Fără rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități la instituția care trebuie să protejeze consumatorii: “Nu au fost fonduri suficiente”

rampa de acces protectia consumatorilor constanta rampa de acces protectia consumatorilor constanta
Imagini de la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa
rampa de acces protectia consumatorilor constanta
Imagini de la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa

Sediul Protecției Consumatorilor din Constanța nu are nicio rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, așa cum prevede legea. “ANPC te respectă”, motto-ul afișat pe site-ul agenției, pare că nu se referă și la persoanele vulnerabile. 

Contactați de reporterii ISE, reprezentanții instituției au transmis că, într-adevăr, căile de acces în sediul din Str. Poporului nr. 121 bis Constanța nu sunt dotate cu rampe din cauza “fondurilor bugetare insuficiente”. 

Facsimil din răspunsul Protecției Consumatorilor

În schimb, mai precizează reprezentanții ANPC, “în urma instalării în curtea instituției a unui container care este amenajat ca birou de preluare reclamații, și care poate fi folosit și ca birou de primire audiențe, s-a hotărât instalarea pentru container a unei rampe de acces pentru accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități, accesul acestora realizându-se prin curtea instituției”.

Conform legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, toate instituțiile publice trebuie să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități.

Înființată pentru a proteja cetățenii în raport cu neregulile produse de agenții economici, ANPC discriminează consumatorii cu dizabilități locomotorii în ceea ce privește accesul în interiorul sediului din Constanța.

Reporterii ISE au fost, marți, la sediul Protecției Consumatorilor din Constanța pentru a verifica dacă acea rampă de la containerul din curtea instituției chiar există. 

sediu anpc constanta
sursa foto: Adrian Anton/ Info Sud-Est

Poarta Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa era deschisă. Totuși, pentru a intra în curtea sediului trebuie să cobori nu mai puțin de șase trepte. Nicio rampă de acces.

sediu anpc constanta
sursa foto: Adrian Anton/ Info Sud-Est

Odată ajuns în curtea instituției publice, un cetățean ar mai fi avut de urcat încă zece trepte pentru a putea intra în interiorul clădirii. Nicio rampă de acces.

anpc constanta
sursa foto: Adrian Anton/ Info Sud-Est

O altă intrare este ușa din spate, care nu părea să fie destinată publicului. Și în acest caz, nicio rampă de acces.

anpc constanta
sursa foto: Adrian Anton/ Info Sud-Est

Iar în locul rampei instalate la containerul din curtea instituției, așa cum susțineau reprezentanții ANPC, am găsit două dale pătrate din beton, așezate una peste alta.

container anpc constanta
sursa foto: Adrian Anton/ Info Sud-Est

Președintele ANPC se autoproclama “apărătorul copiiilor cu handicap și al celor nevolnici” în 2017

Horia Constantinescu, președintele ANPC și fostul șef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa declara că n-a tolerat niciodată nedreptatea. “Am fost apărătorul copiilor cu handicap și al celor nevolnici”, spunea Constantinescu într-un interviu pentru ISE, în 2017.

Horia Constantinescu a declarat că este în proces de achiziție o rampă metalică la containerul din curte, pentru că o rampă în clădire ar fi costat foarte mult instituția. Mai mult, susține șeful ANPC, sesizările pot fi trimise și online, fără a fi nevoie de o deplasare fizică la sediul Protecției Consumatorului. 

Nici Consiliul Județean Constanța nu are o rampă de acces

Consiliul Județean Constanța își desfășoară activitatea în interiorul Palatului Administrativ, alături de Prefectură și Primărie. 

Cu intrări separate în clădire, ultimele două instituții menționate dispun de rampe pentru facilitarea accesului unei persoane aflate în scaun un rotile, însă CJ Constanța face excepție.

Astfel, pentru a participa la o ședință publică de consiliu județean, un cetățean interesat va trebui să urce cel puțin patru trepte. Ceea ce pentru mulți este banal, pentru o persoană cu dizabilitate locomotorie reprezintă un obstacol.

consiliul judetean constanta
sursa foto: Adrian Anton/ Info Sud-Est

Contactați pentru un punct de vedere, reprezentanții Consiliului Județean Constanța nu au oferit un răspuns până la momentul publicării acestui articol. 

Ce mai prevede legislația

Ministerul Dezvoltării a publicat un act normativ, în 2012, unde sunt prevăzute, printre altele, că lățimea unei rampe trebuie să fie de minim 1,2 m, fiind amplasată câte o balustradă pe ambele laturi ale acesteia.

Deși majoritatea instituțiilor publice din Constanța au aceste rampe de acces, multe dintre ele nu respectă normativele și sunt ori mai înguste, ori nu dispun de balustrada pe ambele laturi. Este vorba de Primăria Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Inspectoratul Școlar Județean, Serviciul de Taxe și Impozite, Inspectoratul Județean de Poliție sau Universitatea Maritimă Constanța.

În acest timp, un ordin emis de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și publicat în Monitorul Oficial în 26 iunie, a stârnit confuzie mai ales în rândul psihologilor, dar și al altor categorii vizate de schimbările majore prevăzute prin noul document.

Poate cea mai importantă modificare adusă în vederea autorizării cabinetelor care prestează ”servicii publice conexe actului medical” este că acestea trebuie să fie prevăzute cu rampe speciale pentru persoane cu dizabilități locomotorii, în timp ce o parte însemnată dintre aceste cabinete se află în blocuri sau în spații care nu sunt prevăzute cu astfel de căi de acces.

Sintagma ”servicii publice conexe” a stârnit discuții în rândul psihologilor, pentru că în ordin nu este precizat în mod clar dacă modificările vizează toate cabinetele de specialitate sau doar pe cele care au încheiat contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În prima situație, modificarea ar obliga majoritatea psihologilor și celorlalte specializări fie să își mute cabinetul, fie să amenajeze căile de acces respective, pentru că mare parte din cabinetele psihologice sunt situate în blocuri sau spații fără rampe de acces pentru persoanele cu probleme locomotorii, iar astfel de schimbări ar impacta semnificativ procesul terapeutic al clienților, au explicat specialiștii consultați de G4Media. Spre exemplu, psihologii pot renunța la contractul cu CNAS, iar clienții lor nu mai pot beneficia de gratuitatea sau compensarea ședințelor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.