Traficul de cereale prin Portul Constanța a crescut cu 25% după prima jumătate a acestui an: “Ne îndreptăm spre un nou record de trafic în 2023”

cereale port constanta nava cereale port constanta nava
sursa foto: Inquam Photos/ George Calin
cereale port constanta nava
sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Traficul cu cereale prin Portul Constanța a crescut cu 25% în primele șapte luni ale acestui an în comparație cu aceeași perioadă din 2022, conform unui comunicat de presă transmis de Compania Națională  Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CN APM SA).

Cantitatea de cereale înregistrată în Portul Constanța după prima jumătate a acestui an s-a ridicat la 19 milioane de tone, transmite sursa citată.

Traficul de mărfuri pe relația cu Ucraina, derulat în perioada ianuarie-iulie 2023,  prin Portul Constanța a înregistrat 12,5 milioane tone, din care peste opt milioane tone sunt cereale, conform CN APM SA.

De asemenea, traficul de mărfuri a crescut cu 4,4 milioane de tone, de la 45 de milioane înregistrate după primele șapte luni ale anului trecut la 49,4 milioane de tone în aceeași perioadă din 2023, se mai arată în comunicat.

„Creșterea de trafic înregistrată de la începutul anului este de 10%, evoluția de până la acest moment confirmând faptul că Portul Constanța se îndreaptă spre un nou record de trafic în 2023“, a declarat Florin Vizan, directorul general al CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.

Creșteri de trafic s-au mai înregistrat la următoarele grupe de mărfuri: semințe uleioase, fructe oleaginoase, petrol brut, produse petroliere, îngrășăminte (naturale și chimice), minereuri de fier, articole diverse, conform instituției.

O altă creștere cu peste 24% se înregistrează și în cazul containerelor, de la 4,5 milioane tone mărfuri la sfârșitul lunii iulie 2022, la 5,6 milioane tone în perioada similară a acestui an, se mai arată în comunicatul de presă. 

Aceeași situație se regăsește și în numărul de TEU-uri (traficului de containere – n.red), respectiv 448.884 TEU în primele șapte luni ale anului 2022, comparativ cu 476.066, în 2023, mai mult cu 6%, conform CN APM SA.

Scăderi de trafic au fost înregistrate, în principal, la petrol brut, combustibili minerali solizi, minereuri și deșeuri neferoase, produse metalice, produse chimice, transmite instituția. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.