Elevii constănțeni au protestat în fața CJC pentru acordarea subvențiilor la transport. Țuțuianu: “Sunt imaturi și nu cunosc legislație”

Aproximativ 30 de elevi constănțeni au protestat joi, pe platoul din fața Consiliului Județean Constanța. Aceștia au cerut ca instituția să subvenționeze cu 50% transportul județean pentru toți elevii constănțeni. În fruntea tinerilor protestatari a stat Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, care, la portavoce, a susținut sus și tare cerințele forului de reprezentare a elevilor constănțeni adresate CJC.

Mihai Tănase a spus că, după mai multe întâlniri și negocieri cu reprezentanții instituției, nu s-a putut ajunge la niciun acord. Președintele Asociației Elevilor a mai transmis că cei mai afectați de situația aceasta sunt elevii navetiști, care nu dispun de banii necesari pentru a-și plăti transportul dintr-o localitate într-alta pe timpul anului școlar și că aceștia ar trebui ajutați, în mod special.

“Conform unor date oficiale transmise de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în anul școlar 2017-2018, 1882 de elevi au beneficiat de decontarea navetei. Din păcate, situația prezentată este doar pentru liceele din județ care au ales să deconteze naveta elevilor, legislația fiind foarte incoerentă în ceea ce privește decontarea. De asemenea, avem 2339 de elevi care în semestrul II al anului școlar 2017-2018 au beneficiat de burse de ajutor social, iar unul din criteriile bursei de ajutor social este lipsa unei unități de învățământ în localitatea de domiciliu, însă condiția pentru decontarea navetei este ca elevul să nu aibă profilul dorit în localitatea de domiciliu. Astfel, estimarea noastră ar fi că numărul real al navetiștilor poate ajunge între 5000-7000”, a declarat Mihai Tănase pentru Info Sud-Est.


Președintele CJC se apără și spune că ar încălca legea dacă acordă subvențiile


Contactat telefonic, Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat că legea prin care ar putea să acorde subvențiile dorite de elevi încă nu are norme de aplicare și că, prin aceste proteste elevii “demonstrează că sunt imaturi, nu cunosc legislație și fac un joc care îi depășește”:

“Consider că acest protest reprezintă o modalitate total eronată prin care Asociația Elevilor încearcă să forțeze o autoritate în asumarea unei decizii. Am fost și sunt alături de elevii constănțeni, însă nu pot să fiu de acord să încalc cu bună știință legislația unei țări, doar pentru a nu mai avea scandal cu acești tineri. În primul rand, asa cum le-au explicat colegii mei de specialitate, legea pe care o avansează acești tineri nu are norme de aplicare. Prin urmare nu putem adopta nicio decizie în baza acestui act normativ. În al doilea rând, există o speță în instanță, Consiliul Județean Constanța fiind dat în judecată pe această chestiune. Este normal să așteptăm decizia instanței. Prin aceste mișcări de stradă, proteste sau cum doresc dumnealor să se exprime nu fac decât să îmi demonstreze că sunt imaturi, nu cunosc legislație și tind să cred că fac un joc care îi depășește. În plus, niciun consiliu județean din țară nu acordă această facilitate. Nu pot decât să le ofer ceaiuri din partea instituției, deschiderea mea și un dialog real, bazat pe litera legii”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța pentru Info Sud-Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.