Ucraina nu va putea opera avioane de luptă F-16 până la sfârșitul anului/ Zelenski: Rusia amenință securitatea alimentară la nivel mondial

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin
sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ucraina nu va putea opera avioane de luptă F-16 construite de SUA în toamna și iarna viitoare, a declarat miercuri seara purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ihnat, la televiziunea ucraineană, transmite The Guardian.

“Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă și iarnă”, a declarat Ihnat în timpul unui telemaraton comun difuzat de canalele ucrainene.

În luna mai, președintele american Joe Biden a aprobat programe de pregătire a piloților ucraineni pe avioane F-16, dar până în prezent nu a fost precizat niciun termen pentru furnizarea de avioane de război.

Această veste vine în contextul în care atacurile rusești asupra transporturilor de cereale ale Ucrainei continuă. În dimineața zilei de miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că amenință securitatea alimentară la nivel mondial în urma celui de-al șaptelea atac asupra porturilor ucrainene de când Moscova s-a retras din inițiativa internațională “Grâne la Marea Neagră” .

“Teroriștii ruși au vizat din nou porturile noastre. Infrastructura noastră, care este implicată în asigurarea nu a noastră, ci a securității alimentare comune – globale”, a declarat Zelenski, citat de CNN.

Amintim că atacurile rusești asupra porturilor ucrainene din ultimele săptămâni au distrus zeci de mii de tone de cereale. Aceste atacuri coincid cu o serie de creșteri bruște ale prețurilor cerealelor, măsurate de indicatori precum Global Wheat Futures, ceea ce a dus la temeri că cerealele vor deveni inaccesibile pentru cele mai sărace populații din lume.

În acest context, președintele Volodimir Zelenski, citat de DW, a declarat că Ucraina își va extinde “în mod semnificativ”, producția de drone.

Această decizie, punctează DW, vine într-un context în care majoritatea atacurilor asupra depozitelor ucrainene de cereale au fost realizate cu drone, dar Kievul a realizat mai multe atacuri de succes cu drone ca parte a contraofensivei sale pentru a-și recupera teritoriul.

Între timp, traficul de cereale prin Portul Constanței a înregistrat creșteri semnificative în primele șapte luni ale lui 2023 – cu 25% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

În jur de 19 milioane de tone de cereale au trecut prin port în prima jumătate a anului, din care aproape jumătate, peste 8 milioane de tone, provin din Ucraina.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.