VIDEO Portul Ismail, atacat de drone rusești/ Mai multe depozite de cereale au izbucnit în flăcări

Portul Ismail Portul Ismail
sursa foto: Info Sud-Est
sursa foto: Info Sud-Est

Drone rusești au atacat în primele ore ale zilei de miercuri instalații portuare și de depozitare a cerealelor din portul Ismail, în sudul regiunii Odesa, la 20 de kilometri distanță de Tulcea, transmite Reuters. Unele dintre instalații și depozite au izbucnit în flăcări, dar nu au fost raportate victime, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicația de mesagerie Telegram. Este a doua oară în ultimele două săptămâni când Rusia atacă portul aflat, practic, peste Dunăre de teritoriul NATO.

UPDATE 11:47: Președintele Klaus Iohannis a condamnat atacurile rusești asupra portului Ismail, pe care le-a caracterizat drept crime de război:

“Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și transfera produsele alimentare către cei care au nevoie în lume”, a transmis președintele într-o postare pe Twitter.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permitea exporturile de cereale ucrainene.

Ismail, îndeosebi, joacă un rol important, deoarece este punctul de unde multe transporturi de grâne ucrainene pornesc spre portul Constanța pentru a fi trimise mai departe, specifică Reuters.

Context

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, a avut loc un atac similar, în cadrul căruia au fost distruse peste 60.000 de tone de grâne care erau depozitate în port, transmite ABC News. Atacul a fost urmat de amenințarea de a distruge navele de transport care părăsesc Ucraina.

Atacurile au început după ce, la mijlocul lui iulie, Rusia s-a retras din inițiativa “Grâne pe Marea Neagră”, o înțelegere intermediată de Națiunile Unite care a permis Ucrainei să exporte peste 30 de milioane de tone de cereale în ultimul an.

Efectul distrugerilor de la finalul lunii iulie a fost aproape imediat – Global Wheat Futures. un indicator al prețurilor de cereale – au înregistrat cel mai mare salt de o zi de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu 17 luni, provocând temeri că cerealele vor deveni inaccesibile pentru cele mai sărace populații din lume.

Potrivit Camerei de Comerț din Chicago, citată de ABC News, prețul unei tone de grâu ar putea ajunge la 395 de dolari în luna septembrie, o creștere de 33 de dolari practic peste noapte.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.