În contextul crizei politice din România, agenția rusă de știri Sputnik a anunțat ”cea mai probabilă variantă de prim-ministru” spunând că este un om de partid ”cu experință ca demnitar și cu recunoaștere internațională”, adăugând că este vorba de o femeie.
În prima parte a materialului, oficiosul Kremlinului trece în revistă ”calitățile” lui Carmen Dan, Olguței Vasilescu și Rovanei Plumb, apreciindu-le ”conștiinciozitatea în îndeplinirea dificilelor atribuții ministeriale”, însă jurnaliștii ruși consideră că niciunul dintre cei trei foști miniștri nu ar face față în funcția de premier pentru că ”nu au nici studiile necesare, nici prezența lor în medii internaționale nu a fost un succes”.
În schimb, Ana Birchall este cea care, în opinia jurnaliștilor de la Sputnik, bifează toate calitățile necesare unui premier al României, iar descrierea acesteia abundă în aprecieri pozitive ale agenției de știri preferate a Kremlinului: ”Pe frumoasa politiciană o recomandă înalta pregătire profesională atât în drept cât și în economie-finanțe, experiența diplomatică, relațiile internaționale extrem de active, precum și o excelentă cunoaștere a limbii engleze. Ana Birchall este o persoană cultă, distinsă, dar și extrem de ambițioasă, în același timp un excelent negociator (…)”.
Concluzia jurnaliștilor de la Sputnik este că Ana Birchall va fi cel mai bun premier al României, evident, după Adrian Năstase: ”Cu alte cuvinte, nominalizarea Anei Birchall ar fi o adevărată lovitură pentru PSD, pentru că ar oferi României poate cel mai bine pregătit premier de la Adrian Năstase încoace”.
Sputnik anunță ”cea mai probabilă variantă de prim-ministru” în contextul în care premierul Sorin Grindeanu a declarat că Liviu Dragnea și Comitetul Executiv al PSD, prin vocea lui Darius Vâlcov, i-au reproșat că nu a dezvoltat relațiile economice cu Federația Rusă: ”Printre nerealizări e trecută dezvoltarea relațiilor economice cu Rusia. Știam că România e în Uniunea Europeană, iar UE a impus sancțiuni economice Rusiei. Poate că domnul Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil”. Niciun jurnalist prezent la conferința de presă nu i-a cerut premierului să detalieze acest subiect, deși Sorin Grindeanu a revenit de două ori asupra declarației, accentuând de fiecare dată că nu a dezvoltat relațiile cu Rusia și că a fost învinovățit de conducerea PSD pentru acest lucru. În contextul declarațiilor de război dintre liderii partidului și a crizei guvernamentale, care captează toată atenția presei, afirmația premierului riscă să fie trecută cu vederea în spațiul public, deși această informație ar trebui nu numai dezvoltată, ci și așezată într-un context mai amplu și conexată cu informațiile și articolele publicate în presa rusă.
PSD și prietenii rușilor. Mazăre, Vâlcov, Dragnea și „amazoana” Sputnik
La miezul nopții, în toiul unei crizei politice fără precedent, Sorin Grindeanu a anunțat că nu va demisiona din funcția de premier și că i se reproșează, printre altele, că nu a dezvoltat relațiile economice cu Federația Rusă. Reproșul a venit, prin vocea lui Darius Vâlcov, din partea lui Liviu Dragnea, cel care a încercat să fie premierul de facto al României, și a Comitetului Executiv al PSD.
Nu este de mirare nici că Darius Vâlcov și Liviu Dragnea îi reproșează premierului Grindeanu că nu a dezvoltat relațiile cu Rusia și nici că ambii urmăreau acest lucru, în spatele programului de guvernare fluturat în fața electoratului. Pe vremea când era ministru al Finanțelor, Vâlcov a avut ieșiri extrem de agresive la adresa organizațiilor internaționale și a Uniunii Europene, preluând discursul propagandei rusești: ”Nu vreau ca România să mai participe la banchetul Europei din poziţia de chelner. Credeţi că Franţa şi Marea Britanie sunt foarte fericite că România vrea să reducă taxele? Nu. Cine din Europa e fericit că în sânul UE o ţară ca România va deveni aproape un paradis fiscal în 5 ani?”.
Nici România nu a ajuns un paradis fiscal și nici Darius Vâlcov nu mai e membru PSD, dar, cu toate acestea, s-a ocupat de evaluarea activității guvernului Grindeanu. În alegerea lui Vâlcov pe post de evaluator al guvernării n-a contat nici faptul că în referatele DNA, procurorii susțin că Vâlcov ar fi încasat mită în cimitir sau că ar fi ascuns tablouri și lingouri de aur dobândite tot ilegal.
În alegerea lui Vâlcov a contat doar prietenia acestuia cu Liviu Dragnea care, în luna aprilie, declara că ”a lucrat cu Darius la programul de guvernare” chiar dacă acesta are probleme penale: ”Are probleme în Justiţie, dar Darius Vâlcov este unul din oamenii care a adus o contribuţie serioasă pentru ca românii să o ducă mai bine. Şi eu îmi asum lucrul ăsta (…). Darius a fost unul din oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare (…). A venit de la PDL, dar este un om cu o foarte bună pregătire”, spunea Dragnea despre Vâlcov în aprilie 2017.
Un alt prieten al lui Liviu Dragnea care a cultivat relații apropiate cu rușii este Radu Mazăre, fost primar al Constanței și unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD până la retragerea acestuia din viața publică în 2015. Pe Radu Mazăre și Liviu Dragnea îi unește nu numai un trecut politic comun, ci și aceleași destinații de vacanță, așa cum au descoperit jurnaliștii de la RISE Project. Ei au arătat legăturile președintelui PSD, Liviu Dragnea, în Brazilia și conexiunile acestuia cu un grup de afaceriști români care au dezvoltat un mic imperiu în Fortaleza, dar și faptul că Radu Mazăre a petrecut cu Dragnea la un restaurant din localitatea braziliană.
În timp ce era primar, Radu Mazăre a cultivat o relație strânsă cu rușii despre care a vorbit mereu ca despre un model care ar trebui urmat de români, cel puțin în turism. Spre exemplu, Radu Mazăre a încercat să „importe“ cluburi celebre din Moscova și Sankt Petersburg și a discutat inclusiv cu fostul Consul General al Federației Ruse la Constanța, Mihail Reva, care i-a promis că va transmite la Moscova dorința edilului în speranța că se vor găsi investitori interesați de propunerea lui Mazăre. Mazăre a adoptat ”modelul rusesc” începând cu anul 2008, moment care coincide cu unul dintre cele mai importante summituri din istoria NATO, care a fost organizat la București. Tot 2008 a fost momentul în care trupele ruse au invadat Georgia şi stabileau „independenţa” a două teritorii rupte din integritatea statului caucazian: Osetia de Sud şi Abhazia.
Mazăre și Dragnea au intrat în politică în același timp, în PD, formațiune din partea căreia au candidat în 1996: Mazăre pentru un fotoliu în Camera Deputaților, Dragnea pentru un scaun modest în Consiliul Local Turnu Măgurele. Ambii au părăsit PD și s-au înscris în PSD – Dragnea în 2000, Mazăre în 2003. În anul 2000, amândoi au intrat în administrație, Dragnea a ajuns președintele Consiliului Județean Teleorman, iar Mazăre a ajuns primarul Constanței. La scurt timp, Mazăre și Dragnea au ajuns șefii organizațiilor județene ale PSD. Amândoi au renunțat cu greu la aceste funcții și doar după multă vreme: Dragnea pentru a ajunge ministru, Mazăre din cauza problemelor penale.
La fel ca Vâlcov, nici Mazăre nu mai este membru PSD, dar Liviu Dragnea a rămas prieten apropiat de amândoi, fapt reconfirmat după retragerea lui Radu Mazăre de la conducerea primăriei și din partid: „Nu pot să uit ce a făcut Radu Mazăre pentru acest municipiu. Radu Mazăre a fost şi rămâne prietenul meu. Nu mă dezic de el”. Cu altă ocazie, într-o intervenție telefonică la o emisiune televizată, Dragnea a vorbit și mai călduros despre prietenul său și despre regretul că acesta a plecat din PSD: „Mazăre, da. Eu nu-mi reneg prietenii niciodată. Am avut o relație de prietenie foarte bună și eu nu îmi reneg prietenii, cu orice risc. E un om pe care îl regret”.
O altă persoană apropiată de Liviu Dragnea și care a fost elogiată de agenția de presă rusă Sputnik este Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, apropiată de Liviu Dragnea. De Ziua Femeii, jurnaliștii ruși i-au dedicat acesteia un amplu material care conținea și un pictorial realizat de Vasilescu în 2006, pentru Revista Politică, pe vremea când aceasta era deputat. În articolul jurnaliștilor ruși, Olguța Vasilescu este numită ”olteancă focoasă” și alăturat fotografiilor sunt publicate și comentariile fotografului care a realizat pictorialul: ”Este foarte atentă cu imaginea ei. Îi plac sacourile și pantalonii eleganți și nu uită de accesorii. O bijuterie bine aleasă îți schimbă look-ul. Are mare grijă la siluetă. După ce a încercat tot felul de metode de slăbire, a recurs la cea mai sigură — înfometarea. Și uite așa a reușit să scape de opt kilograme… în două luni. Îi plac foarte mult ochelarii de soare — dacă s-ar putea, și-ar lua pentru fiecare ținută câte o pereche asortată”. Ca o conluzie a articolului dedicat Olguței Vasilescu de Ziua Femeii, jurnaliștii de la Sputnik au subliniat că ”focoasa olteancă a înțeles de tânără că haina îl face pe om, mai ales în politică”.
Sursa foto:
Darius Vâlcov: euractiv.com
Ana Birchall: gov.ro
Liviu Dragnea: cotidianul.ro
Olguța Vasilescu: recentnews.ro
Radu Mazăre: a1.ro
- OFICIAL Sindicatele anunță că resping oferta Guvernului: ”Nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani și cu 1000 de lei de la 1 iunie/ Vor o creștere de 2000 de lei net lunar, nu 1000 brut” - 31 mai 2023
- FOTO Garda de Mediu a dat amenda maximă de 60.000 de lei unui dezvoltator imobiliar din Constanța pentru că a aruncat gunoaiele la întâmplare - 25 mai 2023
- Copiii sunt bine? Refugiu și speranță la aproape un an și jumătate de război în Ucraina/ Ce am schimbat noi, cum s-au integrat ei (analiză) - 25 mai 2023
Numai comentarii ,,pozitive”ha ha ha!!!