
La numai câteva zile după câştigarea categorică a alegerilor parlamentare anticipate, liderul formaţiunii politice conservatoare Noua Democraţie şi şeful guvernului de la Atena, Kyriakos Mitsotakis, a avut o lungă întrevedere cu ministrul Culturii, Lina Mendonis, referitoare la soarta Palatului Regal abandonat de autorităţi, situat la Tatoi, lângă Atena.
Conform declaraţiilor făcute de ministrul Culturii pentru publicaţia ateniană „To Vima”, la începutul lunii august, guvernul grec este pregătit să demareze un amplu proiect de reconstrucţie a Palatului Regal de la Tatoi, prin transformarea lui într-un muzeu şi a clădirilor anexă în mai multe spaţii de cazare şi restaurante de lux, inclusiv într-un hotel-boutique, cu 20 de apartamente. Vastul parc înconjurător, cu 10.000 de acri de pădure de pini şi chiparoşi, ar urma să fie exploatat pentru a asigura autonomia financiară a viitorului obiectiv turistic. Lina Mendonis, ministrul Culturii, a informat mass-media greceşti, după întâlnirea cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, că a cerut deja Poliţiei să protejeze terenul şi clădirile, inclusiv cimitirul regal, care se găseşte pe această proprietate.
Ce este Palatul Regal de la Tatoi?
Este vorba despre reşedinţa de vară a regilor Greciei, care a fost locuită vreme de 80 de ani.
Palatul Regal de la Tatoi se află în imediata apropiere a Atenei, terenul fiind cumpărat la sfârşitul anilor 1870 de către Regele Gheorghe I, din dinastia germană de Glücksburg (1863-1913), pentru buna sa soţie, Regina Olga, membră a familiei imperiale ruse. Clădirea centrală a palatului este o reşedinţă construită din piatră, în stil gotic, după modelul în miniatură al Palatului Peterhof din Sankt Petersburg, capitala Rusiei imperiale până în 1917. Imobilul a fost ridicat între 1886-1888 după planurile arhitectului grec Savva Boukis şi a fost locuit oficial de familia regală a Greciei până în decembrie 1967 când, la Atena, s-a instituit o dictatură militară, în urma unei lovituri de stat. Palatul Regal de la Tatoi este însoţit, pe terenul aferent, de aproximativ 40 de clădiri anexă, cu diverse funcţiuni în trecut, astăzi toate părăsite şi aflate într-o stare avansată de degradare. Tocmai pe acestea vrea ministrul Culturii să le renoveze şi să le introducă în circuitul hotelier de lux.
În timpul Primului Război Mondial, o parte a Palatului Regal de la Tatoi a fost mistuită de un incendiu puternic, pierzându-şi viaţa atunci mai mulţi oameni şi fiind distruse obiecte valoroase aflate în posesia familiei regale. Regele Constantin I (1913-1917 şi 1920-1922) era căsătorit cu Regina Sofia, sora Împăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei, şi s-a speculat că a fost o acţiune comandată de la Berlin pentru a convinge guvernul de la Atena, şi pe Rege personal, să intre în război alături de Puterile Centrale. Regina Sofia, după decesul soţului ei (1922), a locuit apoi vreme îndelungată la Sinaia şi la Palatul Regal din Mamaia, ca invitată a fiicei sale, Principesa Elena, soţia Regelui Carol al II-lea şi mama Regelui Mihai.
La Palatul Regal de la Tatoi s-a celebrat, în 1948, cununia regelui Mihai al României, aflat în exil, cu Regina Ana, fiind oaspetele vărului său, Regele Paul (1947-1964), şi el un locatar consecvent al Palatului Regal din Mamaia.
Cum a ajuns palatul Regal de la Tatoi o ruină?
Regele Constantin al II-lea al Greciei (1964-1973) şi Regina Anne-Marie, împreună cu întreaga familie regală, au plecat din ţară imediat după lovitura de stat din noaptea de 13 spre 14 decembrie 1967 şi nu au mai revenit până la proclamarea oficială a Republicii, în 1973.
După 1973, Palatul Regal de la Tatoi, împreună cu toate bunurile familiei regale, au fost trecute în proprietatea statului iar Regelui Constantin al II-lea i s-a interzis prezenţa în Grecia. O bună parte a interioarelor palatului a fost transferată în alte reşedinţe oficiale, o altă parte a fost furată iar clădirile anexă de pe cuprinsul proprietăţii au fost lăsate în paragină, unele dintre ele fiind astăzi într-o stare avansată de degradare.
În 1992, guvernul de la Atena a acceptat ca o parte din proprietatea Palatului Regal de la Tatoi, inclusiv clădirea centrală, să reintre în posesia Regelui Constantin al II-lea. Fostul suveran a recuperat şi nouă containere cu obiecte ale familiei, inclusiv o parte a bibliotecii, pe care le-a transferat în exil. În replică, în 1993, acelaşi guvern de la Atena a decis reintrarea Palatului Regal de la Tatoi în proprietatea statului. Nemulţumit de decizie, Regele Constantin al II-lea a deschis o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a cerut definitiv ca statul grec să plătească fostului suveran suma de 12 milioane euro.
Din 1993, Palatul Regal de la Tatoi a rămas integral în posesia statului grec, fiind abandonat iar o mare parte dintre clădiri deteriorându-se vizibil. S-a accelerat şi furtul de lemne din pădurea de pini şi chiparoşi, turiştii şi localnicii punând adesea foc pentru a reuşi să facă locuri virane, numai bune de construit case de vacanţă. Zidul de piatră care înconjoară proprietatea Palatului, asemănător celui care se găseşte în jurul Palatului Regal din Mamaia, este aproape distrus, la fel ca multe dintre clădirile anexă. În interiorul imobilului central al palatului de la Tatoi nu se mai găseşte absolut nimic: nici mobilier, nici elemente decorative, nici un obiect al familiei regale.
În anul 2007, guvernul de la Atena a anunţat public că vrea să transforme Palatul Regal de la Tatoi şi proprietatea din jurul lui într-un muzeu naţional. A venit criza financiară şi economică, în 2008, iar Grecia a intrat în faliment de stat.
Acum, noul guvern al Greciei, controlat de Noua Democraţie, şi-a propus revalorizarea unuia dintre locurile cele mai importante ale istoriei moderne elene, prin transformarea Palatului Regal de la Tatoi în muzeu naţional, a clădirilor anexă în hoteluri de lux şi restaurante de categorie superioară, a cimitirului regal în necropolă regală monument istoric şi a parcului palatului în rezervaţie naturală.
Poate nu ar fi rău ca exemplu pentru o soluţie de renovare şi revitalizare a geamănului său în ale suferinţei, Palatul Regal din Mamaia.
- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023
- De ce e aproape imposibil ca România și Polonia să rupă relațiile diplomatice cu Moscova/ Datoriile istorice pe care cele două state le au de recuperat de la Rusia - 14 mai 2023
- ANALIZĂ De ce sunt importante rezistența și victoria în Bahmut, la fel ca la Verdun sau Stalingrad. Istoria arată că cine câștigă astfel de bătălii are cele mai multe șanse să câștige războiul - 26 aprilie 2023