
Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța în timpul căruia au murit șapte persoane în incendiul din secția ATI, a primit, în ultimii cinci ani, “foarte bine” pe linie în rapoartele de evaluare a activității. A existat o singură excepție: Consilierul PNL Adriana Arghirescu a notat-o pe Stela Halichidis cu 0 și 1 la cele patru criterii punctate în evaluare.
Într-un răspuns transmis în baza Legii 544/2001 pentru Info Sud-Est, Primăria Constanța a făcut publice rapoartele de evaluare a managerului Spitalului de Boli Infecțioase, Stela Halichidis, în mandatul căreia a avut loc un incendiu la secția ATI. În urma incidentului din 1 octombrie, în timpul căruia au murit 7 persoane, managerul a fost demis. Spitalul de Boli Infecțioase se află în subordinea administrației locale.
Rapoartele de evaluare arată că Stela Halichidis a primit calificativul ”foarte bine” pe bandă rulantă în ultimii 5 ani, perioada consultată de Info Sud-Est.
Membrii comisiei de evaluare acordau punctaje pentru patru criterii: planificare, organizare, coordonare și control. În perioada 2016-2019, punctajul final a fost 5 (maxim), calificativul obținut fiind ”foarte bine”.
În ultima evaluare, din 2020, comisia i-a acordat un punctaj mai mic, de 4, dar calificativul a fost tot ”foarte bine”.
Consultă mai jos rapoartele de evaluare:
– 2016
– 2017
– 2018
– 2019
– 2020
Din ultima comisie de evaluare au făcut parte:
- City managerul Felicia Ovanesian, care a fost și președintele comisiei și i-a acordat notele 3.66 (planificare), 3.83 (organizare), 4 (coordonare) și 3.75 (control);
- Mihaela Cocu, șef departament medic primar epidemiologic în cadrul DSP Constanța, care i-a acordat punctajul maximum de 5 pe linie;
- Georgeta Gheorghe, director executiv adjunct al Direcției Financiare – 5, 4.83, 4.25 și 5.
- Cristina Mariana Dragomir, director executiv adjunct al Direcției Tehnic Administrativ – 5, 4.66, 4.25 și 5.
- Adriana Arghirescu, consilier local PNL, care i-a acordat cele mai mici note din ultimii 5 ani: 0, 1, 1, 2.
Context
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, mistuit într-un incendiu devastator în 1 octombrie și soldat cu moartea a 7 oameni care erau internați la ATI, a fost condus de managerul Stela Halichidis din iunie 2009. Aceasta a obținut funcția pe vremea când instituția medicală se afla în subordinea primăriei condusă de Radu Mazăre.
Pe plan local, managerul SBIC s-a remarcat prin comunicarea deficitară cu jurnaliștii și prin lipsa declarațiilor în momente cheie. La un moment dat, Stela Halichidis figura pe site-ul spitalului și manager, și purtător de cuvânt al instituției, dar refuza să facă declarații la solicitarea jurnaliștilor.
Și după incendiul din 1 octombrie, Stela Halichidis a evitat să facă declarații, invocând faptul că ”îi este rău” și spunând presei: ”Ce, vreți să mor aici?”.
Managerul a intrat în atenția presei în aprilie 2020, în plină pandemie COVID-19, atunci când Primăria Constanța și Spitalul de Boli Infecțioase au mers în instanță pentru a cere înapoi o clădire a spitalului, pentru a-și mări capacitatea de tratare a bolnavilor de coronavirus.
În anul 2011, Spitalul de Boli Infecțioase condus de Stela Halichidis a încheiat un contract cu o societate care avea cifră de afaceri zero și căreia i-a cedat o clădire și un teren pe care firma privată să poată desfășura consultații de boli infecțioase, la fel ca spitalul (toate detaliile aici) Contractul, semnat pe 15 ani, a fost încheiat fără licitație și fără o decizie a Consiliului Local sau a Consiliului de Administrație al spitalului.
Firma cu care spitalul s-a asociat nu plătește chirie instituției, dar îi direcționează 15% din profit. Până acum, în schimbul clădirii de 821 de mp și a terenului de 470 de metri, spitalul a primit, în medie, 700 de euro lunar. Societatea, care înregistra pierderi, a început să facă profit după ce s-a asociat cu spitalul.
Managerul spitalului, Stela Halichidis, nu a dat declarații nici pe acest subiect și a refuzat să răspundă întrebărilor Info Sud-Est.
- Sute de profesori și elevi au protestat la Prefectura Constanța, într-o atmosferă asurzitoare, cu vuvuzele, tobe și fluiere: ”Vrem respect!” - 31 mai 2023
- Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, despre susținerea pentru profesori: ”Ne asumăm amânarea anului școlar pentru că este un risc mic comparativ cu riscul mare de colaps al sistemului de educație în următorii 5 ani” - 25 mai 2023
- Prezență mare la vot în diaspora turcă din România, pentru alegerile prezidențiale din 14 mai/ Prezență record la urne în întreaga diasporă - 8 mai 2023