
Elena Ceauşescu a fost tovarăşa lui Nicolae Ceauşescu până la Crăciunul anului 1989 şi, pentru că un sfert de secol s-a menţinut primă doamnă a Republicii Socialiste, a avut şi idei, şi influenţă. Între altele, l-a convins pe soţ să decreteze 2 mai drept un fel de zi naţională, pe care Partidul Comunist să o promoveze. Soţii Ceauşescu s-au pus pe promovat: la vremea aceea, se deschideau hotelurile de pe litoral, se organizau petreceri cu artişti amatori (ceva în spiritul dizeuzei columbiene Widy a lui Costi Ioniţă, de azi), aveai voie dar mai ales găseai să mănânci ceva mai mult decât în zilele obişnuite. De obicei, publicul ţintă al micii vacanţe era, ca şi acum, reprezentat de tineri. Cum Vama Veche era localitate de frontieră, Tovarăşa Elena Ceauşescu a decretat că mulţimea se poate distra doar în Mamaia şi Costineşti.
Vreo două decenii după dispariţia intempestivă a predecesoarei, Corina Martin a început şi ea să promoveze. S-a găsit repede nu un soţ ci un edil, personaj despre care procurorii spun şi acum că tare mult îi plac şpăgile de milioane de euro, conturile secrete şi proprietăţile imobiliare. Cei doi, Corina Martin şi fostul edil, au aceeaşi dragoste ca a tovarăşilor Ceauşescu: buna şi vechea Mamaie. Cum Partidul Comunist nu mai există, de calendarul evenimentelor din staţiunea Constanţei se ocupă o organizaţie non-guvernamentală: Asociaţia Litoral-Delta Dunării. Primăria celui mai vechi oraş din România încasează o taxă specială de la proprietarii din Mamaia şi varsă 80% în bugetul Asociaţiei numite. De promovare şi evenimente ne anunţă, în mass-media, îndeosebi Corina Martin. Până acum doi ani, se ocupa şi fostul edil cu misiunea aceasta: ceva bani au fost investiţi, chiar, într-o manea plagiată în care primarul era un salvamar care făcea cinste tuturor. Penibila realizare artistică ar fi trebuit să promoveze staţiunea. Nici până astăzi Corina Martin nu a spus public de ce nu mai insistă pentru difuzarea acestei reuşite muzicale, lansată pe la târguri de turism şi prin presă cu o insistenţă sufocantă. Este vorba despre primul „proiect” realizat din banii strânşi în urma colectării taxei de promovare şi este de-a dreptul scandalos că, după atât de puţină vreme, Corina Martin nu mai deschide nicăieri vreo petrecere cu fredonarea imnului Mamaiei.
Toate discursurile acesteia privind binefacerile turismului din Mamaia se axează pe viaţa de noapte, pe distracţie şi, evident, pe cluburi. Nu există vreo ieşire publică a Corinei Martin din care să lipsească referinţele la cluburile de noapte. Anul trecut, ANAF a închis de 1 mai, între altele, şi locanta intitulată „Kudos”. Anul acesta, tot de sărbătoarea stabilită de tovarăşa Elena Ceauşescu, acelaşi club este promovat sârguincios în calendarul de evenimente al Asociaţiei Litoral- Delta Dunării. Adică, un stabiliment care nu respectă legea în ceea ce priveşte aspectele financiare, şi care este închis pe acest motiv, este în continuare promovat. De Corina Martin şi de Asociaţia care primeşte banii încasaţi de Primăria Constanţa.
Anul acesta, tot de deschiderile inutile de 1 mai, clubul „Le GaGa” a avut aceeaşi soartă din partea ANAF. La fel, a fost închis şi clubul „Ego”, introdus şi el pe calendarul marilor evenimente, probabil ca un loc al memoriei partenerului de carnaval al Corinei Martin, pentru că acolo se inaugura „sezonul estival”, cu şampanie şi starlete, pe vremea când era edil. După ce presa a relatat că s-a încălcat legea, nu s-au promovat, din partea Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, şi nişte scuze publice faţă de locuitorii Constanţei. Totuşi, Primăria este aceea care trimite banii spre această organizaţie, iar constănţenii nu au de ce să se simtă solidari cu cei din afara regulilor corecte. Mai exact, nu toţi locuitorii Constanţei empatizează cu infractorii: ar fi, poate, momentul ca să se audă mai bine acest lucru.
Locanta închisă de instituţia statului, mai precis clubul „Le GaGa” promovat de Asociaţia care primeşte bani încasaţi de Primăria Constanţa, ar putea fi în legătură cu altă promovare celebră: creatorul de chiloţi Cătălin Botezatu, admis anul trecut de Regina Tomiris drept „ambasador al Mamaiei”. „Fac orice pentru a promova staţiunea Mamaia”, stabilea croitorul în faţa Corinei Martin. Cel mai simplu lucru pe care l-ar putea face ar fi ca să insiste pentru respectarea legilor fiscale din partea adevăraţilor patroni ai clubului. Şi, poate, şi „ambasadorul”, şi cea care l-a „uns” în această funcţie să ne ceară scuze pentru promovarea evenimentelor la un local care are probleme cu legea. Ar fi primul pas spre normalitate. Constanţa, în ansamblul ei, nu dezbate decât cu discreţie gusturile în materie de cultură şi istorie ale Corinei Martin dar nu are motive să admită ca pe bani publici să se promoveze frauda fiscală.
„Maratonul distracţiei” de 1 mai a cuprins, în agenda evenimentelor promovate, şi niscaiva localuri din Mamaia care sunt legate în spaţiul public de numele unui candidat aflat în cursa electorală pentru câştigarea alegerilor la Primăria Constanţa. Nu că ar conta prea mult, locuitorii din Mamaia au, în majoritate, buletin de Bucureşti, dar parcă puteam fi scutiţi de interpretări privind o campanie electorală mascată. Funesta Asociaţie de promovare se putea ocupa, de pildă, de vernisajele unor expoziţii de artă excepţionale la două dintre muzeele constănţene, taman în zilele în care eram invitaţi în cluburile asociate în spaţiul public cu imaginea candidatului la primărie. Dali şi Rembrandt pot fi, în opinia cheltuitorilor banilor oraşului, cel mult nişte mascote la hambarul cu folii de plastic, cu nume de prinţesă, promovat şi el cu osârdie demnă de o cauză mai bună. Cum care hambar şi prinţesă? Acolo, în faţa ruinelor batjocorite ale Palatului Regal din Mamaia, despre care Corina Martin nu vrea niciodată să vorbească.
Dacă scuzele nu intră în programul de promovare al Corinei Martin, atunci rămâne minciuna. Pe vremea tovarăşei Elena Ceauşescu se vorbea, zilnic, despre succesele societăţii socialiste multilateral dezvoltate. O propagandă deşănţată ne anunţa că trăim, fără să ne dăm seama, în cea mai fastă dintre vieţile noastre. Mai în zilele noastre, chiar înainte de 1 mai, câteva cifre au cutreierat prin dezbaterea din mass media şi au pus presiune pe frazele promovării nestăvilite a Mamaiei. Anul trecut, prim ministrul Victor Ponta se amuza că, într-o singură noapte, de marea sărbătoare de 1 mai, stabilimentele admirate infinit de Regina Tomiris au încasat cât într-un întreg sezon estival. E drept, cu agenţii ANAF la uşă. Corina Martin nu a contrazis, public, afirmaţia lui Ponta: la începuturile guvernului USL, şefa Asociaţiei de promovare era menţionată de fostul edil al Mamaiei ca un posibil
ministru al Turismului.
Declaraţia unui prim ministru este severă: ori a fost vorba, până la 1 mai 2015, despre o enormă fraudă fiscală (cluburile nu declarau câştigurile la stat dar erau promovate de Corina Martin), ori despre un eşec managerial de proporţii (abia după plecarea edilului de carnaval au început încasările şi, deci, conceptul promovat de Corina Martin, cu care alegorice cu tot, nu a avut succes). Voci publice, de la Direcţia de Statistică şi de la Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură, insistă că în 2015 numărul de turişti străini din Mamaia a scăzut cu 16% şi că, în ansamblu, staţiunea a primit cu 0,4% mai puţini oameni decât în 2014. Totuşi, comunicatele Asociaţiei Corinei Martin ne-au sufocat, luni în şir, cu cifre demne de congresele tovarăşului Nicolae Ceauşescu: sute de mii de turişti care iau cu asalt blocurile din Mamaia în week-end. Adică, am fost asiguraţi că numărul de turişti a fost cu aproape 20% mai mare decât în anul precedent şi că 2016 va fi un sezon cu vânzări excelente.
Nici datele statistice pentru 2013 nu vin în avantajul Corinei Martin: numărul total de turişti în judeţ ar fi fost cu aproape 10% mai mic decât în 2012. Cu nici 50.000 de turişti străini în 2013, Constanţa nu există, practic, pe harta turismului românesc, şi aşa destul de firav. Dacă o credem pe Corina Martin, cu numărul record din 2015, înseamnă că toată măscăreala fostului edil, săltat înainte de 1 mai, a fost un eşec. Cine şi-l asumă? Cine a promovat evenimentele, petrecerile, carele alegorice şi carnavalul? Dacă acceptăm varianta oponenţilor Asociaţiei Reginei Tomiris, numărul de turişti a scăzut în chiar timpul domniei măscăriciului. Cine îşi asumă? Cine a promovat evenimentele? Şi, dacă este adevărat că au venit până în 2015 armatele de turişti în Mamaia, unde sunt banii datoraţi la Fisc de stabilimentele promovate de Asociaţia Litoral-Delta Dunării? Pentru că un şef al guvernului a vorbit despre încasări de o noapte egale cu cele din sezoane întregi anterioare. Cine răspunde pentru promovarea fraudei fiscale şi a ilegalităţii?
Elena Ceauşescu nu a înţeles, nici măcar în faţa plutonului de execuţie, că nu mai exista Republica Socialistă România. Atâta o ducea capul pe aceea care a stat dreaptă la stânga marelui cârmaci comunist. Mai mult decât probabil, nici Corina Martin nu acceptă că legislaţia şi regulile constituţionale ale „Republicii Mazăre” sunt din ce în ce mai puţin luate în seamă.
În dimineaţa lui 22 decembrie 1989, Ana Mureşan, unul dintre ultimii miniştri ai lui Nicolae Ceauşescu, a fost trimisă de Elena Ceauşescu în stradă, cu o coadă de mătură, ca să salveze „Epoca de Aur” a Tovarăşului. Aflăm zilele acestea, din presă, că se discută la Asociaţia Litoral-Delta Dunării despre un carnaval în sordidul Sat de Vacanţă.
Aşa este, timpul nu iartă pe nimeni.
foto deschidere: Facebook/CorinaMartinOfficial- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023
- De ce e aproape imposibil ca România și Polonia să rupă relațiile diplomatice cu Moscova/ Datoriile istorice pe care cele două state le au de recuperat de la Rusia - 14 mai 2023
- ANALIZĂ De ce sunt importante rezistența și victoria în Bahmut, la fel ca la Verdun sau Stalingrad. Istoria arată că cine câștigă astfel de bătălii are cele mai multe șanse să câștige războiul - 26 aprilie 2023