Candidatul Chițac a promis 10 hectare de parcuri pe an și că ”nu mai vinde terenuri ca Făgădău” / Primarul Chițac, trei ani mai târziu: ”Numai proștii nu se răzgândesc” / Retrospectiva mandatului său la Constanța, pe spații verzi

vergil chitac vergil chitac
sursa foto: Inquam Photos / George Călin
vergil chitac
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

În campania electorală din 2020, candidatul PNL Vergil Chițac a promis că ”nu mai vinde terenuri ca Făgădău” (Decebal Făgădău, primarul în funcție la acea vreme și candidatul PSD, n.red.) și că va amenaja 10 hectare de parcuri pe an și un super-parc de 40 de hectare. Trei ani mai târziu, primarul Vergil Chițac de data aceasta răbufnea în Consiliul Local: ”Numai proștii nu se răzgândesc. Am și eu dreptul”. ISE s-a uitat pe promisiunile de acum 4 ani ale candidatului PNL la acea vreme și la ce a făcut apoi candidatul devenit primar într-una din cele mai mari probleme ale orașului: spațiile verzi, parcurile și construcțiile. 

După ce a promis 10 ha de parcuri pe an, candidatul Chițac mai estima că este nevoie de încă 300 de ha de spații verzi și parcuri pentru a ajunge la standardul european de 26 mp de spațiu verde per locuitor. 

În realitate, primarul Vergil Chițac nu a amenajat niciun parc de la zero, ci doar a început modernizarea parcului Tăbăcărie și a celui de la Gară, inaugurat cu o săptămână înainte de alegeri, și a amenajat spațiul verde din fața Edificiului Roman cu Mozaic, numit Parcul Carol. 

Totodată, ”cel mai mare parc” promis Constanței, de 40 de hectare, în zona Jumbo, este încă în faza de studiu de fezabilitate. 

Bucată de plajă vândută șefului PSD Constanța. Nu ca pe vremea lui Făgădău. Ca pe vremea lui Mazăre

Candidatul PNL Vergil Chițac critica în termeni duri vânzarea și retrocedarea de spații verzi și plajă de fosta administrație PSD condusă de Radu Mazăre. L-a criticat și pe Decebal Făgădău, predecesorul PSD al lui Mazăre la primărie, în mandatul 2016-2020. 

Doar că în 2023, primarul PNL Vergil Chițac a inițiat un proiect prin care a vândut o bucată de plajă chiar șefului PSD municipiu, Ion Dumitrache. Acesta din urmă conduce PSD la Constanța alături de Felix Stroe (șef la județ), cu care este și partener de afaceri de peste 30 de ani. 

Stroe este chiar cel la a cărui inițiativă consilierii locali din 2008 au votat în unanimitate să nu se constituie parte civilă în Dosarul Retrocedărilor. Astfel, fostul primar Radu Mazăre și ceilalți 30 de inculpați condamnați în dosar au scăpat de un prejudiciu de 114 milioane de euro. Vezi detalii aici.  

Chițac a inițiat un proiect prin care consilierii PNL și PSD i-au vândut lui Dumitrache un teren de 854 de metri pătrați prin firma Marina&Santis SRL pe care o deține. De precizat și că, în ultima perioadă, Chițac și Dumitrache ar fi dezvoltat o relație foarte apropiată, după cum au explicat pentru ISE surse politice din cele două partide. 

„Stop construcțiilor pe spațiile verzi”, promisiunea-forte a lui Vergil Chițac în 2020

Vergil Chițac arăta în programul său electoral din anul 2020 și că va interzice complet construcțiile pe spații verzi și chiar va implementa un program pentru asta: 

  • „Programul va presupune, într-o primă fază, finalizarea Registrului Spațiilor Verzi, care va identifica toate suprafețele verzi din oraș. Pentru acele suprafețe de spații verzi care au făcut obiectul retrocedării și au proprietari, vom găsi o metodă pentru ca acestea să reintre în patrimoniul imobiliar al orașului (în acest caz, Lega 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică poate constitui o soluție). Odată identificate spațiile verzi, eliberarea unor Autorizații de Construire pe aceste suprafețe va fi ilegală”, spunea Vergil Chițac la acel moment.
captură video: ISE

Vergil Chițac critica vânzarea unor terenuri de către vechea administrație condusă de Decebal Făgădău: 

  • „Fapte, nu vorbe! Toată lumea știe că actualul primar nu face altceva decât să continue să vândă orașul bucată cu bucată, îndeplinind astfel misiunea predecesorului și, totodată, idolului său. Într-o singură ședință a Consiliului Local, cea din 30 iunie, ni s-a atras atenția că s-au vândut ilicit trei terenuri”, spunea Vergil Chițac, într-o postare pe Facebook, în luna august a anului 2020, atunci când primarul Constanței era Decebal Făgădău.

Candidatul Vergil Chițac făcea referire inclusiv la un teren din Faleză Nord care urma să ajungă la omul de afaceri Dumitru Pufleanu: 

  • „79 mp pe strada Pescarilor 35A, către domnul Pufleanu. Precum în primul caz, și aici ar putea fi amenajată o zonă verde, dar domnul Pufleanu, care deține un teren amplasat (se pare) chiar pe faleză, nu ar fi putut construi pe el pentru că nu avea acces la calea publică și deschidere suficientă”, spunea Chițac când era candidat. 

În realitate, după ce a ajuns primarul Constanței, Vergil Chițac nu numai că a vândut terenul respectiv către afaceristul Dumitru Pufleanu, dar în decembrie 2023 a emis și o autorizație de construire pentru o casă cu două etaje. 

sursa foto: Petruț Iacob / Info Sud-Est
sursa foto: Petruț Iacob / Info Sud-Est

Vergil Chițac s-a justificat astfel: „Numai proștii nu se răzgândesc. Am și eu dreptul să mă răzgândesc”. 

Tot în 2020, candidatul Chițac s-a prins într-un lanț uman împreună cu zeci de constănțeni în zona Lupoaică din centrul vechi, protestând împotriva unei construcții care urma să fie ridicată pe o bucată de spațiu verde, fără supraveghere arheologică. 

Câteva luni mai târziu, unul dintre beneficiarii construcției, Enache Bucovală, se regăsea pe lista PNL a consilierilor județeni, iar construcția de patru etaje a fost ridicată fără impedimente în mandatul primarului Vergil Chițac, fostul protestatar care se opunea ridicării imobilului.  

Registrul spațiilor verzi și tăcerea primăriei

În anul 2018, în timpul mandatului primarului Decebal Făgădău, Primăria Constanța semna un contract pentru elaborarea registrului local al spațiilor verzi din municipiu, în valoare de 1,7 milioane de lei, fără TVA. 

captură foto – registrul spațiilor verzi (site)

În 2019, Consiliul Local Constanța a adoptat registrul local al spațiilor verzi din intravilanul municipiului Constanța, însă doar parțial, fără să fie finalizat. 

În luna octombrie a anului 2020, primăria a introdus registrul local al spațiilor verzi în consultare publică. Atunci, reprezentanții instituției precizau că termenul de finalizare al proiectului este luna noiembrie. 

  • Registrul local al spațiilor verzi poate fi găsit pe site-ul Primăriei Constanța. 

ISE a întrebat Primăria Constanța când a fost finalizat registrul local al spațiilor verzi și când va fi votat în Consiliul Local. Totodată, am solicitat și date despre suprafața de spațiu verde/ cap de locuitor în Constanța, însă nu am primit un răspuns din partea reprezentanților instituției.

Reamintim că Vergil Chițac a promis, în 2020, că va face 10 hectare de parcuri/an și 300 de hectare de spații verzi și parcuri. Astfel că ISE a mai solicitat Primăriei Constanța: 

  • Numărul de hectare de spații verzi amenajate din 2021 până în prezent și locația acestora;
  • Numărul hectarelor refăcute/modernizate/reabilitate din 2021 până în prezent și locația acestora;
  • Numărul hectarelor de parcuri create din 2021 până în prezent și locația acestora;
  • Numărul hectarelor de parcuri care au fost refăcute, reabilitate, modernizate din 2021 până în prezent și locația acestora. 

Instituția nu a transmis date exacte, ci doar a precizat că în acest moment suprafața de spațiu verde aflată în evidențele municipalității este de 533 de hectare și că instituția are în vedere un program de extindere a acestuia. 

Totodată, Primăria Constanța nu a putut oferi date referitoare la hectarele de spații verzi refăcute/modernizate/reabilitate din 2021 până în prezent, ci a dat exemple de spații verzi care urmează să fie amenajate. (Vezi aici răspunsul integral al Primăriei Constanța)

Niciun parc nou în 4 ani

În prezent, se desfășoară lucrări în parcul Tăbăcărie. Pentru acestea, Primăria Constanța nu a lansat o licitație publică, iar în acest moment nu se cunosc costurile acestora. Firma care se ocupă de lucrările de amenajare este Confort Urban, aflată în subordinea Consiliului Local Constanța. 

sursa foto: Petruț Iacob/ Info Sud Est
sursa foto: Petruț Iacob/Info Sud Est
sursa foto: Petruț Iacob/Info Sud Est

Parcul Tăbăcărie a început să fie reabilitat de actuala administrație locală abia spre sfârșitul mandatului primarului Vergil Chițac. Într-un răspuns pentru ISE, la final de 2023, Primăria Constanța a precizat că nu poate estima o dată anume când vor fi finalizate lucrările, însă acestea ar trebui încheiate în anul 2024. 

Totodată, instituția ne-a transmis atunci și cum vor fi decontate ulterior lucrările efectuate în Parcul Tăbăcărie, dar nu ne-a răspuns ce buget a alocat pentru acestea.

„Lucrările de spații verzi din parc Tăbăcărie se decontează conform contractului de prestări servicii spații verzi în funcție de lucrările efectuate (mobilizarea manuală a solului, tunderea gardurilor vii, plivit buruieni din garduri vii, tăiat inflorescență și lăstari salbatici la trandafiri, salubrizat peluze, colectat și transportat resturi vegetale, plantat arbori, plantat arbusti, plantat material dendrofloricol etc.) iar lucrările legate de reabilitare alei se decontează conform contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local din municipiului Constanţa”, preciza instituția în răspunsul pentru ISE.

În luna februarie a anului 2023, Primăria Constanța încheia un contract în valoare de 270.000 lei, fără TVA, pentru servicii de arhitectură și amenajare peisagistică în vederea lucrărilor de intervenții și modernizare în Parcul Tăbăcărie. 

Ce spune primarul Vergil Chițac despre reamenajarea Parcului Tăbăcărie:

„Procesul de reabilitare a început de mai bine de un an. În februarie 2023 am semnat contractul de achiziție a serviciilor de arhitectură și amenajare peisagistică, iar în noiembrie 2023 am început propriu-zis lucrările”, scrie acesta într-o postare pe Facebook, din 18 aprilie 2024. În clipul postat, Vergil Chițac susține că se lucrează inclusiv la sistemul de irigații din Parcul Tăbăcărie.

La sfârșitul lunii februarie, într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook, Chițac spunea că speră ca la sfârșitul primăverii să fie gata o zonă a parcului Tăbăcărie. Pe 19 ianuarie 2024, primarul Constanței, spunea, într-un clip video pe Facebook, că până la jumătatea anului crede că va prinde contur o mare parte din Parcul Tăbăcărie. 

sursa foto: Petruț Iacob/Info Sud Est

Parcul de la Gară a fost inaugurat la 1 iunie. Primarul Chițac mulțumea firmelor care au făcut lucrările și invita constănțenii la plimbare și relaxare. Parcul de la Gară nu este unul nou și nici de mari dimensiuni.

sursa foto: Petruț Iacob/Info Sud Est
sursa foto: Petruț Iacob/Info Sud Est

În vara anului trecut a fost semnat contractul pentru reamenajarea lui, în valoare de 3,5 milioane de euro. Asocierea Almma Contractors Group SRL – Tera Design Studio a obținut contractul. Firmele subcontractante sunt: ABC Val S.R.L, Total Design Studio SRL, Tiab SA și Electra Smart GSM SRL. 

Ce spunea primarul Constanței despre reamenajarea parcului de la Gară:

  • „Mi-am propus să revitalizez orașul prin renovarea parcurilor existente și prin construirea unor parcuri noi. Lucrările la reabilitarea Parcului de la Gară sunt în grafic”, scrie acesta, într-o postare pe Facebook. Acesta susține că prin reproiectarea aleilor vor fi câștigați 2.000 de metri pătrați de spațiu verde. 

Primăria Constanța a promis că va construi un parc de 40 de hectare, primul din Constanța în ultimii 30 de ani

În anul 2022, Primăria Constanța anunța că va construi un parc de 40 de hectare în zona DN3C, adică undeva în apropiere de magazinul Jumbo, pe varianta spre Ovidiu. Atunci, Primăria pregătea un mega proiect imobiliar pe 300 de hectare la marginea orașului, la nord de Bulevardul Aurel Vlaicu (după sensul giratoriu de la Jumbo). 

sursa foto: Primăria Constanța

Fostul purtător de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă, preciza atunci, pentru ISE, că o parte din proprietarii zonei viitorului cartier vor fi expropriați pentru construirea unui parc de 40 de hectare, primul construit în Constanța ultimilor 30 de ani. 

În luna februarie a anului trecut a fost semnat contractul de proiectare pentru parcul DN3C. Conform contractului, prețul serviciilor prestate este de 5,7 milioane de lei, la care se adaugă TVA, în valoare de 1.083.000 lei. 

În 2022 a avut loc un concurs internațional de soluții pentru amenajarea Parcului DN3C, organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR). Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții pentru amenajarea parcului, după cum preciza și OAR. Premiul I a revenit Starh – Arhitectură, Design SRL, cu care municipalitatea a semnat contractul pentru proiectare. 

În aprilie 2024, Primăria Constanța a transmis pentru Info Sud-Est că se află în stadiul de obținere a ultimelor două avize de specialitate. „După obținerea acestora, se finalizează și se predă studiul de fezabilitate, urmând să fie înaintat Consiliului Local Municipal pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici”, susține municipalitatea.

Parcul de la Soveja

În aprilie 2024 a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru parcul din locul fostelor galerii Soveja. Acesta ar urma să fie un parc nou, dar de dimensiuni mici. Chiar și așa, el este departe de finalizare.

Valoarea totală a contractului este de 9,2 milioane de lei, fără TVA. Acesta a fost câștigat de asocierea Almma Contractors Group SRL – A.B.C. Val și Quick Service SRL. 

Despre amenajarea parcului de pe locul fostelor galerii Soveja, Vergil Chițac spunea la începutul anului că are în plan amenajarea spațiilor verzi pe o suprafață de 3.375,00 mp și plantarea unui număr de 253 arbori, 272 arbuști, 2394 plante perene și 68 de plante cățărătoare.

Parcul de la Casa de Cultură și cel din fața Teatrului „Oleg Danovski”

În noiembrie 2023, Primăria Constanța a lansat achiziția pentru modernizarea parcului de la Casa de Cultură, nici el un parc nou, în valoare de aproape nouă milioane de lei, fără TVA. 

În aceeași zi, administrația locală a lansat achiziția și pentru reabilitarea Parcului Oleg Danovski, în valoare de 8,2 milioane de lei, fără TVA. Cele două achiziții nu au fost finalizate la șapte luni de la lansare. 

Parcul de la Oleg Danovski, sursa foto: Petruț Iacob/info Sud Est
Parcul de la Oleg Danovski, sursa foto: Petruț Iacob/info Sud Est
Parcul de la Oleg Danovski, sursa foto: Petruț Iacob/info Sud Est
  • În luna martie, primarul Vergil Chițac spunea, într-o postare pe Facebook, că „foarte curând” vor începe și lucrările de reabilitare în Parcul „Oleg Danovski”

Perdeaua Verde

În luna septembrie 2023, Primăria Constanța a lansat achiziția în valoare de peste 17 milioane de lei, fără TVA, pentru proiectul amenajării unui parc în zona de sud a orașului („Perdea Verde”). Aceasta nu a fost finalizată. Suprafața totală a amplasamentului este de aproape 43.000 de metri pătrați. 

Parcul din Compozitori

Primăria Constanța anunța, în luna martie a acestui an, că va amenaja un nou parc în cartierul Compozitori, pe terenul fostului Registru Auto Român (RAR). Lucrările nu sunt nici măcar începute. 

Proiectul urmează să se realizeze pe un teren cu suprafața de 10.044 mp, adăuga municipalitatea. Tot atunci, Primăria Constanța preciza și că elaborează expertiza tehnică pentru execuția lucărilor de demolare a construcțiilor existente pe terenului fostului RAR. 

„O zonă de referință din municipiul Constanța va fi revitalizată prin proiectul „Îmbunătățirea mediului urban în cartierul Compozitori”. Este vorba despre transformarea spațiului industrial de pe strada Eliberării, nr. 46,  într-un parc destinat activităților recreative, cu zone de odihnă, relaxare, sport, picnic și spații de agrement. Proiectul a fost depus în cadrul programului Interreg VI-A România-Bulgaria/ Prioritatea 2: O regiune mai verde, în parteneriat cu municipalitatea Balcic. A fost finalizat proiectul tehnic, iar în perioada următoare va fi demarată achiziția lucrărilor de construcție”, preciza administrația locală, într-un comunicat de presă. 

La capitolul parcuri făcute din 2021 și până în prezent, primăria spune că vor fi amenajate trei, cel de la RAR, din cartierul Veterani și pe strada Ștefăniță Vodă. Astfel, în acest mandat, în Constanța, nu a fost amenajat niciun parc nou. 

Primăria Constanța a transmis, la solicitarea ISE, și câte hectare de parcuri au fost refăcute, reabilitate, modernizate din 2021 până în prezent, alături de locațiile lor. Astfel, din datele obținute de la instituție reiese că 6,3 hectare de spații verzi au fost finalizate. Totodată, lucrări de refacere / modernizare/reabilitare se derulează în parcul de la Gară și Tăbăcărie, pentru o suprafață de 24,33 de hectare de spații verzi.

Răspunsul integral al primăriei îl puteți citi aici.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

2 comments
  1. Primarul Vergil Chitac este o mare dezamagire pentru Constanta. Este timpul sa se retraga din nou pe ultimul rand de scaune din Senatul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.