Tristă Hanuka pentru evreii de la malul mării

Lumina speranței s-a stins pentru Sinagoga din Constanța

Nici în 2015 în Sinagoga din Constanța nu a licărit lumina speranței din cele 8 lumânări ale menorei, la sărbătoarea sfântă a evreilor, Hanuka. Aceleași ziduri crăpate, același acoperiș căzut, aceeași ignoranță se regăsesc și astăzi în spatele porții de fier ferecată cu un lacăt ruginit.

Sinagoga din Constanța, construită în anul 1911, la inițiativa lui Pincus Șapira, se pregătește pentru a câta oară pentru o iarnă grea, din care nu se știe cum va ieși. Deși în urmă cu mai bine de un de zile a fost anunțat cu surle și trâmbițe un proiect de reabilitare, atmosfera din jurul celui mai important lăcaș de cult israelit din Constanța este aceeași: abandon.

Nimic nu s-a schimbat și nici o măsură de oprire a prăbușirii nu a fost luată. Fără acoperiș în continuare, cu zidurile crăpate și cu coloanele interioare aproape dărâmate, ceea ce încă mai se păstrează între zidurile clădirii – puținele ornamente de arhitectură și petele de culoare ce au rezistat atâția ani în ciuda dezastrului – se pot pierde peste iarnă. Ce a mai rămas din culorile destul de bine întreținute ale picturilor din templul israelit, în ciuda anilor de distrugere, se va pierde probabil anul acesta. Deși există un proiect în sensul unei reabilitări și multe promisiuni, Sinagoga de rit așkenaz din Constanța încă își așteaptă salvatorii.

Alt președinte, același abandon

Alegerea lui Sorin Lucian Ionescu în funcția de președinte al Comunității Evreiești din Constanța se anunța a fi una optimistă pentru viitorul lăcașului de cult. Discursul, inițiativele și promisiunile acestuia de la începutul mandatului au lăsat impresia că lucrurile vor fi remediate rapid și cu folos pentru comunitatea în fruntea căruia a fost ales în anul 2014.

Socoteala din târg nu se potrivește însă cu cea de acasă și așa se face că singurul demers finalizat cu succes de către noua conducere a Comunității Evreilor din Constanța a fost întocmirea unei expertize geotehnice în urma căreia specialiștii au concluzionat că sinagoga poate fi reabilitată fără a fi demolată. Totodată, arhitectul angajat de comunitatea evreilor a estimat valoarea totală a reabilitării clădirii la aproximativ un milion de euro.

La începutul anului 2015, prezent la o lansare de carte în Constanța, deputatul Aurel Vainer, liderul evreilor la nivel național, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la mediatizarea situației în care se află Sinagoga din Constanța și a promis că în maximum doi ani evreii se vor putea ruga din nou în lăcașul renovat.

Doar că de la declarația respectivă, pe str. C.A. Rosetti nr. 2 au coborât din nou liniștea și nepăsarea. Evreii nu se vor putea ruga din nou în lăcașul renovat la începutul anului 2017, așa cum liderii acestora promiteau, dat fiind faptul că a trecut deja un an fără ca vreo piatră să fie ridicată din interiorul devastat al sinagogii.

Și, așa cum arată lucrurile până acum, pare că lucrurile nu se vor schimba prea curând. Cu atât mai mult cu cât, finanțatorii pe care se baza președintele Comunității Evreilor din Constanța au plecat între timp din funcțiile pe care le dețineau.

În vara anului 2015, Sorin Lucian Ionescu declara pentru România Liberă că „premierul Victor Ponta și ministrul demisionar al Dezvoltării, Liviu Dragnea, au promis că noul ministru al Dezvoltării așteaptă reprezentanții comunității cu actele pentru a face toate demersurile pentru reabilitarea sinagogii”. Doar că, între timp, „viitorul ministru al Dezvoltării” a plecat din funcție, dar și Victor Ponta și Liviu Dragnea, iar alocarea fondurilor pentru lăcașurile de cult este una controversată în mandatul Guvernului condus de noul premier Dacian Cioloș.

După mediatizarea situației în care se află Sinagoga și după venirea lui Sorin Lucian Ionescu la conducerea comunității, și fostul primar Radu Mazăre s-a arătat dispus să sprijine financiar reabilitarea clădirii, după ce Sorin Lucian Ionescu ne declarase anterior că Primăria Constanța nu poate contribui financiar la consolidarea lăcașului de cult evreiesc:

„Sorin Lucian Ionescu se bazează și pe circa 80.000 de euro promiși de fostul primar Radu Mazăre, bani pentru care a depus și acte oficiale. Primăria, spune el, a alocat bani și Muftiului, și Arhiepiscopiei” – România Liberă, iunie 2015.

„Legat de administrația locală, personal Mazăre mi-a promis că am tot sprijinul și i-a promis lui Aurel Vainer în fața mea că are tot sprijinul pentru autorizații și pentru tot ce are nevoie, mai puțin bani, că nu au cum să dea ei banii” – Sorin Lucian Ionescu, în octombrie 2014, pentru Info Sud-Est.

Dincolo de afirmațiile contradictorii ale liderului evreilor de la malul mării, trebuie reținut că și viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, a preluat în discursul său reabilitarea sinagogii și a declarat că unul dintre obiectivele sale este consolidarea mai multor lăcașe de cult printre care și cel al evreilor.

Făcând abstracție de promisiuni, de discursuri și de afirmații contradictorii, situația Sinagogii din Constanța rămâne în continuare una dezastruoasă. Promisiunea unei intervenții imediate de consolidare a lăcașului de cult a fost uitată repede și nu s-a materializat.

Astăzi, Sinagoga din Constanța se pregătește pentru o nouă iarnă grea: fără acoperiș, cu zidurile crăpate și cu structura de rezistență șubrezită de mulții ani de nepăsare.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: