O parte importantă din bugetul centrelor pentru persoanele cu dizabilități mintale aparținând DGASPC Constanța a fost, în ultimii cinci ani, la dispoziția mai multor firme ale unor cunoscuți politicieni locali.
Sume imense de bani menite a satisface nevoile speciale ale beneficiarilor pe care DGASPC îi are în grijă ajung fie la companii pe care politicienii locali le dețin direct, ei sau familiile lor, fie la societăți abonate de ani de zile la banul public din Constanța.
Afacerile grase au fost, multe dintre ele, date cu dedicație, fără proceduri de atribuire transparente. Însuși directorul DGASPC Constanța admite că firmele „abonate la contractele cu statul” au ajuns să aibă, practic, monopol asupra contractelor de hrană, medicamente și transport.
Jurnaliștii Info Sud-Est au investigat afacerile DGASPC Constanța din ultimii ani, încercând să afle unde ajung sumele importante de bani publici care ar trebui să le aducă celor vulnerabili o viață mai bună.
În perioada 2010-2015, hrana necesară beneficiarilor din centrele DGASPC Constanța, în valoare totală de 27.532.120 lei, adică aproximativ 7 milioane de euro, a fost furnizată de firme care au legături clare cu politicieni cunoscuți în Constanța. Astfel, în anul 2010, jumătate din suma totală cheltuită de DGASPC pentru hrană, 4.369.131 lei, ajunge în conturile companiei SC Mira Sistem Group SRL, firmă deținută de Mariana Bolcheș, președintele Organizației Județene de Femei Constanța a PC. Societății șefei PC i-au fost atribuite 12 contracte în valoare totală de 2.106.803 de lei, dintre care zece prin cerere de ofertă. În șase dintre aceste cazuri, SC Mira Sistem Group SRL a fost singurul ofertant. Doar unul dintre cele 12 contracte a fost obținut de firma Marianei Bolcheș prin licitație.
O altă sumă importantă, 1.671.753 lei, este achitată către SC Granbis SRL, prin nouă contracte, dintre care două încheiate în urma unor licitații, unul atribuit prin cerere de ofertă (situație în care, de asemenea, nu a mai existat alt ofertant), iar alte șase contracte prin achiziție online. Societatea este deținută de Nicolae Biserică, tatăl Andreei Biserică, care în 2013 era angajată la DGASPC Constanța în funcția de inspector în cadrul Serviciului de Management de Caz pentru Copii.
Nu în ultimul rând, suma de 21.000 lei este direcționată, în anul 2010, către SC Dobre și Fiii Logistic SRL, deținută de consilierul județean PSD Mircea Dobre, tatăl parlamentarului PSD Mircea Titus Dobre, actual purtător de cuvânt al PSD Constanța. Firma și acționarii sunt recunoscuți la nivel local pentru relațiile foarte apropiate cu trioul Constantinescu-Mazăre-Strutinsky, dar și cu noua conducere a PSD Constanța,, reprezentată prin Felix Stroe, actual manager al Regiei Autonome Județene de Apă. Dobre și Fiii Logistic SRL este cunoscută pentru contractele mult mai generoase atribuite de Consiliul Județean Constanța (CJC) sau de alte instituții publice din Constanța. Firma are, de exemplu, monopolul în județ pe furnizarea produselor în programul ”Cornul și laptele”. Fostul consilier județean PSD Mircea Dobre a fost chiar declarat incompatibil tocmai din cauza relațiilor contractuale dintre firma sa și instituții din subordinea CJC.
Bugetul de mâncare pentru cei cu dizabilități mintale, dependent de alegeri
În perioada analizată de jurnaliștii Info Sud-Est, numărul beneficiarilor instituționalizați în centrele DGASPC a oscilat între 1.304 (în anul 2010) și 1.469 (în anul 2015), iar numărul de copii în aceeași situație a fost aproape egal cu cel al adulților în fiecare an. Cu toate acestea, în anii preelectorali 2011 și 2015, bugetul alocat hranei a crescut cu 30% față de anii precedenți 2010, respectiv 2014, deși numărul beneficiarilor, așa cum reiese din statisticile oficiale, nu se modifică semnificativ.
Astfel, în anul preelectoral 2011, bugetul total alocat hranei a crescut cu mai mult de un sfert comparativ cu anul precedent, ajungând până la o valoare de 5.750.257 lei. Banii au fost împărțiți între aceleași firme. Campioana încasărilor este tot firma liderului PC Constanța, care primește contracte în valoare de 2.823.421 lei. Este urmată de SC Granbis SRL, firma tatălui fostului inspector DGASPC, care primește în 2011 suma de 1.980.874 lei. Dobre și Fiii Logistic SRL primește ceva mai mult față de anul precedent, respectiv 325.502 lei.
În anul 2012, fie numărul beneficiarilor din centre scade dramatic, fie prețurile scad aproape la jumătate, fie cei din centre mănâncă mai puțin, căci suma totală cheltuită pe hrana lor, conform informațiilor furnizate de reprezentanții DGASPC Constanța, este cu 40% mai mică decât în anul anterior: doar 3.439.628 de lei, față de 5,7 milioane de lei cheltuiți pe hrană în 2011. Dacă în 2012 banii sunt împărțiți exclusiv prin cerere de ofertă sau achiziție online/offline, în anii următori contractele merg către aceleași firme exclusiv prin achiziție directă, negociere sau cerere ofertă. Practic, din 2012 licitația a fost exclusă din procedurile de achiziție.
Contractele continuă să curgă și în 2013 și 2014 către aceleași firme. În anul 2014, tatăl Andreei Biserică de la DGASPC Constanța își mai face o firmă, REGABIS SRL, câștigând și cu aceasta contracte de la DGASPC în valoare de aproape 300.000 de lei. Și, în cele din urmă, în anul preelectoral 2015, tot familia Biserică, prin cele două firme, încasează mai mult de jumătate din bugetul total de 5.502.049 de lei alocat hranei pentru beneficiari.
Jurnaliștii Info Sud Est l-au întrebat pe directorul DGASPC Constanța cum a reușit firma tatălui unei foste angajate a instituției să obțină, prin proceduri simplificate, atât de multe contracte pentru furnizarea hranei pentru beneficiarii din centre. „Întâmplător a avut-o pe fiică-sa aici, dar nu mai lucrează de mult timp”, a declarat Petre Dinică, directorul DGASPC Constanța, într-un interviu pentru Info Sud-Est.
Petre Dinică, despre contractele încheiate între SC GRANBIS SRL și DGASPC Constanța
Dinică a explicat și mecanismul prin care firmele familiei Biserică ajung să livreze, fără licitații, produse alimentare absolut obișnuite precum fructe și legume, pișcoturi, biscuiți, macrou de Atlantic și conserve de pește, zahăr, margarină sau pizza congelată. „La achiziții directe, atunci când este nevoie, se întocmește o notă de comandă și un furnizor anume, pe care ți-l alegi dintr-o listă (întocmită de biroul de achiziții al DGASPC, n.red.), furnizează serviciile. SC Granbis SRL are contracte cu instituțiile publice pe furnizare de diverse produse, dar dacă vă duceți îi găsiți peste tot. Sunt furnizori specializați pe diverse produse. Se pot face speculații, pentru că în presă au mai fost făcute speculații, dar nu sunt relevante. Au fost făcute speculații în 2010 și în 2011 legate de aspectele sesizate de dumneavoastră, au fost cercetate și de Curtea de Conturi și de Direcția Generală a Finanțelor Publice și n-au făcut obiectul unor cercetări mai amănunțite. Păi, dacă vă duceți la toate instuțiile publice o să vedeți că sunt aceiași (furnizori, n.red.) peste tot”, spune Petre Dinică, gestionarul bugetului de milioane de lei anual al asistenței sociale în Constanța.
O mare parte din medicamentele pentru suferinzii din centre, cumpărate de la vicepreședintele PSD Constanța
În perioada 2010-2015, DGASPC Constanța a cumpărat medicamente numai de la societatea SC Eurosantis SRL sau de la SC Ridizea SRL. Cele mai multe contracte de acest tip s-au acordat prin achiziție directă sau prin licitație restrânsă accelerată. SC Eurosantis SRL, care primește de la DGASPC Constanța, în patru ani, comenzi în valoare de 5.777.063 de lei, îl are ca acționar pe Ion Dumitrache, consilier județean al PSD și vicepreședinte al PSD în perioada în care firma sa furniza medicamente către DGASPC Constanța, instituție aflată chiar în subordinea Consiliului Județean Constanța. Adică și în subordinea sa.
Pentru acest motiv, în 2013, atât el, cât și fiica sa, Cristina Dumitrache, parlamentar PSD de Constanța, au fost declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate. Ion Dumitrache și-a dat demisia din funcția de consilier județean, dar a continuat să facă afaceri cu statul. Dumitrache este un important om de afaceri în Constanța. Este acționar în 12 firme foarte profitabile, între care Șantierul Naval Midia, o firmă de taxi din Constanța, un ziar local, un lanț hotelier și un lanț farmaceutic.
Conform unei declarații de avere, Ion Dumitrache are o avere impresionantă și, pe lângă acțiunile în cele 12 firme, social-democratul are 362 hectare de teren agricol în județul Dolj, alte 130 de hectare de pădure și 9.600 de metri pătrați de teren intravilan în același județ, alte mii de metri pătrați de teren în Caraș Severin sau Tulcea, dar și aproape nouă hectare de teren extravilan în localitatea constănțeană Mihail Kogălniceanu. În municipiul Constanța acesta are aproape 5000 de metri pătrați de pământ. În aceste condiții, în anul 2011 Dumitrache a apărut și în Topul 500 de miliardari făcut de Forbes România, cu o avere estimată la 8-9 milioane de euro.
Medicamente și de la șeful Colegiului Farmaciștilor din Constanța
În perioada 2012-2013, DGASPC Constanța a cumpărat medicamente în valoare de 420.271 lei de la SC RIDIZEA SRL, firma lui Vasile Rizea, șeful Colegiului Farmaciștilor din Constanța și secretar general al colegiului la nivel național. În perioada 2010-2015, SC Ridizea SRL a împărțit monopolul pe furnizarea medicamentelor la DGASPC Constanța cu SC Eurosantis SRL, firma social-democratului Ion Dumitrache. Vasile Rizea a fost, din 1979, farmacist stagiar în Spitalul Militar de Urgență Constanța, iar din 1982 este șefului depozitului de medicamente din M.Ap.N. Ulterior, în perioada 1983-1990, a fost șef de laborator în cadrul Centrului de Medicină Navală Constanța. După Revoluție a fost numit farmacist-șef al acestei instituții. În 1998, prin înființarea SC Ridizea SRL, Rizea pune bazele unei afaceri de succes, iar zece ani mai târziu este numit președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța și secretar la nivel național.
Și sumele cheltuite pentru medicamente oscilează inexplicabil de la an la an
Din datele obținute de Info Sud-Est de la DGASPC Constanța reiese că, la fel ca în cazul bugetului pentru hrană, în anumiți ani protecția socială Constanța cheltuiește mult mai mult pentru medicamente pentru beneficiari comparativ cu celelalte perioade. În anii 2010 și 2011, DGASPC Constanța a cumpărat de la firma lui Dumitrache, prin achiziție directă sau licitație restrânsă accelerată, medicamente și consumabile medicale în valoare de cel puțin 3.024.167 de lei și, respectiv, 2.195.508 lei.
Ulterior, în anii 2012, 2013, 2014 și 2015, valorile produselor achiziționate scad curios de mult. Dacă în 2010 DGASPC cumpăra „medicamente pentru sistemul nervos și organele senzoriale” în valoare de 1,6 milioane de lei, în 2011 instituția plătea pentru aceeași categorie de medicamente puțin peste jumătate din sumă: 978.000 de lei. Petre Dinică, stăpânul bugetului DGASPC Constanța, explică: „În primul rând se pleacă de la necesarul de medicamente, care variază de la an la an. Sunt beneficiari care pleacă acasă, nu sunt aceiași beneficiari, există o variație. Noi estimăm un necesar de medicamente, dar nu îl știm exact, pentru că medicația se poate schimba. Medicamentele sunt stabilite de medici care nu sunt ai noștri” – Petre Dinică, directorul DGASPC Constanța.
Petre Dinică, despre monopolul medicamentelor și achizițiile directe de la DGASPC
Despre contractele acordate firmei SC Eurosantis SRL aparținând lui Dumitrache, șeful DGASPC spune că, de fapt, compania face o favoare statului acceptând să furnizeze medicamentele și să încaseze banii câteva luni mai târziu: „Întrebați-l pe el de ce vine în fiecare an (pe Ion Dumitrache, acționar al SC Eurosantis SRL, n.red.). Dar trebuie să rețineți un lucru. Noi facem notă de comandă, dar plata nu se face imediat. Plata s-a făcut și după șase luni. Și anul acesta avem restanțe. Niciodată n-am plătit măcar la termenul care era prevăzut în contract, de 60 de zile. Întotdeauna acest termen a fost depășit. Și atunci înțelegeți de ce apelăm la achiziții directe la un furnizor cu care avem un contract?”– Petre Dinică, directorul DGASPC Constanța.
Toner achiziționat de la o firmă controlată de Sebastian Ghiță
O parte din bugetul DGASPC Constanța a ajuns și în firmele lui Sebastian Ghiță. SC Q’Net International SRL încheie contracte cu DGASPC Constanța pentru cartușe de imprimante în valoare de 401.916 lei în 2010 și 224.183 de lei în anul următor. Ulterior, în anii 2013 și 2014, valoarea contractelor cu firma controlată de Ghiță scade până la o treime din valoarea contractului din anul 2010. Asta deși numărul copiatoarelor, imprimantelor și multifuncționalelor din centrele aparținând DGASPC Constanța crește cu 85 la sută în perioada 2010-2015 (de la 27 de copiatoare și 91 de imprimante în 2010, la 30 de copiatoare și 155 de imprimante în 2015). „Am redus cât s-a putut de mult orice achiziție de tonner și consum, din cauza crizei”, spune Petre Dinică, ignorând faaptul că cele mai mari cheltuieli de acest tip apar, conform statisticilor furnizate chiar de instituția sa, în anii de vârf ai crizei. „Contractele acestea pe care le aveți dumneavoastră acum au o valoare ca rezultat al unei proceduri de achiziție publică stabilit în urma unor estimări, pe necesar (…) Cum a câștigat firma domnului Ghiță? Cine? Cine este Ghiță? Q’Net? Să fie sănătos! Cine? Ăla de la Realitatea?”, continuă Dinică, atunci când este întrebat de contractele cu firma ale cărei bunuri au fost puse sub sechestru în dosarul de evaziune fiscală în care este vizat deputatul PSD.
Tot în IT activează și SC Top Sistems SRL, o companie fondată de un prieten de-ai fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, abonată și ea la bugetul DGASPC. În perioada 2011-2015, DGASPC Constanța a achiziționat de la SC Top Sistems SRL cartușe de toner în valoare de 470.000 lei, prin procedurile de cerere de ofertă și achiziție online. În aceeași perioadă, Protecția Copilului Constanța mai încheie patru contracte cu aceeași firmă pentru furnizarea de produse și mentenanță IT în valoare totală de 136.000 lei. Top Sistems este o firmă înființată în 1997 de mai mulți tineri, printre care și Gabriel George Vișan, care a fost chiar administrator al firmei până în anul 2008, când a devenit consilier local. Vișan a intrat în PSD la braț cu Radu Mazăre, în anul 2003, iar în 2007 a fost ales președintele TSD Constanța.
De la CFR la Protecția Copilului, în baza carnetului de partid
Petre Dinică este șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța din anul 2004 și, la fel ca și predecesorul său, actualul șef al DGASPC a ajuns în fruntea instituției venind dintr-o zonă care nu are nimic de-a face cu soarta celor abandonați sau cu dizabilități fizice sau intelectuale. A absolvit Liceul Industrial din Constanța, apoi Facultatea de Drept a unei universități private, pentru ca mai apoi să devină angajat al CFR, unde a staționat vreme îndelungată.
L-a recomandat însă carnetul de partid, Petre Dinică fiind membru PSD, iar de la căile ferate a ajuns direct în fruntea uneia dintre cele mai importante instituții din județul Constanța. Petre Dinică nu neagă monopolul firmelor care obțin pe bandă rulantă contracte cu instituția pe care o conduce. Ba dimpotrivă, le este recunoscător acestora pentru „blândețea” și „toleranța” de care dau dovadă în așteptarea plății facturilor, care uneori însumează și sute de mii de euro. „Nu vă faceți probleme, că pe mine nu mă interesează cine câștigă, eu vreau să vină la licitație, să-mi dea marfa și să fie înțelegător cu plățile. Nu știu cine ar mai vrea să sponsorizeze Direcția, să funcționeze jumătate de an de zile fără să i se plătească facturile. Face cine poate treaba asta. O să vedeți că majoritatea firmelor sunt abonate la contractele cu statul. De ce numai astea și nu sunt și alții?” – Petre Dinică
Șeful DGASPC Constanța, despre „majoritatea firmelor care sunt abonate la banii statului“
Directorul de la DGASPC Constanța este astăzi președintele comisiei de etică a PSD Constanta, filială reformată după debarcarea cuplului Mazăre-Constantinescu. Petre Dinică a fost numit în această poziție chiar de noul președinte al social-democraților constănțeni, Felix Stroe, care îi va încredința astfel lui Dinică rolul de a stabili cine dintre candidații la alegerile locale de peste câteva luni îndeplinește criteriile de integritate asumate de PSD.
O investigație de: Andreea Pavel, Cristian-Andrei Leonte (Info Sud-Est)
Editor: Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigatii Media)
(Text realizat în cadrul proiectului „Adevărul despre cei care nu există – jurnalism și activism pentru drepturile celor cu dizabilități din centrele finanțate de stat”, finanţat prin Fondul ONG în România, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, implementat de Centrul de Investigații Media în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice)
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
I suggest you interview Dr.Mihaela Mataringa MD.phd. in Constanta. She has all the latest details.