
foști miniștri ai Culturii
Ziarul „Info Sud-Est” (www.info-sud-est.ro) continuă Campania „PLEACĂ!”, demers jurnalistic de informare a publicului cu privire la situația stațiunii Mamaia, cu informații în exclusivitate despre privatizarea Palatului Reginei Maria din stațiune.
Contractul de vânzare cumpărare dintre SC MAMAIA SA și SC LIGHT SYSTEM SRL s-a făcut fără avizul Ministerului Culturii! Vă prezentăm, de asemenea, declarațiile în exclusivitate ale lui Răzvan Teodorescu, ministru al Culturii în momentul privatizării, și Daniel Barbu, fost ministru al Culturii în perioada 21.12.2012 – 17.12.2013.
În edițiile precedente, ziarul ”Info Sud-Est” a prezentat, în exclusivitate, informații cu privire la privatizarea, în schimbul unei sume ridicole, a celui mai important mo-nument istoric din stațiunea constănțeană Mamaia. Astfel, aduceam în atenția publicului traseul vânzării monumentului, proprietarii actuali și încrengătura firmelor implicate în afacerea de milioane și, mai ales, palmaresul persoanei care a vândut Palatul Reginei Maria în schimbul unei sume cu care, la acea vreme, puteai cumpăra un apartament.
Din anul 2003, momentul în care a fost privatizat, monumentul istoric a fost exploatat continuu fără respectarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice din România. Legea a fost încălcată încă din momentul privatizării, dat fiind faptul că, în conformitate cu declarațiile reprezentanților Direcției Județene de Cultură din Constanța, privatizarea s-a făcut fără avizul obligatoriu al Ministerului Culturii!
Palatul Regal din Mamaia este monument istoric de categoria A, adică monument istoric de valoare națională și internațională, consemnat în Monitorul Oficial al României și în PUZ-ul stațiunii Mamaia ca „Fosta vilă regală, azi Club Castel”, cu codul LMI CT-II-m-A-02896 și se află sub incidența Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Legea a fost încălcată și ulterior momentului vânzării și prin neglijența (sau lipsa de bună-credință) în urma căreia interiorul Palatului din Mamaia a fost incendiat. Structura de rezistență a fost distrusă, iar, în prezent, Palatul Reginei Maria se află la un pas de prăbușire.
Cine a revendicat monumentul istoric?
În momentul vânzării prin negociere directă a Palatului Regal din Mamaia, monumentul istoric era revendicat, litigiul fiind menționat în contractul de vânzare-cumpărare, cu mențiunea că proprietarul își asumă riscul pentru litigiul existent și nu va cere despăgubiri de la SC MAMAIA SA în condițiile în care litigiul va fi soluționat într-un mod nefavorabil pentru SC LIGHT SYSTEM SRL. Cu toate acestea însă, în dosarul privatizării nu există nici un document care să ateste identitatea persoanei sau instituției care a revendicat monumentul. De asemenea, în dosar mai există o solicitare (nr. 30.813/01.08.2006) a Poliției Județene Constanța (condusă la acea vreme de Victor Popescu) către SC MAMAIA SA, prin care instituția solicita „copii după toate documentele anexă la contractual de vânzare-cumpărare prin care SC MAMAIA SA a vândut activul „CLUB CASTEL“ către SC LIGHT SYSTEM SRL (ofertă, proces verbal de negociere, documente de plată etc)”. Palatul Reginei Maria a fost donat de Carol al II-lea, în 1932, către Ministerul Apărării. Acesta a fost motivul care ne-a dus cu gândul că instituția care ar fi putut să revendice monumentul istoric ar fi tocmai Ministerul Apărării. Contactat telefonic, Constantin Dudu Ionescu, fost ministru al Apărării în 1998, ne-a declarat însă că habar nu are despre ce litigiu este vorba și, din câte știe, instituția pe care a condus-o înainte de 2003, anul în care a fost privatizat Castelul din Mamaia, nu a revendicat monumentul istoric. De asemenea, fostul ministru ne-a promis că se va interesa de problema ridicată de noi și că va reveni cu detalii.
Răzvan Teodorescu, ministrul Culturii în momentul privatizării: „Eu acum am aflat, de la dumneavoastră. Să nu cumva să fie niște aranjamente locale…”
L-am contactat telefonic și pe Răzvan Teodorescu, ministrul Culturii în momentul în care monumentul istoric a fost privatizat fără acordul ministerului pe care îl conducea, întrebându-l cum a fost posibil așa ceva. Fostul ministru Teodorescu ne-a declarat:
„Eu acum aflu, de la dumneavoastră, acest lucru. Nu știam nimic. Faptul că nu avea nici o aprobare de la noi, este un lucru grav. Vă sfătuiesc să vă adresați Florenței Marinescu care era directorul Direcției Județene de Cultură Constanța, numită de mine. Să nu cumva să fie niște aranjamente locale… Știți cum e acolo, la dumneavoastră (în Constanța, n.red.). Mai ales că, la un moment dat, domnul Mazăre a pus vaporul care marca intrarea în Constanța pe un sit arheologic, res-pectiv „Valul lui Traian“. E drept, ulterior l-a scos, dar… Dacă Palatul Regal din Mamaia era declarat monument istoric la acea vreme și s-a întâmplat așa ceva, dacă s-a vândut monumentul istoric fără avizul Culturii, e foarte grav… Eu nu îmi amintesc nimic, nu îmi spune nimic acest episod, dar poate știu colaboratorii mei de la acea vreme, spre exemplu domnul Ion Opriș de la Muzeul Național de Istorie din București, care era secretar de stat la acea vreme. La mine însă nu a venit nimeni, cu nici o cerere de avizare a privatizării”, ne-a declarat Răzvan Teodorescu, fostul ministru al Culturii în perioada 2000-2004.
Daniel Barbu, fost ministru al Culturii (2012-2013): „Nu știu nimic de Palatul Regal din Mamaia. Nu mi-a fost semnalată nici o situație. De vină e proprietarul”
Contactat telefonic, nici Daniel Barbu, un alt fost ministru al Culturii, în perioada decembrie 2012-decembrie 2013, nu știe nimic despre situația în care se află Palatul Regal din Mamaia și despre privatizarea monumentului istoric fără avizul Ministerului Culturii:
„Nu știu în ce situație se află Palatul Regal. Chiar nu știu despre ce este vorba și ce este acolo. Nu mi-a fost semnalată nici o situație. Și când eram ministru am mers pe ipoteza că cel responsabil este proprietarul. El are datoria să restaureze și să întrețină monumentul istoric. Dar nu știu nimic despre Palatul Regal, țineți legătura cu cei de la Direcția Județeană de Cultură Constanța”, ne-a declarat Daniel Barbu. Fostul ministru nu știe nimic nici despre reabilitarea zonelor protejate din stațiunea Mamaia fără avizul Culturii: „Dacă e așa cum spuneți dumneavoastră, nu mi se pare normal că nu au cerut avize. E bine ca întotdeauna să se ia avize, să se res-pecte legea. Și în cazul Palatului Regal, și în cazul proiectului de reabilitare a Promenadei Turistice din Mamaia, proprietarul sau autoritatea publică trebuie să respecte legea. Este regretabil dacă așa stau lucrurile, cum spuneți dumneavoastră, dar pe mine mă scuzați, chiar nu știu nimic nici despre acest lucru”, a conchis fostul ministru Daniel Barbu, care era în funcție în momentul demarării proiectului Promenada Turistică Mamaia.
Ambasadorul Poloniei, despre Palatul Regal din Mamaia: Transformarea Palatului Regal din Mamaia într-un obiectiv turistic atractiv ar facilita promovarea Constanței, atât în România, cât și în afara ei
În cadrul unui amplu interviu acordat în exclusivitate pentru ziarul „Info Sud-Est” de Excelența Sa, Marek SZCZYGIEŁ, Ambasadorul Republicii Polone la București, acesta a făcut și declarații referitoare la Palatul Regal din Mamaia:
„Sper ca autoritățile locale să transforme Palatul Regal din Mamaia într-un loc atractiv pentru că noi am dori să pregătim în acest spațiu o serie de expoziții care să amintească de relația noastră comună și de prezența Mareșalului Piłsudski aici. Dacă acest lucru se va întâmpla, suntem absolut siguri că Palatul Regal din Mamaia ar fi vizitat de foarte mulți turiști polonezi. Un spațiu din Palatul Regal din Mamaia poate fi dedicat prezenței Mareșalului Piłsudski. Acum doi ani, am reușit să inaugurăm în București un monument al Mareșalului Piłsudski și sperăm să facem acest lucru și în Mamaia, mai ales că, după București și Sinaia, Mamaia este al treilea loc din România legat de prezența Mareșalului Piłsudski în țara prietenă. Dacă autoritățile locale vor considera necesar, noi vom sprijini ideea ca numele unei străzi din Constanța sau Mamaia să poarte numele Mareșalul Piłsudski, mai ales că există o stradă cu acest nume în București. Avem la ambasadă și putem să trimitem autorităților locale fotografii de epocă cu vizitele lui Piłsudski la Palatul Regal din Mamaia. Dacă ar fi renovat, Palatul Regal din Mamaia ar deveni o atracție turistică extrem de importantă și Ambasada Republicii Polone la București pregătește deja, pe web-siteul oficial, o hartă cu locurile care marchează istoria comună româno-polonă, locuri în care s-au aflat refugiați polonezi în al doilea război mondial, locurile pe care Mareșalul Piłsudski le-a vizitat în România și acestea ar putea deveni foarte populare pentru turiștii polonezi. Cu siguranță Constanța și Mamaia vor fi pe această hartă oficială și o vom pune la dispoziția tuturor celor interesați.Cred că este și în interesul autorităților locale din Constanța ca Palatul Regal din Mamaia să devină un loc turistic atractiv, pentru a putea pune în va-loare momentele importante ale istoriei României și ale relațiilor româno-polone. Acest lucru ar facilita promovarea Constanței, atât în România, cât și în afara ei. Cred că renovarea Palatului Regal se poate face și cu ajutorul fondurilor europene”.
- Curtea de Apel Iași extrădează un israelian în Belarus motivând că nu sunt probe pentru implicarea dictaturii Lukașenko în războiul din Ucraina și nici îngrijorări cu privire la drepturile omului: ”Belarus a oferit garanţii pentru un proces echitabil”/ Decizia nu este definitivă - 26 aprilie 2022
- Sancțiuni ignorate în Portul Constanța: Ruta Siria (II) - 9 aprilie 2022
- Indezirabilii și afacerile prin Portul Constanța: Ruta Siria (I) - 9 aprilie 2022