Scrisori deschise către Klaus Werner Iohannis, președintele României, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Radu Ștefan Mazăre, primarul Constanței
Inițiativa noastră vizează readucerea monumentului istoric în patrimoniul național, având în vedere și procesul de degradare continuă la care acesta a fost supus din momentul privatizării.
Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia, „fratele” mai mare al Palatului Reginei Maria din stațiunea bulgărească Balcic, este monument istoric de categoria A, adică de interes național și internațional, conform Legii 422/2001. În timp ce bulgarii au știut să pună în valoare comoara lăsată de Regina Maria, ai noștri au transformat superbul palat de pe malul mării într-o ruină devenită adăpost estival pentru prostituate și spațiu de depozitare pentru carele alegorice.
În anul 2003, monumentul istoric a fost vândut, în schimbul unei sume ridicole, de compania de stat SC MAMAIA SA, către compania privată SC LIGHT SYSTEM SRL. Privatizarea Palatului Reginei Maria s-a făcut fără avizul Ministerului Culturii și, deci, fără exercitarea dreptului de preemțiune al Statului.
lPrin urmare, contractul de vânzare-cumpărare este nul, fapta este imprescriptibilă, iar monumentul istoric se poate întoarce în patrimoniul național, printr-o hotărâre judecătorească! Informația este confirmată și de conducerea Direcției Județene de Cultură din Constanța, subordonată Ministerului Culturii, dar singura condiție este ca Ministerul Culturii să pornească o acțiune în instanță prin care să ceară anularea contractului de vânzare-cumpărare al Palatului Reginei Maria din Mamaia.
Rămâne de văzut însă care este nivelul de interes al Ministerului Culturii în ce privește recuperarea unui monument istoric de importanță națională, mai ales având în vedere că foști miniștri ai Culturii ridică din umeri atunci când vine vorba de soarta Palatului Reginei Maria, unii dintre ei susținând chiar că nu știau de existența vreunui palat regal în stațiunea de pe litoralul românesc.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie, printre altele, ca opinia publică să înțeleagă, să susțină și să mediatizeze demersul nostru. Reîntoarcerea unui monument istoric în patrimoniul național ar fi o premieră în România, care ar atrage atenția asupra situațiilor jalnice în care se află alte sute de mo-numente istorice din țară și ar reprezenta un precedent important pentru reabilitarea și recuperarea altor monumente istorice lăsate de izbeliște de Stat sau de proprietarii privați ai acestora. Astfel, istoria și patrimoniul cultural al României ar începe să primească atenția și, de ce nu, finanțările necesare pentru conservare și reabilitare.
Așadar, pe această cale, apelăm la toți jurnaliștii, bloggerii, formatorii de opinie de bună credință, dar mai ales la cititorii de presă și iubitorii de cultură pentru a ni se alătura în acest demers care poate părea naiv, idealist sau fără șanse. S-a dovedit de multe ori în România ultimilor ani că realitatea oamenilor simpli poate schimba realitatea politicienilor și este de ajuns un precedent pentru schimbarea unei mentalități.
Jurnaliștii Info Sud-Est au redactat câte o scrisoare deschisă pentru președintele României, ministrul Culturii și primarul municipiului Constanța prin care le-am adus acestora la cunoștință situația în care se află monumentul istoric, le-am prezentat demersul nostru și i-am rugat să ne sprijine, fiecare în funcție de atribuțiile pe care le deține. Fiți alături de noi și, împreună, vom putea recupera monumentul istoric regal!
Campania „Info Sud-Est“ poate fi urmărită AICI!
- Curtea de Apel Iași extrădează un israelian în Belarus motivând că nu sunt probe pentru implicarea dictaturii Lukașenko în războiul din Ucraina și nici îngrijorări cu privire la drepturile omului: ”Belarus a oferit garanţii pentru un proces echitabil”/ Decizia nu este definitivă - 26 aprilie 2022
- Sancțiuni ignorate în Portul Constanța: Ruta Siria (II) - 9 aprilie 2022
- Indezirabilii și afacerile prin Portul Constanța: Ruta Siria (I) - 9 aprilie 2022
Continuati aceasta campanie si redati romanilor aceasta bucatica de istorie. Nu va lasati!
Campania dumneavoastra este una admirabila. Este absolut necesar sa se bucure de tot suportul romanilor (constanteni sau nu). Demolarile abuzive, privatizarea grosolana a valorilor nationale si internationale aflate pe pamant romanesc, retrocedarile discretionare lipsite de fundament legal autentic nu sunt simple delatiuni, furturi, inselatorii, ci odioase crime. Calificativul „criminal” nu este deloc deplasat si nici inoportun, pentru ca nici privarea patrimoniului national de valorile lui nu este o simpla stergere cu buldozerul a pamantului stramosesc ci este o crima; o masacrare a reperelor demnitatii nationale, a istoriei, a valorilor culturale romanesti, a noastra ca intreg.
Unde semnam petitia sau cum aderam la scrisoarea dumneavoastra?