Bogdan Stan, fost șef ANAF în Guvernul PSD și actual consilier la Curtea de Conturi, i-a cerut, în luna martie, șefului Curții de Conturi din Constanța, Ioan Bobe, să tempereze un control la firma de la care Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) ar fi cumpărat două nave la suprapreț, rezultă din stenogramele unor interceptări consultate de G4Media.ro.
Controlul era efectuat de două angajate de la Curtea de Conturi, despre care un om de afaceri implicat în tranzacție a spus: ”Nu putem să lăsăm două pițipoance să facă ce vor”. Bogdan Stan trecea în timpul guvernării PSD om de bază al lui Liviu Dragnea în perioada în care acesta conducea de facto Guvernul României
- Bogdan Stan a respins apelul reporterului G4Media și nu a răspuns la mesajul adresat, iar Ioan Bobe a spus că va reveni cu un telefon ulterior, fiing angajat într-o activitate.
Stenogramele apar în propunerea de arestare trimisă de procurorii DNA la Tribunalul Constanța.
Stenogramele redau și discuțiile dintre Daniel Manole (șeful ARSVOM) și omul de afaceri Ion Macovei, care, conform anchetatorilor, intermedia prin activități fictive tranzacțiile navelor la suprapreț. Manole a fost revocat din funcție după ce a fost plasat în arest la domiciliu pentru luare de mită în această speță.
Discuțiile dintre cei doi arată că Macovei era speriat de controlul a două angajate ale Curții de Conturi Constanța care ceruseră contractul de achiziție dintre firma intermediară a lui Macovei și SC Suzsi SRL, firma care câștigase licitația cu Ministerul Transporturilor.
Macovei le numește pe cele două femei ”pițipoance” și spune despre acestea că ”alea au luat-o razna”. Afaceristul îi cere directorului din Ministerul Transporturilor să intervină la șefii Curților de Conturi din Constanța și București pentru a opri controlul celor două angajate.
Discuție de la 1 martie 2021:
„Manole Daniel.: Alea au luat-o razna, adică deja îmi cer contractul lui Suzsi, cine mai … Contractul lui Suzsi cu șantierul, cu cine mai are el contract, ordinele de plată pe care …
Macovei Ion.: Bine, eu cred că ar trebui să, să, să vorbești cu omul ăla. Du-te mâine și vorbește cu el și, dacă nu, să găsim soluție. În situația asta vorbim în fiecare zi și nu se întâmplă nicio chestie. Și cu cât vorbim mai mult, e o prostie.
M.D.: O să trec mâine dimineață să vorbesc cu el …
M.I.: Păi nu, du-te și spune-i și spune-i: domle, dacă considerați că se poate, dacă nu este … Adică poți să ceri și sfatul lui, trebuie să vină și de la București de la cutărescu către ăl cel mare? Adică să ceri un sfat de la el. Dacă-ți spune sfatul, așa da, nu mai avem … Eu așa m-am gândit de dimineață. Adică nu putem să lăsăm două pițicancă (exprimarea a fost redată așa cum apare în stenongrame, n.red.) să facă pițicancăle (așa apar în stenograme, n.red.) ce vor ei.
A doua zi:
„M.I.: Consideră problema … Consideră problema rezolvată că știa despre ce este problema și omul care îl are el în subordine, aici, în București, a zis că sună și mâine ne vedem cu el și aș dori ca mâine să văd … Să-mi spui dacă e ceva schimbat
M.D.: Dacă e mâine ceva schimbat?
M.I.: Cu fetele, da. Acuma el intră într-o ședință și, după aceea, sună. Dar du-te și tu dacă ai zis că mergi și … Da?”
Ulterior acestei discuții, șeful Curții de Conturi Constanța, Ioan Bobe, este chemat la București de către Bogdan Stan, consilier la Curtea de Conturi București și unul dintre șefii lui Bobe de la nivel central, conform documentului consultat de G4Media.
Tot atunci, Stan îi dă asigurări afaceristului că dacă acțiunea de influențare a angajaților nu va da roade, atunci oricum procesul-verbal întocmit de echipa de auditori nu poate pleca mai departe fără aprobarea sa.
Afaceristul pune mâna pe telefon și îl anunță pe șeful ARSVOM că a rezolvat intervenția asupra Curții de Conturi Constanța:
- „Deci e în regulă! Asta mare (șeful Curții de Conturi Constanța, n.red.) nu adjunctul, că nu am acceptat eu, va fi mâine, până în 12 aici, îi spune ce trebuie să facă și se rezolvă și după aceea te sună el și te cheamă la el și problema e rezolvată. Ăla marele! (…) dar mâine e la București… neinteligibil… direct: problema trebuie să fie rezolvată. Și când te cheamă îi spui, îți spun eu mâine când mă văd cu tine”, se arată în propunerea de arestare.
Două zile mai târziu, Bogdan Stan și Ioan Bobe, șeful Curții de Conturi Constanța, încep să caute soluții pentru a opri controlul subordonatelor lui Bobe de la Constanța:
Bobe Ioan: Acum mă grăbesc să ajung la videoconferința de la 12, să ajung… și mă întâlnesc cu fetele alea și mă gândeam poate după ne auzim într-un fel.
Stan Bogdan: Auzi, da, sună-mă pe Whatsapp pe ăla… dar ideea este în felul următor: mă dacă aveți vreo neclaritate asupra vreunei spețe, cereți încoace la departamentul coordonator un punct de vedere. Și vă dăm noi un punct de vedere.
Bobe Ioan: Ok, am înțeles.
Stan Bogdan: Că departamentul meu e…
Bobe Ioan: Da, perfect, gata, am înțeles!
Stan Bogdan: Că dacă tot aveți acolo nelămuriri, știi… și dacă și noi la rândul nostru avem nelămuriri o dăm la juridic și vedem exact, adică …
Bobe Ioan: Perfect, așa facem!
Stan Bogdan: Cel puțin că avem o imagine corectă.
Bobe Ioan: O opinie clară!
Stan Bogdan: Da, exact!
Bobe Ioan: O dăm, o dăm acolo să dăm o speță și mai e o situație legată tot de departamentul coordonator pe OCPI, pe salarizarea aia, care unii au făcut…
Stan Bogdan: Aia, salarizarea aia, stai puțin, las-o puțin, deci dacă poți să stai puțin cu controlul în stand-by, poți să îmi soliciți dacă vrei, pentru că eu am dat, a mai venit și altă Cameră de Conturi cu aceeași speță, aia cu sporuri zici, nu?
Bobe Ioan: Da, da!
Stan Bogdan: Am dat-o la Comisia Unitară. Și aștept acum de la Comisia asta de Aplicare Unitară, să vedem ce ne dau ei. Și după ce ne dau ei, că probabil trebuie să dea și pe site, pe urmă o să știe toată lumea cum o aplicăm, știi.
Bobe Ioan: Nici nu știu cum să… să prelungesc un pic controlul?
Stan Bogdan: Păi prelungește atunci, da. Sau suspendă-l, fă-i ceva, noi oricum am dat o circulară, cred că ai intrat în posesia ei, să nu închideți rapoartele de control până nu…
Bobe Ioan: N-a ajuns…N-a ajuns la mine.
Stan Bogdan: Aia cu centralizarea n-a ajuns la tine?
Bobe Ioan: Nu știu! O să caut, caut și vorbim. Oricum ne auzim după videoconferință, ne auzim și pe tema ălora, cu clarificări un pic, da? Să vedem ce…
Cine este Bogdan Stan
Bogdan Stan a fost unul dintre oamenii de bază ai lui Liviu Dragnea, pe vremea când acesta conducea de facto Guvernul României. Stan a fost numit de Sorin Grindeanu șef la ANAF și ulterior a fost revocat din funcție de Mihai Tudose, care intrase în conflict cu Dragnea.
G4Media arăta în aprilie 2018 cum o serie de numiri făcute la vârful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) demonstrau că punctele-cheie ale instituţiei erau controlate de oameni apropiați de Bogdan Stan care a avut „în grijă” Tel Drum pe când lucra la Direcţia Mari Contribuabili din ANAF.
Surse din ANAF au explicat la vremea aceea pentru G4Media.ro cum se explică puterea pe care Bogdan Stan o exercita în interiorul instituţiei. În primul rând, Stan avea sprijinul major al lui Liviu Dragnea, cel care îl cunoaştea din perioada Tel Drum şi care l-a impus ca şef al Fiscului în Guvernul Grindeanu.
În al doilea rând, Bogdan Stan avea în interiorul instituţiei mulţi aliaţi care îl ajutau să-şi urmărească interesele. Cercul se închidea prin intermediul Curţii de Conturi, unde Bogdan Stan făcea parte din conducere (fiind membru al plenului la vremea respectivă), instituţie pe care o folosea pentru a-i aduce la ordine pe directorii regionali care nu răspundeau cererilor sale (Vezi și intervenția lui Stan din stenogramele DNA).
Tot în 2018, Gelu Ștefan Dianconu, fostul șef al ANAF, a publicat pe contul său de Facebook documentul despre care susține că a stat la baza controlului din 2017 al Direcției Antifraudă din ANAF la redacția RISE Project, publicație online care a investigat afacerile lui Liviu Dragnea din Brazilia.
La momentul controalelor la redacțiile RISE Project și HotNews.ro din 2017, șeful ANAF era chiar Bogdan Stan.
Documentul, o delațiune de două pagini despre presupuse încălcări ale legii, este semnat de o anume ”Carmen Bungescu”, care pretinde că ar fi fost contabil al Asociației RISE Project. Gelu Diaconu spune însă că este vorba despre un personaj fictiv, inventat de oamenii lui Liviu Dragnea din fruntea ANAF pentru a justifica demararea unui control fiscal.
Fostul șef al Fiscului a mai arătat la vremea aceea că scopul controlului început în vara anului trecut la RISE Project a fost ”identificarea presupușilor finanțatori care ar fi asigurat deplasarea jurnaliștilor RISE Project pentru investigarea afacerilor și proprietătilor lui Liviu Dragnea din Fortaleza (Brazilia)”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: