
Municipiul Constanța cheltuie în acest an aproape 3 milioane de lei pentru beculețele de Crăciun, cea mai mare sumă dintre cele pe care marile municipii din România, consultate de Info Sud-Est, le-au alocat. La polul opus se află Brașov, cu un buget de sub 500 de mii de lei, de șase ori mai mic decât Constanța. În timpul administrației PSD, când era candidat la primărie, Vergil Chițac (PNL) critica dur sumele alocate pentru beculețe, similare cu cea pe care și actualul primar liberal a alocat-o în al doilea an de mandat.
Constanța conduce detașat acest clasament, bugetul estimat pentru anul 2022 pentru achiziționarea luminițelor ridicându-se la aproape 3 milioane de lei. De notat este că această sumă, deși cea mai mare din țară, este cu aproximativ 2 milioane de lei mai mică față de cea cheltuită anul trecut.
În timpul administrației fostului primar Decebal Făgădău (PSD), sumele anuale destinate decorațiilor s-au ridicat în mod constant la aproximativ 5 milioane de lei. În 2020, Vergil Chițac, actualul primar PNL, a criticat în mod dur bugetele acordate de administrația Făgădău luminițelor festive și a decis să organizeze o competiție în care mai mulți operatori economici care desfășurau activități în Constanța au împodobit câte o zonă a orașului, reducând costurile primăriei în acest sens la 0. Cu toate astea, în anul următor, primăria a decis să aloce o sumă similară cu cea alocată de vechea administrație PSD – aproximativ 5 milioane de lei fără TVA.
În topul marilor municipii, Constanța este urmată de Galați, cu un buget de peste un milion și jumătate de lei și Cluj, care a alocat luminițelor festive puțin peste un milion de lei. Cel mai puțin cheltuie pentru luminițe Timișoara și Brașov, ambele orașe alocând bugete de aproximativ 500 de mii de lei. Între ele se află primăria Târgu-Mureș, cu un buget de aprox. 630 de mii de lei, primăria Tulcea cu aprox. 600 de mii de lei și primăria Sibiu cu aproximativ 640 de mii de lei.
- Info Sud-Est a centralizat și datele din ultimii cinci ani, inclusiv 2022, referitor la cheltuielile pentru ornamentele de Crăciun făcute de cele mai mari orașe din România:
În ceea ce privește economia de energie în contextul crizei energetice, majoritatea primăriilor au implementat măsuri precum înlocuirea becurilor luminoase care folosesc vapori de sodiu cu becuri cu tehnologie LED, mai eficiente din punct de vedere energetic, și reducerea intensității iluminării stradale la anumite intervale de timp.
Pe lângă aceste măsuri, Primăria Sibiu a optat și pentru instalarea de becuri ecologice în sediul primăriei și a altor servicii publice. De asemenea, primăria a lansat în 2020 un program de eficientizare a clădirilor publice din oraș, patru unități de învățământ fiind deja îmbunătățite prin instalarea de panouri fotovoltaice, pompe aer-apă, ventiloconvectoare și sisteme digitale de management a utilităților, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sibiu pentru ISE.
*Notă: Reporterii Info Sud-Est au transmis solicitări către 11 primării din țară pe data de 11 octombrie. Cel mai repede a răspuns Primăria Cluj, la o zi distanță, iar majoritatea răspunsurilor au venit în termen de 7-8 zile de la solicitare. Primăria Constanța, Primăria Iași și Primăria Suceava nu au răspuns până astăzi, la 23 de zile de la transmiterea solicitărilor. Pentru Primăria Constanța am folosit date din platforma de achiziții publice. Primăria Craiova a transmis că nu ne poate spune sumele exacte care vor fi cheltuite, ținând cont că de iluminatul festiv se va ocupa un operator privat, prin contractul de concesiune a serviciului de iluminat public.
UPDATE Primăria Constanța și Primăria Iași au transmis răspunsurile a doua zi după publicarea acestui material. Sumele se regăsesc în infograficul de mai sus.
- A contribuit Cristian Andrei Leonte
- IT-iștii britanici propun introducerea de cursuri pe tema inteligenței artificiale în școli/ Alte guverne și organizații civile propun folosirea AI-ului în sala de clasă - 2 decembrie 2023
- Constanța a inaugurat Târgul de Crăciun: Patinoar fără gheață, căsuțe închise, mașinuțe nefuncționale/ O scovergă – 18 lei, o bere – 15 lei, un mic – 7 lei - 30 noiembrie 2023
- Anul 2023 va fi cel mai călduros din istorie, anunță ONU/ António Guterres: “Trăim un colaps climatic în timp real” - 30 noiembrie 2023
Miroase a pute. Ca si cei 3 ani de cand sunt sparte drumurile principale din oras ca doar nu te iei de aia care-ti dau…
Noroc ca DNA Constanta doarme somnul Florei (sic!)