România este luată în considerare de Occident ca loc de antrenament pe F-16 pentru piloții ucraineni (Politico)

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin
sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

O coaliție de țări occidentale are în vedere România ca posibilă locație pentru instruirea piloților ucraineni în vederea pilotării avioanelor de luptă F-16, potrivit a trei persoane care au cunoștință de acest plan, transmite Politico. Planul indică faptul că țările NATO se apropie de demararea unui program care ar putea aduce avioanele de război în Ucraina în câteva luni.

“România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării al Statelor Unite, a beneficiat de anonimat pentru a discuta despre subiect.

Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfășura antrenamentul cu avioane într-un loc din România, au declarat actualul și fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, compania care construiește avioanele F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceștia.

Un purtător de cuvânt al Lockheed a subliniat comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operațional al companiei, Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloții ucraineni pentru a pilota și a întreține avioanele F-16 imediat ce țările occidentale vor fi de acord să le trimită.

Detaliile despre programul de formare au apărut cu întârziere de când președintele Joe Biden și-a acordat sprijinul pentru acest efort luna trecută. Țările de Jos și Danemarca conduc efortul multinațional de instruire, dar partenerii nu au rezolvat încă problema referitoare la țările care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire.

Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un “concept” la timp pentru summitul NATO de la Vilnius din iulie și că antrenamentul va începe în cursul acestei veri.

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziționate din Portugalia, și urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, Bucureștiul a aprobat recent un plan de achiziționare a mai avansatului F-35.

Întrebat dacă sunt în curs de negociere pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România, Ministerul Apărării de la București nu a confirmat și nici nu a infirmat faptul că țara noastră este luată în considerare.

Dar, comentând mai pe larg, ministerul a declarat miercuri, într-o declarație trimisă prin e-mail pentru Politico, că România “salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru F-16”.

“Reiterăm că România colaborează îndeaproape cu aliații săi din NATO, cu partenerii din UE, cu partenerii săi strategici și cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista și de a se opune în mod eficient agresiunii și ocupației ilegale rusești asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, se arată în răspunsul ministerului.

Alături de Danemarca și Olanda, coaliția de formare include, de asemenea, Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia și Belgia. Piloții ucraineni vor urma mai întâi un curs de pregătire de bază și un curs de limbă, supervizat de Marea Britanie, înainte de a începe instrucția pe avioane, a anunțat săptămâna trecută guvernul britanic.

Întrebat despre planurile ca piloții ucraineni să piloteze F-16 în această săptămână la Salonul aeronautic de la Paris, Frank A. St. John, direcotrul de operațiuni al Lockheed, a declarat că firma este pregătită să modifice avioanele, să ofere instruire sau, dacă este necesar, să construiască noi F-16 pentru a suplini avioanele care vor fi donate Ucrainei.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: