Cum se clădește un imperiu din gunoaie cu un contract din 1998. Clanul Martin la Constanța și monopolul garantat de Radu Mazăre

În campania electorală din 2012, Radu Mazăre îl punea pe Eduard Martin pe un loc eligibil pentru Camera Deputaților și îi făcea campanie acestuia, alături de fratele său, Alexandru Mazăre. În tot acest timp, primăria condusă de Mazăre refuza să pună în aplicare o sentință judecătorească favorabilă companiei Polaris, condusă de Eduard Martin, fapt care a dus la acumularea unor penalități în valoare de 90 de milioane de euro

Eduard Martin, administratorul SC Polaris M Holding SRL, a fost reținut de procurorii DNA în seara de 3 octombrie a.c. fiind acuzat că ar fi înregistrat contracte și cheltuieli fictive în urma cărora Statul ar fi fost prejudiciat cu 7 milioane de euro. În 4 octombrie, fostul parlamentar PSD a fost arestat pentru 30 de zile. Eduard Martin este trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar al Constanței Radu Mazăre.

Eduard Martin este fiul lui Gheorghe Martin, fondator al imperiului Polaris și fost prefect al Constanței în perioada lui Adrian Năstase, și nepotul lui Dumitru Martin, al doilea fondator al businessului, condamnat, în primă instanță, la 13 ani de închisoare, de un tribunal federal din SUA, pentru că ar fi încercat să mituiască un agent FBI sub acoperire.

Familia Martin a strâns o avere de zeci de milioane de euro din afacerea cu gunoaie pe care au început-o în 1998, la Constanța. Beneficiind de sprijin politic masiv, în special din partea PSD, businessul familiei Martin a explodat la mijlocul anilor 2000 când Polaris a început să strângă gunoaie prin toată țara, la prețuri uriașe. În toiul crizei economice din anul 2008, afacerea familiei Martin a fost pusă la adăpost printr-un contract fabulos încheiat cu Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre: monopol garantat prin clauze de exclusivitate timp de 25 de ani și 340 de milioane de euro.

Păgubosul contract încheiat de fostul primar Gheorghe Mihăieși în iunie 1998

Frații Martin au câștigat primul contract cu Primăria Constanța în anul 1998, atunci când administrația publică locală era condusă de Gheorghe Mihăieși, cel care câștigase alegerile din 1996 din partea Uniunii Social-Democrate PD-PSDR. Prin contractele 27125 și 27126 din 16.06.1998, SC Polaris Shipping and Trading Agency SRL (predecesorul Polaris M Holding) primea în concesiune, pe o perioadă de 5 ani, serviciile de ”colectare și transport deșeuri menajere de la populație și agenți economici” și ”salubrizare domeniu public în municipiul Constanța”. Valoarea primului contract era de 21.540.756.000 lei/an, iar a celui de-al doilea de 10.460.890.570 lei/an. În total, cele două contracte ajungeau la 2,7 milioane de dolari/an, iar primăria garanta exclusivitatea societății Polaris în colectarea deșeurilor din oraș pe toată perioada derulării contractelor.

Prin contractul nr. 70717 din 09.05.2008, familia Martin își asigură continuarea businessului în Constanța pentru următorul sfert de secol, în schimbul a 340 de milioane de euro pe care ar trebui să îi primească de la Primăria Constanța până la finalul contractului. Prin actul adițional nr. 157115 din 28.10.2008, contractul a fost mărit cu 10 milioane de lei în anul 2008.

Cu Radu Mazăre la primărie, în contract au apărut niște prevederi avantajoase pentru Polaris și dezavantajoase pentru comunitate, dar care au asigurat continuarea, ba chiar extinderea monopolului, și o bună parte din succesul companiei: prin articolul 8, primăria își ia angajamentul că, după cei 25 de ani, contractul poate fi înnoit cu ”cel puțin jumătate din perioada inițială”, iar ”refuzul de prelungire a contractului se va realiza în situații bine motivate”. Articolele 13 și 16 asigură monopolul Polaris în Constanța, în următorii 25 de ani: Polaris are dreptul la ”exclusivitate pentru prestarea activităților privind serviciul public de salubrizare a municipiului Constanța (…) inclusiv în cazul extinderii cu noi cartiere a municipiului Constanța”, respectiv Primăria Constanța are obligația să ”notifice părților interesate informații referitoare la încheierea prezentului contract de concesiune precum și la dreptul de exclusivitate pentru prestarea activităților privind serviciul public de salubrizare (…) inclusiv în cazul extinderii cu noi cartiere a municipiului Constanța”.

Tot în contractul semnat în 2008 a fost trecută o clauză (art. 18, pct. g) care prevede că dacă există mai mult de 5 reclamații scrise pe an din partea constănțenilor ”se aplică penalități financiare de 0,1% din valoarea situației de plată a lunii în care s-a verificat reclamația respectivă pentru fiecare zi de constatare a sesizării până la reglementarea situației”. Am cerut Primăriei Constanța să ne pună la dispoziție toate reclamațiile scrise primite de administrația locală din 2008 până în prezent referitoare la activitatea Polaris. Din răspunsul primăriei reiese că, deși nemulțumirile constănțenilor sunt numeroase în ce privește activitatea firmei de salubrizare, există doar 8 reclamații scrise înregistrate de administrația locală și toate 8 au fost primite în ianuarie 2017.

Totodată, am cerut Primăriei Constanța toate rapoartele zilnice de constatare și procesele verbale lunare, care ar fi trebuit să fie întocmite de primărie conform cap. 17, art. 33, alin. 1, pentru a verifica, prin sondare, calitatea serviciilor prestate de Polaris. Constatările ar fi trebuit să fie consemnate în rapoarte și, ulterior, să fie întocmit un proces verbal lunar care să includă rapoartele zilnice. Primăria Constanța nu ne-a pus la dispoziție niciun astfel de raport, probabil pentru că aceste documente nu au fost întocmite niciodată.

Cum se vorbea de Polaris în ședințele de CL de pe vremea lui Radu Mazăre și cum își ”păzeau pielea” directorii din primărie după ancheta DNA

În stenogramele ședințelor Consiliului Local Constanța discuțiile despre Polaris nu au fost numeroase pe vremea fostului primar Radu Mazăre. Prima luare de cuvânt consemnată în documentele furnizate de Primăria Constanța datează din 22 ianuarie 2006, într-o ședință prezidată de Antonella Marinescu, un fost parlamentar PSD, apropiată de Radu Mazăre, și care ulterior retragerii din viața politică a fost numită consul în Toronto. În timpul ședinței, consilierul local Aurel Butnaru (PNL) i-a atras atenția lui Radu Mazăre că prețul plătit de municipalitate pentru colectarea gunoiului de către Polaris, conform contractului semnat în 1998 de fostul primar Gheorghe Mihăieși, este prea mare și îi cerea fostului primar renegocierea contractului. Consilierul pusese accent mai ales pe clauza de exclusivitate despre care susținea că trebuie anulată. Același consilier se plângea și de activitatea slabă a societății și de mizeria din oraș. Consilierul a fost apostrofat de Tiberiu Nemet, consilier local din partea PRM și patronul unei publicații din Constanța, care i-a replicat liberalului că Polaris ”mătura străzile noaptea”. Doi ani mai târziu, contractul cu societatea familiei Martin a fost resemnat de Mazăre în condiții și mai dezavantajoase, cu aceeași clauză de exclusivitate – care, de această dată, a devenit valabilă inclusiv pentru cartierele care urmau a fi construite în cei 25 de ani în care contractul era în vigoare.

Următoarea discuție despre Polaris a avut loc abia în 21 ianuarie 2013, în cadrul unei ședințe prezidate de Răducu Popescu, fost șef al ISJ Constanța (PSD). Consilierii locali Ana Marcu, Iustin Fabian și Sorina Tușa (PNL) s-au declarat împotriva creșterii de trei ori a taxei de habitat, la propunerea lui Radu Mazăre, și au blamat, la fel ca fostul lor coleg în urmă cu 7 ani, serviciile proaste oferite de societatea familiei Martin. Pentru intervențiile sale, cei trei au fost taxați dur de colegii lor de la PSD care i-au luat peste picior și i-au apostrofat-o în frunte cu fostul primar: ”Nu ştiu, doamnă! Şi ce doriți? (…) V-am citit care-s valorile pe care le plătesc, de la sărac la bogat, în toată România. V-am explicat care-i subvenția, v-am explicat cum vrem s-o păstrăm. Nu înțeleg ce doriți de la mine!? (…) Deci, nu-nțeleg ce doriți!?! În primul rând, că ați votat împotrivă! Dacă vreți să discutați, până la urmă, cereți voie preşedintelui. Ați votat împotrivă, acuma mă luați că-i taxă de mediu, că nu e… E gunoiul! Româneşte, e gunoiul! (…) Deci, ce doriți? Explicați-mi, că nu-nțeleg ce doriți! Ce doriți? Concret! Aici discutăm pe cifre! Pe cifre şi pe bună administrare!”, este un fragment din discuția în care consilierul Ana Marcu era repezită de fostul primar Radu Mazăre, în ședința din 21 ianuarie 2013, atunci când Marcu încerca să ceară explicații pentru decizia lui Mazăre de a mări taxa de habitat și despre calitatea serviciilor Polaris.

2015, directorul economic din Primăria Constanța: ”Eu nu mai semnez ordine de plată, eu nu ştiu ce se va întâmpla cu gunoiu, ce se… Eu îmi păzesc pielea mea şi vă spun că… Iar eu vă spun că îmi păzesc pielea, pentru că mi se pare absolut normal să-mi păzesc pielea!”

Altfel au stat lucrurile în ședințele de Consiliu Local după ce Radu Mazăre și-a dat demisia din Primăria Constanța, iar locul său a fost luat de Decebal Făgădău. În ședința din 27 noiembrie 2015, prezidată de Mircea Dobre, tatăl actualului ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, Marcela Frigioiu, directorul economic al primăriei, sublinia că este martoră în dosarul de mită în cazul Polaris (în care sunt trimiși în judecată Eduard Martin și Radu Mazăre) și că refuză să mai semneze ordine de plată către societate pentru că vrea să ”își păzească pielea”: ”Și eu sunt martor în acest proces, am fost chemată la DNA, pentru audieri (…) Eu vă spun doar atât, că mie mi-este teamă să mai semnez ordine de plată pe acest contract. Drept urmare, eu nu ştiu ce se va întâmpla cu gunoiu, ce se… Eu îmi păzesc pielea mea şi vă spun că… Asta-i situaţia! Dacă, cumva, consideraţi că… nu-mi îndeplinesc sarcinile de serviciu şi că nu voi duce la îndeplinire acest contract şi că oraşul… în oraş nu se va mai ridica gunoiul, îmi depun demisia şi… Eu altceva nu pot să fac, pentru că nu mă pricep la ce trebuie să fac altceva (…) Iar eu vă spun că îmi păzesc pielea, pentru că mi se pare absolut normal să-mi păzesc pielea!”, își anunța colegii Marcela Frigioiu, în prezent tot director economic în Primăria Constanța.

În prima ședință din 2016, Decebal Făgădău propune suspendarea contractului cu Polaris până la soluționarea procesului din instanță. În ședința din 29 ianuarie, primarul propune consilierilor locali să depună o cerere la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care să ceară suspendarea contractului cu Polaris, motivând astfel: ”În momentul de față, suntem în următoarea situație: SC Polaris M a prestat servicii, certificate pentru realitate și calitate, în luna decembrie (…) a emis factură, însoțită de situație de plată, dar nimeni nu vrea s-o plătească. Polaris poate invoca clauzele contractuale, poate merge în instanță și așa mai departe. Am ales, în schimb, să fim pro activi și să cerem Consiliului Local o mandatare de a ne adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție cu cerere de suspendare a acestui contract. Dacă instanța va încuviința cererea de suspendare, înseamnă că sunt suficiente elemente prin care să ne împiedice să creștem un potențial prejudiciu. Dacă va respinge cererea de suspendare, înseamnă că va încuviința derularea pe mai departe a contractului. Dar, până în momentul în care o instanță, de fapt Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța, am propus, ca o măsură de prevenție, reținerea, din facturile curente și facturile viitoare, până la pronunțarea unei sentințe, a cotelor de 8%, respectiv 10% drept profit cu care SC Polaris M a prezentat oferta financiară în momentul participării la licitație. De ce? Pentru a constitui o garanție prin reținerea acestor sume, ce va fi eliberată dacă instanța nu încuviințează suspendarea, până la primirea de clarificări”, propunea Decebal Făgădău la începutul anului 2016.

Procesul de 100 de milioane de euro. Eduard Martin spune că nu avea dialog cu primăria, deși Mazăre îl punea pe lista de parlamentari, îi făcea campanie electorală și se amuzau împreună la diferite evenimente

Eduard Martin, alături de Radu Mazăre, Mircea Titus-Dobre, ministrul Turismului (stânga) și Decebal Făgădău, primarul Constanței (cu spatele), la o întâlnire din 2013 (sursa foto: www.evz.ro)

În aprilie 2017, o decizie a Tribunalului Iași lua prin surprindere opinia publică, mai ales prin absurdul faptelor consemnate: În 2012, compania Polaris dăduse în judecată Primăria Constanța și câștigase 91 de milioane de euro penalități care trebuiau plătite de administrația constănțeană. De ce? Pentru că, începând cu anul 2010, Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre refuzase să aplice coeficientul de inflație, conform contractului derulat cu Polaris. În 2012, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, Primăria Constanța este obligată să plătească societății lui Martin suma de 14 milioane de euro, cuantumul coeficientului de inflație stabilit de judecători. Primăria Constanța refuză să pună în aplicare decizia judecătorească, iar Polaris acționează în instanță administrația locală. Martin și-a motivat decizia de a acționa în instanță primăria condusă de Mazăre spunând că nu găsește înțelegere la primărie și că nu reușește să cadă la un acord cu primarul.

Doar că, în timp ce Eduard Martin nu reușea să găsească o cale de dialog cu Radu Mazăre, acesta din urmă, în calitate de șef al PSD, îl punea pe lista de parlamentari la alegerile generale din 2012. Altfel spus, la scurtă vreme după ce, în 2012, Martin a câștigat 14 milioane de euro după procesul cu Primăria Constanța, a primit de la PSD condus de Mazăre un loc eligibil pentru a-și reînnoi mandatul de parlamentar. Iar relațiile dintre cei doi erau „atât de proaste“ încât Radu Mazăre i-a făcut toată campania lui Eduard Martin, care a apărut în bannerele electorale alături de fostul primar al Constanței și de fratele acestuia, Alexandru Mazăre, care candida pentru Senatul României.

În aprilie 2017, după finalizarea celui de-al doilea proces și anunțul primei sentințe, situația a trebuit manageriată de Decebal Făgădău, care, în 2010, în momentul izbucnirii ”conflictului” dintre Polaris și administrație, abia intra în primărie. Eduard Martin a profitat de moment și a pozat în binefăcătorul comunității care, după ce a cerut și primit penalități de 90 de milioane de euro, a spus că este dispus să cadă la un acord cu Primăria Constanța în urma căruia va renunța la penalități.

Inițial, consilierii locali ai PNL și PMP au votat împotriva acestui acord, nefiind siguri ce se ascunde în spatele bunelor intenții apărute subit din partea lui Eduard Martin. Ulterior, consilierii PNL au votat pentru înțelegerea cu Polaris, iar propunerea de a încheia un acord a fost validată. Doar că acordul nu s-a mai semnat pentru că Eduard Martin a fost reținut de procurorii DNA chiar în seara respectivă, fiind acuzat că Polaris ar fi înregistrat contracte și cheltuieli fictive, valoarea evaziunii fiscale depășind 7 milioane de euro. La 4 octombrie, Martin a fost arestat pentru 30 de zile.

Clanul Martin la Constanța

Clanului Martin i s-a trecut cu vederea contribuția la întemeierea și consolidarea sistemului paralel construit de fostul primar Radu Mazăre și prietenii săi. Clanul Martin a fost un pilon extrem de important în „republica“ de la malul mării, întemeiată în timpul mandatului fostului premier Adrian Năstase.

•Gheorghe Martin

Gheorghe Martin este seniorul trioului și a fost prefectul Constanței pe vremea lui Adrian Năstase, între anii 2002-2005. Este fratele lui Dumitru Martin, cel arestat de FBI pentru că ar fi dat mită 1 milion de euro pentru obținerea unui contract de salubrizare la baza NATO din Mihail Kogălniceanu. Gheorghe Martin, cumnatul Corinei Martin, este tatăl lui Eduard Martin, deputat PSD de Constanța. În anul 2002, jurnaliștii de la „Adevărul“ scriau pe larg despre afacerile prefectului de Constanța de la acea vreme și citau un document remis de „Capital Valley Bank”, din Roseville – California, conform căruia firma Polaris Enterprices Inc. (care îi avea ca acționari pe frații Gheorghe și Dumitru Martin) „menține balanțele în limitele a șapte cifre (în dolari, adică între 1-10 milioane de dolari – n.red) (…) și sunt considerați ca fiind clienți preferențiali”. Nu e de mirare că mai târziu Dumitru Martin avea să fie propulsat în topul miliardarilor din România. Jurnaliștii de la „Adevărul“ notau la acea vreme: „Astfel, în timp ce, în țară, zecile de firme, la care Gheorghe Martin este acționar sau/și administrator cumulează datorii de miliarde de lei față de bugetul de stat, în străinătate, mai exact în SUA, prefectul-patron întoarce cu lopata milioane de dolari. Este vorba de firma Polaris Enterprices Inc., cu sediul central în statul Delaware, orașul Wilmington, 1013 Centre Road, Districtul New Castle 19805”. De precizat este și faptul că, în anul 2009, Delaware era considerat cel mai important paradis fiscal din lume, fapt pe care frații Martin pare că îl intuiau încă din 2002.

•Eduard Martin

Eduard Martin este fiul lui Gheorghe Martin și intră în Consiliul Județean Constanța la braț cu Nicușor Constantinescu, în anul 2004. După un mandat de consilier județean, Eduard Martin e trecut pe listele de parlamentari PSD și câștigă primul mandat în 2008 pentru ca mai apoi, în 2012, să fie reconfirmat în funcție fără nicio emoție pe valul USL. În tot acest timp afacerile au prosperat fără prea mare efort, deși România trecea printr-o criză economică gravă. Culmea ironiei este că Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre hotărăște, tocmai în pragul acestei crize economice, să reînnoiască pentru următorul sfert de secol un contract de salubrizare fabulos: 335 milioane de euro. Și pentru că afacerile nu au culoare politică, ci doar același miros, al banilor, deputatul PSD de Constanța l-a botezat pe fiul pedelistului Silviu Prigoană pentru că, nu-i așa, un rege al gunoaielor putea să-și găsească nașul doar în persoana unui alt rege al gunoaielor. Pe tânărul Eduard Martin îl mai leagă de Radu Mazăre și altceva în afară de prosperitatea afacerilor: un dosar penal întocmit de procurorii DNA, în care magistrații susțin că deputatul PSD i-ar fi dat șefului său pe linie de partid 7 milioane de euro șpagă pentru ca acesta, în calitate de edil al Constanței, să îl ajute să obțină mai multe contracte de salubrizare. Ambii au fost trimiși în judecată. Un amănunt interesant este acela că Oana Aurora Martin, soția deputatului trimis în judecată pentru fapte de corupție, este șefa Secției consulare a Consulatului General al României la New York. Eduard Martin a fost reținut în 3 octombrie 2017 de procurorii DNA care îl acuză că ar fi înregistrat cheltuieli și contracte fictive în urma cărora Statul a fost prejudiciat cu 7 milioane de euro.

•Dumitru Martin

Dumitru Martin este fratele fostului prefect, unchiul deputatului și fostul soț al Corinei Martin. Cei doi au fost căsătoriți în perioada 1997-2011. Dumitru Martin fondează Polaris M Holding alături de fratele său în 1998 și tot atunci câștigă și prima licitație pe o perioadă de 10 ani, pe vremea când Primăria Constanța era condusă de democratul Gheorghe Mihăieși. Schimbarea primarului le-a priit fraților Martin, întrucât, în anul 2008, fostul democrat Radu Mazăre le reînnoiește contractul pe o perioadă de un sfert de veac și în schimbul unei sume fabuloase: 335 milioane de euro. Nu degeaba Dumitru Martin poza într-un prosper om de afaceri, iar în 2010 el ocupa locul 127 în Top 300 al celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 40 de milioane de euro, cea pe care a fost nevoit să o împartă în 2011, odată cu cererea acestuia în instanță de a divorța de Corina Martin. Însă lăcomia și graba lui Dumitru Martin de a-și umple conturile până la refuz l-au trimis în spatele gratiilor când se aștepta mai puțin. În prima zi de iarnă, când românii erau în toiul festivităților dedicate Zilei Naționale, un breaking-news bombă stupefia opinia publică și mass-media: Dumitru Martin era arestat pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, fiind acuzat de luare de mită în urma unei anchete a FBI. Dumitru Martin călătorise de la New York la San Francisco unde agenții sub acoperire îl invitaseră dându-se drept intermediarii unei afaceri de nerefuzat: Un milion de dolari ar fi fost suma pe care Martin ar fi plătit-o în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare. Dumitru Martin a fost condamnat în primă instanță la 13 ani de închisoare de un tribunal federal din Sacramento.

•Corina Martin

Corina Martin a fost soția lui Dumitru Martin, de care a divorțat în anul 2011. Presa anunța la acea vreme că soții Martin au împărțit o avere fabuloasă: 40 de milioane de euro. A condus Asociația Litoral-Delta Dunării timp de 10 ani, până în aprilie 2017. În prezent este vicepreședintele ALDD din partea Consiliului Județean Constanța și președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică. Corina Martin a fost o susținătoare vehementă a turismului promovat de fostul primar Radu Mazăre, iar unul dintre scandalurile în care aceasta a fost implicată este cel al ofertelor deplasate propuse turiștilor ruși. La 24 ianuarie 2016, când România celebra „Mica Unire”, Corina Martin ateriza la Moscova și, fără să reprezinte vreo instituție a Statului român, a înaintat turiștilor ruși o ofertă financiară discriminatorie pentru turiștii din Uniunea Europeană, spre exemplu. Oferta înaintată de Corina Martin în numele hotelierilor români, fără un dialog prealabil cu reprezentanții Ministerului Turismului, a provocat reacții fără precedent din partea Autorității Naționale a Turismului, Autorității Naționale a Asociațiilor din Turism, Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și a Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Reprezentanții acestor instituții se arătau consternați de prețurile și condițiile înaintate de Corina Martin, pe care le catalogau ca fiind imposibil de susținut de hotelieri (10 euro/noapte în hotelurile de 4 stele). Timp de mai mulți ani, Corina Martin a organizat Festivalul Antic Tomis, unde s-a costumat și a defilat interpretând un personaj mitologic, Regina Tomiris.