susțin că, în momentul tranzacției, nu știau că statul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune. Însă, conform declarațiilor fostului administrator al societății, conducerea firmei știa că Palatul e monument istoric, că Statul trebuia să își exercite dreptul de preemțiune și că acest lucru nu s-a întâmplat.
În mod ipocrit, după ce Palatul Regal a fost incendiat, vandalizat, exploatat ilegal și adus în pragul prăbușirii, Light System, proprietara monumentului din anul 2003, vorbește în fața judecătorilor despre cât de important este ca acest monument să ajungă din nou în patrimoniul Statului Român: ”Cu toții ne dorim ca monumentele istorice să fie restaurate și puse în valoare, iar pentru aceasta, soluția optimă este dobândirea de către stat, finanțarea restaurării și utilizarea monumentelor istorice conform dorințelor și așteptărilor întregii comunități”, se arată în notele scrise depuse la instanță de proprietarii Palatului Regal.
Pe de altă parte, SC Mamaia SA, compania care a vândut Palatul Regal în anul 2003, le-a spus judecătorilor că monumentul este prea degradat ca să îl ia înapoi și cere proprietarilor să îl aducă la starea inițială, ba chiar să achite și contravaloarea bunurilor din inventar care, între timp, au dispărut.
Ce spune Tribunalul Constanța despre situația Palatului Regal din Mamaia
După nouă luni de proces, judecătorii Tribunalului Constanța au decis că dreptul de preemțiune poate fi invocat doar de Statul Român, prin Ministerul Culturii, și au respins acțiunea celor de la Light System pe motiv că nu pot avea calitate procesuală activă. Însă, Ministerul Culturii, singura instituție care poate cere și obține anularea contractului de vânzare a Palatului Regal din Mamaia, nu s-a constituit încă parte civilă și nu a invocat încălcarea dreptului de preemțiune, deși cunoaște situația monumentului istoric.
Instanța a cerut Ministerului Culturii și Institutului Național al Patrimoniului să certifice dacă Palatul era monument istoric în momentul vânzării acestuia. Ministerul Culturii a luat act de procesul aflat pe rolul Tribunalului Constanța, a confirmat că imobilul era monument istoric, dar nu a efectuat niciun alt demers până în acest moment.
Contactată de reporterii Info Sud-Est, Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene de Cultură Constanța, a declarat că atunci când a aflat de proces, a revenit asupra unei solicitări mai vechi trimise superiorilor săi prin care le-a cerut ca Ministerul Culturii să se instituie parte în proces: ”Știm despre această situație și, de îndată ce am aflat, am revenit la o mai veche adresă a noastră, din aprilie 2018, am completat noile informații și am rugat Ministerul Culturii și Identității Naționale să intre în proces”. Până în momentul publicării acestui material, Direcția Județeană de Cultură Constanța nu a primit niciun răspuns din partea ministerului.
În acest moment, dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
15 ani de distrugere sistematică
Palatul a fost tranzacționat în iunie 2003, atunci când SC Mamaia SA l-a privatizat, în schimbul unei sume ridicole, societății Light System SRL. Aceasta a plătit doar 700.000 lei, adică aproximativ 188.000 de euro. Monumentul istoric are o suprafață la sol de 1200 mp și avea un inventar, în momentul vânzării, care valora 350.000 lei. Asta înseamnă că, în fapt, clădirea propriu-zisă a costat doar 90.000 de euro, cam cât un apartament din stațiune.
În 15 ani de când societatea este proprietarul palatului, monumentul a fost exploatat economic fără avizele Ministerului Culturii, dar cel mai grav este că a fost supus unui proces accelerat de degradare, a fost incendiat și adus la stadiul de ruină. Astăzi este în pericol de prăbușire. În 15 ani, proprietarii nu au investit niciun leu în reabilitarea sau restaurarea monumentului.
Legea prevede că în astfel de situații proprietarii riscă inclusiv să rămână fără monument. În cazul de față, însă, niciun ministru al Culturii nu i-a sancționat în vreun fel pe proprietarii fostei vile regale din Mamaia. Ba mai mult, unii dintre foștii miniștri ai Culturii spun că habar nu aveau că în stațiune există un palat care a aparținut Casei Regale.
Proprietarii cer în instanță aproximativ 340.000 de euro în schimbul restituirii palatului – adică prețul cu care a fost vândut actualizat cu rata inflației.
Dosarul DNA și condamnarea lui Radu Mazăre pentru vânzarea curții Palatului Regal
La un an după ce Palatul a fost vândut celor de la Light System, Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre vindea aceleiași firme curtea monumentului, tot la un preț derizoriu – 1,5 hectare de teren în centrul stațiunii Mamaia au fost tranzacționate cu doar 23,56 euro/mp.
În urma publicării anchetei Info Sud-Est, procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal pe numele fostului primar Radu Mazăre, pentru că ar fi vândut la un preț subevaluat terenul aferent Palatului Regal și, astfel, ar fi produs un prejudiciu de 1 milion de euro. Procurorii au cerut și anularea contractului de vânzare-cumpărare. În mai 2018, judecătorii Tribunalului Constanța l-au condamnat pe Radu Mazăre, în primă instanță, la 6,6 ani de închisoare cu executare și au dispus anularea tranzacției și întoarcerea terenului în proprietatea municipiului.

- Primăria Constanța a atribuit direct un contract de 53.000 de euro pentru igienizarea stațiilor de autobuz unei foste firme de film care nu are activitate și angajați de când s-a înființat, în 2017/ Reprezentanții companiei: ”Suntem la început, acum angajăm” - 11 ianuarie 2023
- Deputatul ex-AUR Dumitru Focșa a ajuns în instanță pentru violență domestică și în 2019/ Soția a mai dat o șansă relației, cu condiția ca soțul să urmeze un tratament psihiatric/ Focșa a recunoscut fapta spunând că venise ”încărcat sufletește” din voiaj și consumase alcool - 10 ianuarie 2023
- Cum explică autoritățile blocajele din Vama Siret: Birocrația, TIR-urile nesigilate din Ucraina, doar două birouri vamale pe o graniță de aproape 500 de km, acolo unde s-a mutat și traficul din Portul Odesa (document) - 13 decembrie 2022