Ziua Internațională a Pădurii, proclamată de Organizația Națiunilor Unite în urmă cu unsprezece ani, este sărbătorită la 21 martie, iar tema acestui an o reprezintă “sănătatea și pădurile”, transmite ONU.
Fiecare ediție a Zilei Pădurii reprezintă o oportunitate de a încuraja țările să depună eforturi la nivel local, național și internațional pentru a organiza activități care implică pădurile și copacii, cum ar fi campaniile de plantare.
Pentru iubitorii naturii care nu pot lua parte la acțiuni de asemenea anvergură, Organizația Alimentelor și Agriculturii a Națiunilor Unite face următoarele recomandări pentru mici acte care îmbină activismul și distracția:
- Distribuirea pe site-urile de social media a videoclipurilor, informațiilor și resurselor grafice create de ONU pentru această ocazie.
- Intrarea în dezbaterile online despre păduri prin folosirea hashtag-urilor #IntlForestDay și #ForestDay și prin postarea mesajelor vitale despre păduri: importanța lor ca sursă de hrană și alte resurse naturale, contribuția la combaterea încălzirii globale și efectele benefice pentru sănătatea oamenilor. Chiar și postarea unei simple poze a pădurii favorite poate reprezenta o contribuție importantă, notează ONU.
- Testarea cunoștințelor despre păduri prin participarea la testul online creat de ONU, disponibil în șase limbi diferite.
- Organizarea sau participarea la evenimente de celebrare a pădurilor: plantări de copaci, simpozioane, expoziții de artă, concursuri de fotografie sau dezbaterile studențești.
- Contribuirea cu imagini și informații la diferitele evenimente care au loc în toată lumea. Cei interesați să-și pună amprenta asupra acestor evenimente pot să trimită imaginile făcute și experiențele la adresa de e-mail [email protected]
Pădurile au o importanță deosebită la nivel mondial, iar România nu face excepție, în condițiile în care țara are peste 6 milioane de hectare de pădure, după cum arată Regia Națională a Pădurilor – Romsilva într-o postare pe Facebook
Statul administrează aproape jumătate din pădurile României, iar dintre acestea, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional, amintește Romsilva.
Suprafața împădurită are o semnificație deosebită pentru România, care are cele mai mari întinderi de păduri virgine, unde intervenția umană a rămas redusă, din Uniunea Europeană, în jur de de 500.000 de hectare, potrivit Euronews.
- Procurorii DNA au făcut percheziții la sediul Consiliului Județean Constanța - 7 iunie 2023
- Neversea a anunțat cele 6 scene ale ediției 2023/ Schimbări majore față de anul trecut și o nouă direcție a festivalului/ Scena Balkanic, surpriza din acest an - 6 iunie 2023
- Andreea Pavel (Info Sud-Est) is awarded the Ion Rațiu Prize for Journalism 2023/ It is the first time the trophy goes local: “Local media is vital for democracy” - 6 iunie 2023