
Deputatul USR Iulian Bulai le solicită ministrului Culturii și directorului Institutului Național al Patrimoniului să intervină urgent pentru a rezolva situația de la Constanța, unde se construiește un bloc peste vestigiile cetății antice Tomis și pentru a impune pe viitor politici publice sănătoase privind dezvoltarea urbanistică a orașelor istorice, transmite G4Media.
„Domnule ministru Gheorghiu, interveniți pentru salvarea patrimoniului constănțean! Oriunde ai săpa în Constanța, există urme ale vechiului Tomis roman. Așa se-ntâmplă peste tot acolo unde există continuitate, o istorie de locuire. Oriunde ai săpa în Iași, găsești vestigii. Oriunde ai săpa la Londra, Paris, Roma, Florența etc., din pământ răsar rămășițe ale altor civilizații. Și totuși, aceste orașe se dezvoltă în continuare, oamenii construiesc și-n zilele noastre. Să respecți și să protejezi patrimoniul nu înseamnă să oprești în loc timpul. Dar înseamnă să gândești orașul contemporan cu cap. Să respecți trecutul, legea și pe ceilalți. Să asiguri continuitatea între ce a fost, ce este și ce va fi orașul. Cu certitudine, asta nu s-a întâmplat la Constanța. Acolo e Estul sălbatic tomitan. La Constanța, primăria se face că nu știe că orașul n-a fost fondat pe vremea lui Radu Mazăre, iar de construit se construiește ca pe vremea hanatelor tătare: ștergem orice urmă a ce-a fost înainte, că ne-ncurcă, noi suntem noii întemeietori. Iar dacă lucrurile rămân așa când e vorba despre Tomis, mă tem că haiducismul nu doar că va continua, dar se va extinde în toată țara”, scrie Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook.
Deputatul USR întreabă dacă oare ar fi intervenit vreo autoritate, de exemplu Direcția Județeană de Cultură, în cazul în care nu s-ar fi pus constănțenii obișnuiți scut în fața distrugerii.
„Le solicit ministrului Culturii, dl Bogdan Gheorghiu, și directorului Institutului Național al Patrimoniului, dl Ștefan Bâlici, să intervină urgent și să facă tot ce e omenește și legal posibil pentru a rezolva situația de la Constanța și pentru a impune pe viitor politici publice sănătoase privind dezvoltarea urbanistică a orașelor istorice. Nu-i putem arunca la groapa de gunoi și pe Burebista, și pe Traian, și pe greci, și pe Ștefan cel Mare, și pe domnitorii fanarioți, și Belle Epoque”, încheie Bulai.
Context:
Tone de pământ pline cu piese arheologice de valoare au fost excavate din cetatea Tomis și aruncate pe un câmp, la marginea Constanței, fără ca niciun arheolog să supravegheze lucrările. În pământul depozitat la marginea orașului, în zona Oierie, au fost găsite zeci de piese antice. Prezent la fața locului, arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat că sunt piese extrem de importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanței.
Totul a fost posibil din cauza faptului că arheologii care au întocmit raportul final în urma cercetărilor arheologice de la Lupoaică nu au prevăzut partea de supraveghere arheologică în momentul în care investitorul urma să înceapă săpăturile.
Mai multe detalii despre șantierul de la Lupoaică, unde urmează să fie construit un bloc de patru etaje peste cetatea antică Tomis găsiți aici.
- Finalizarea proiectului „CYMAROP – Centrul operațional, educațional şi de cercetare în securitate cibernetică maritimă şi operare autonomă” (ANUNȚ) - 30 noiembrie 2023
- Kovesi: Dacă vrem un buget mai bun în România, trebuie combătute crimele financiare/ “Nu vreau să transformăm România într-un paradis al celor care fac fraude cu TVA și cu evaziune fiscală” - 29 noiembrie 2023
- 29 de localități din Constanța nu au încă apă, la trei zile după viscol - 29 noiembrie 2023