Radu Oprea, ministrul PSD al Turismului, a declarat sâmbătă, în stațiunea Neptun, că noțiunea de stațiune a fost stricată în ultimii ani pe litoralul românesc din construcțiilor și a blocurilor de apartamente care au apărut la un loc cu hotelurile.
De precizat că haosul imobiliar din stațiunile Năvodari și Mamaia, cele în care s-a construit cel mai mult și într-un ritm amețitor în ultimii 20 de ani, a fost girat prin autorizațiile de construire emise de doi foști primari PSD: Radu Mazăre în Constanța și Nicolae Matei în Năvodari.
Ambii au plecat din primărie din cauza dosarelor penale și au ispășit pedepse cu executare pentru fapte de corupție conexate cu zona imobiliară sau a retrocedărilor.
Ministrul Oprea a declarat că aceste construcții de blocuri de apartamente (cele mai multe dintre ele închiriate în regim hotelier, n.red.) în zone în care ar fi trebuit să fie exclusiv hoteluri afectează capacitatea de a mai promova oferta turistică a staţiunilor de pe litoral pentru turiştii străini din ţări ca Franţa, Israel sau Marea Britanie, transmite Agerpres.
- ”Din păcate, am stricat ceva. Am stricat conceptul de staţiune. Avem blocuri de apartamente la un loc cu hotelurile. Au apărut şi e necesar să ai şi magazine de proximitate acolo unde sunt blocuri, dar staţiunea ca atare, să poţi să faci OMD – Organizaţia de Management a Destinaţiei, să vorbeşti despre el, să te duci în Germania aşa cum am avut campanii de promovare, în Franţa, în Israel, în Marea Britanie sau acolo unde avem potenţial de a aduce turişti din străinătate, nu avem cum să mergem să vorbim despre un concept solid. Care este zona de distracţie pe litoral, care este zona unde putem să atragem familiile cu copii de unu, doi, trei ani? Spunem o astfel de poveste turistului? Pentru că fără o poveste, turismul nu se vinde. Cum spunem împreună povestea?”, a afirmat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului”, a declarat ministrul Radu Oprea citat de Agerpres.ro.
Construcțiile haotice pe litoralul românesc au început în anii 2000, în stațiunea Mamaia și câțiva ani mai târziu și în Năvodari, unde ele au explodat cu precădere în ultimii 10 ani, în mandatele fostului primar Nicolae Matei și continuă amețitor și în prezent în mandatul primarului Florin Chelaru, tot de la PSD.
Nicolae Matei a avut mai multe dosare penale pentru fapte de corupție, mare parte dintre ele conexate la zona imobiliară sau de retrocedări. Într-unul a fost condamnat definitiv în 2016 la 1,6 ani de închisoare pentru că a dat două terenuri unui polițist (care l-a denunțat la DNA) ca să scape de un alt dosar în care era anchetat. Într-un alt dosar, în care era acuzat că a retrocedat ilegal terenuri, a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar o judecătoare care l-ar fi ajutat a primit 7 ani de închisoare, ambii în prima instanță. Judecata s-a oprit ulterior ca urmare a prescripției în urma deciziei CCR.
În stațiunea Mamaia, în afara construcțiilor de blocuri, fostul primar Radu Mazăre a retrocedat plaje, spații verzi și ”curți construcții”, fapt care i-a adus o condamnare definitivă, în 2019, de 9 ani de închisoare pentru grup infracțional organizat constituit pentru retrocedările ilegale din Mamaia și Constanța. Mazăre a ieșit recent din închisoare și a transmis doar două lucruri: că s-a retras definitiv din spațiul public și că nu a plătit prejudiciul din dosar, calculat de procurori la 114 milioane de euro.
Pe de altă parte, în aceeași întâlnire de la Neptun, la evenimentul Universitatea de Vară a PES Activists România, ministrul PSD al Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu a vorbit despre ”noroiul” din stațiunile afectate vineri seară de inundații subliniind ”nepăsarea de zeci de ani a unei autorități locale care nu a făcut nimic pentru infrastructura acestor stațiuni”. Vineri seară și sâmbătă dimineață au circulat imagini din Vama Veche, una din cele mai afectate stațiuni de pe litoral de ploile torențiale. Vama Veche aparține de comuna Limanu, condusă de asemenea de un primar PSD care tocmai și-a început al treilea mandat.
- “Dacă vedeţi exact ce s-a întâmplat aseară sau care este efectul unei întâmplări care a avut o anumită amploare, este nepăsarea de zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni. Pe de altă parte, este şi inadecvarea, pentru că tot de autoritatea locală ţine, a antreprenorilor care au proprietăţi, care au hoteluri- nu au fost obligaţi de nimeni să îşi majoreze numărul de locuri de parcare, capacitatea şi tot dacă autoritatea locală doarme … Dar probabil că prin nişte reguli şi printr-un parteneriat real, ferm, dar şi reciproc avantajos lucrurile astea se pot rezolva. Dacă sunt întâmplări de genul acesta, se întâmplă pentru că cineva nu şi-a făcut treaba. Dincolo de hazard. Hazardul natural va exista întotdeauna. Dar este inadmisibil să îţi laşi maşina în parcare şi să o găseşti … să nu o găseşti, că în prima fază nu o găseşti, că nu o vezi, după aia începi să vezi că de fapt ai cam pierdut-o”, a spus ministrul Adrian Câciu citat de Agerpres.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: