EXCLUSIV! Declarațiile celor care au ruinat Palatul Reginei Maria din Mamaia: „Știam de la început că e monument istoric. Acum vrem să-l facem muzeu“

La un an de la investigațiile jurnaliștilor Info Sud-Est referitoare la ruinarea celui mai important monument istoric din stațiunea Mamaia și la două luni de la trimiterea în judecată a fostului primar în dosarul Palatului Reginei Maria din Mamaia, Teodor Camențu, administratorul firmei care a cumpărat monumentul istoric și terenul aferent acestuia, ne-a oferit, în exclusivitate, detalii despre ceea ce s-a întâmplat cu Palatul Regal din Mamaia în ultimul deceniu.

Un amănunt important este faptul că Teodor Camențu este martor în acest dosar în care fostul primar al Constanței trebuie să explice, printre altele, de ce a vândut firmei unde Camențu este administrator 1,5 hectare de teren în inima stațiunii Mamaia cu doar 23,56 euro/mp.

Un alt amănunt interesant este că Teodor Camențu a devenit administrator al SC Light System SRL la propunerea lui Bogdan Ștefan Lucov, rudă apropiată cu Dorin Cocoș. În același timp, la conducerea firmei ”cadorisită” de SC Mamaia SA și Radu Mazăre s-au mai perindat:
– SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
– Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
– SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner

Ani de zile, Teodor Camențu, reprezentantul legal al SC Light System SRL, a fost imposibil de contactat întrucât niciunul dintre numerele de telefon care figurează la Registrul Comerțului nu mai erau valabile, iar scrisorile trimise de reprezentanții Direcției Județene de Cultură au rămas, de fiecare dată, fără răspuns.

În rechizitoriu, procurorii cer, în premieră în dosarele din colecția lui Radu Mazăre, anularea contractului de vânzare-cumpărare a Palatului Reginei Maria din stațiunea Mamaia, dar și a terenului aferent, dat fiind faptul că, dincolo de prețurile derizorii în schimbul cărora au fost tranzacționate, cele două imobile au fost vândute și fără înștiințarea Ministerului Culturii deci, implicit, fără ca statul să își exercite dreptul de preemțiune.

Administratorul: „N-au fost bani, doamnă, de reabilitare. Asta e acum, ce să facem? Nu-i păcat? E un patrimoniu național, trebuie să-l reabilităm, să-l facem frumos. E interesul tuturor, e interes național”

De unde era de negăsit până acum, Teodor Camențu s-a dovedit a fi extrem de sociabil și deschis în discuția cu jurnaliștii Info Sud-Est. Întrebat fiind cum a ajuns Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia în situația în care se află acum și de ce a fost lăsat în paragină, Camențu nu a negat nicio secundă starea jalnică în care se află ruina monumentului istoric, ci a găsit o explicație puerilă, dar la îndemână: „Doamnă, n-au fost bani, doamnă. N-am putut să facem. Și atâta tot”.

Referitor la chiriile pe care SC Light System SRL le primea, vară de vară, de la cluburile cărora le subînchiria pe bani frumoși, fără avizul Culturii, spațiul monumentului istoric, Camențu a declarat: „Păi, da, dar unii n-au plătit la timp, de la alții am luat mai puțin, că n-a mers treaba… Au fost mai multe probleme…”.

Cât despre „transformarea imobilului într-un spațiu multifuncțional reprezentantiv, care poate contribui la promovarea Constanței pe plan intern și internațional”, administratorul nu a știut să ne spună concret în ce ar putea consta acest spațiu multifuncțional, dar e hotărât că ”va fi făcut cum trebuie”: „Nu știu să vă spun acum, că nu am stabilit. Adică ne-am gândit că vrem să-l facem cum trebuie, vrem să îl aducem iar la stadiul inițial, să îl facem cum a fost, vorba aia e monument istoric”.

„N-a depins de mine, știți cum e, nu puteam să iau decizii numai eu…”

Întrebat fiind când a aflat că este monument istoric, Teodor Camențu a recunoscut că știa de importanța și statutul Palatului Reginei Maria încă din 2003, în momentul în care acesta a fost vândut de SC Mamaia SA către SC Light System SRL: „Am știut de când l-am cumpărat. Noi n-avem voie să construim acolo, n-avem voie aia, aia, e monument istoric. Încercăm să-l punem pe picioare cu forțele pe care le avem”.

Cu toate acestea însă, deși administratorul firmei care deține Palatul recunoaște că se cunoștea faptul că imobilul este monument istoric, se știa și importanța acestuia și se cunoștea legislația în vigoare încă din momentul cumpărării monumentului istoric, nici monumentul nu a fost protejat și nici legislația nu a fost respectată.

„Știam că Statul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune. Nu pot să vă zic eu de ce l-au mai cumpărat”

Ba mai mult, Camențu a declarat că știa și de dreptul de preemțiune al Statului, dar și faptul că Statul nu și-a exercitat acest drept în momentul cumpărării Palatului Reginei Maria și a terenului aferent. Practic, administratorul a recunoscut că SC Light System SRL și-a asumat un risc în momentul în care a făcut tranzacția: „Da, da, da știam. E stipulat în contract (dreptul de preemțiune al Statului, n.red.). Da, știam (faptul că Statul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune, n.red.). Atunci de ce au mai cumpărat cele două imobile în aceste condiții?Nu pot să vă spun eu… Eu când am preluat firma, erau deja actele făcute. Eu am venit după câțiva ani (Conform Registrului Comerțului, Camențu apare administrator încă din 2003, în momentul efectuării tranzacției, n.red.). E o greșeală la Recom. M-au trecut ei, nu știu după ce considerente”.

În ceea ce privește costurile investiției, Teodor Camențu ne-a declarat că reabilitarea Palatului Reginei Maria ar costa cu mult peste un milion de euro. În acest context, apare, evident, o altă întrebare: Cum de sunt proprietarii dispuși, cel puțin declarativ, să investească o sumă atât de mare în reabilitarea monumentului, dacă timp de 10 ani nu au găsit câteva mii de de euro pentru o găleată de vopsea și o curățenie generală? Oare doar de ochii lumii, ca să-și demonstreze așa-zisa bunăcredință și să nu piardă monumentul istoric? „Păi noi vrem să facem o asociere cu Direcția de Cultură, să-l facem muzeu dacă e necesar. N-a depins numai de mine, știți cum e, nu puteam să iau decizii numai eu… asta e acum, ce să facem? Nu-i păcat? E un patrimoniu național, trebuie să-l reabilităm, să-l facem frumos. E interesul tuturor, e interes național. S-au hotărât în fine să facă ceva bun”, a adăugat Camențu.

După 10 ani de distrugere și exploatare ilegală, proprietarii vor ca Palatul să „contribuie la promovarea Constanței pe plan intern și internațional”

Așadar, văzând că nu mai este de glumă și, probabil, dându-și seama că odată cu ancheta DNA s-a încheiat și deceniul de nepăsare a instituțiilor față de monumentul istoric din Mamaia, aflat astăzi la un pas de prăbușire, administratorul SC Light System SRL se sinchisește să răspundă unei adrese primite de la Direcția Județeană de Cultură. Răspunsul vine după jumătate de an și, cel mai probabil, acesta nu ar fi venit niciodată dacă ancheta jurnalistică nu ar fi fost urmată de o anchetă penală.

Pe 5 iunie a.c. Direcția Județeană de Cultură Constanța a primit, după jumătate de an, răspuns la adresa nr. 107/16.01.2015, înaintată către SC Light System SRL, proprietarul Palatului Reginei Maria din stațiunea Mamaia și a celor 1,5 hectare de teren aferent monumentului istoric.

După 10 ani în care aceștia nu au dat nici cel mai mic semn că ar fi interesați de soarta monumentului istoric, în care mobilierul și arhitectura acestuia au fost schimbate cu încălcarea flagrantă a Legii nr. 422/2001, în care monumentul istoric a fost incendiat, reprezentanții firmei vorbesc despre „credința că se poate ajunge la transformarea imobilului într-un spațiu multifuncțional reprezentantiv, care poate contribui la promovarea Constanței pe plan intern și internațional”. Mai mult decât atât, aceștia le-au transmis reprezentanților DJC că au demarat deja acțiuni de curățare a imobilului și i-au asigurat pe aceștia de „implicarea societății noastre în activitatea de conservare și reabilitare a imobilului”. Aceste asigurări vin după un deceniu în care monumentul a fost, în mod ilegal, exploatat, subînchiriat și lăsat să se deterioreze:

„Vă informăm că am demarat acțiuni de curățare a incintei și aplicăm măsurile necesare pentru protejarea imobilului. Dorim să vă asigurăm de implicarea societății noastre în activitatea de conservare și reabilitare a imobilului. În acest sens vom solicita unui birou de arhitectură consultanța de specialitate și de asemenea vom contracta și o expertiză tehnică necesară pentru constatarea stării actuale a clădirii și structurii. În condițiile legii, vă rugăm să ne puneți la dispoziție o copie de pe PUZ-ul Stațiunii Mamaia pe care îl menționați la pct. 2.6. din Obligația de folosință pentru a cunoaște și a veghea asupra zonei de protecție a monumentului istoric. Pentru instalarea însemnelor distinctive privind calitatea de monument istoric al clădirii Castel ne vom adresa autorităților locale”.

Mai mult decât atât, firma SC Light System SRL, prin reprezentantul legal Teodor Camențu, susține că este dispusă chiar și la o colaborare cu instituțiile de cultură sau la „transformarea imobilului într-un spațiu multifuncțional reprezentantiv”, doar-doar să nu rămână fără monumentul istoric: „Dorim să reiterăm disponibilitatea societății și a reprezentanților săi de a identifica cele mai bune modalități de colaborare cu instituția dvs. În aplicarea prevederilor art 8 alin 4 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și în acest sens se poate organiza o întâlnire comună cu reprezentanții dvs/un program de acțiune care să satisfacă interesul suprem al protejării patrimoniului istoric. Ne exprimăm credința că se poate ajunge la transformarea imobilului într-un spațiu multifuncțional reprezentantiv, care poate contribui la promovarea Constanței pe plan intern și internațional”.

Scurt istoric. Anchetele ISE

În vara anului 2014, ziarul Info Sud-Est a publicat în exclusivitate o anchetă în care am arătat cum Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia, monument istoric de importanță națională (categoria A), a fost vândut, în iunie 2003, de compania de stat SC MAMAIA SA către controversata firmă SC Light System SRL, la un preț derizoriu, de doar 700.000 de lei (din această sumă, jumătate era valoarea inventarului). (articolul complet AICI)

Ulterior, jurnaliștii Info Sud-Est au publicat, tot în exclusivitate, o anchetă despre cum, un an mai târziu, în 2004, Primăria Constanța a vândut, către aceeași firmă SC Light System SRL, prin negociere directă, 1,5 hectare de teren în inima stațiunii Mamaia la un preț hilar de mic: doar 23,56 euro/mp! Suprafața imensă reprezenta curtea Palatului Reginei Maria, deci se afla în patrimoniul monumentului istoric, dar în proprietatea administrației locale. (articolul complet AICI)

La scurt timp după publicarea celor două anchete, Radu Mazăre, pe vremea aceea primarul Constanței, a fost invitat la DNA Constanța pentru a i se aduce la cunoștință că procurorii au început cercetările referitoare la vânzarea terenului aferent Palatului Reginei Maria la un preț derizoriu.

Jumătate de an mai târziu, în luna aprilie 2015, Radu Mazăre a fost trimis în judecată, fiind acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni de abuz în serviciu, una dintre acestea făcând referire la vânzarea terenului de la Castel. (articolul complet aici)

1 comentariu

  1. Geo

    Bravo pentru articol si efortul de a face rost de informatii pentru el. Din pacate, ghertoi si babuini cu creier facut din seminte bulgaresti ca domnul de mai sus sunt in proportie foarte mare in orasul nostru plin de istorie si avantaje oferite de natura. Dar, avand o asemenea inzestrare cerebrala (care dealtfel se observa si in raspunsurile date, de un nivel lingvistic cel putin idoielnic, dar, de, e el, boul, intr-o pozitie relativ privilegiata ? E.) , nu cunosti mare lucru in afara de masini opulente si cluburi de prost gust.Habar n-are ce e ala un monument istoric, muzeu (oare acum cate zeci de ani a fost intr-un muzeu ultima data ?) si cu siguranta nu stie ce e un interes national. Din nou, articolul bun, dar domnul un bou fara margini. Speram ca totusi cladirea o sa primeasca lucrurile bune pe care le merita (prin 2104 probabil) si ca domnul, la fel, va primi si el ce merita. Da’ ma indoiesc, din moment ce Stefanel Mazarel se da cu kit-ul la Mamaia, in vazul tuturor, in ideea : „Da ma da, am iesit, mi-au dat drumu’, si ce ?” .Foooarte trist. Te dezarmeaza de toata increderea in orice.