
Lucrările de construire a blocului de 4 etaje din situl arheologic de la ”Lupoaică” au fost reluate după ce, la începutul anului, construcția a fost oprită în urma protestelor societății civile și a intervenției procurorilor.
Terenul pe care urmează să fie ridicată clădirea a fost întregit prin lipirea mai multor parcele obținute în perioada 2011-2013, fie prin retrocedări, fie prin contracte de vânzare-cumpărare cu Primăria Constanța, și este sit urban.

Lucrările au început în ianuarie 2020 fără supraveghere arheologică, iar pământul excavat a fost dus pe un câmp, acolo unde arheologul Octavian Mitroi a constatat că au fost distruse piese importante din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanței.
Totul a fost posibil din cauza faptului că arheologii care au întocmit raportul final în urma cercetărilor arheologice de la Lupoaică nu au prevăzut partea de supraveghere arheologică în momentul în care investitorul urma să înceapă săpăturile.
Mai multe detalii despre șantierul de la Lupoaică, unde urmează să fie construit un bloc de patru etaje peste cetatea antică Tomis găsiți aici.
Context
În timpul lui Radu Mazăre, unul dintre cei mai importanți sponsori ai PNL a obținut mai multe bucăți de teren în centrul vechi al Constanței, unele provenite din retrocedări, altele cumpărate direct de la Primăria Constanța. Pe terenurile adunate de-a lungul câtorva ani chiar deasupra Cetății Antice Tomis, veche de peste două milenii, un om de afaceri și-a propus să ridice un bloc de 4 etaje. Autoritățile n-au avut nimic împotrivă. Stelian Bucovală este unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști constănțeni, membru important al PNL Constanța și al doilea cel mai mare sponsor al partidului în anul 2015, după Cristian Bușoi. În 2020 a fost ales consilier județean pe listele PNL Constanța. Mai multe detalii despre afaceristul Stelian Bucovală, aici.
- Poliția și Parchetul General nu dau informații despre abuzurile împotriva refugiaților ucraineni, pentru că ”nu sunt obligate să facă statistici a la carte” și ”n-au indicatori”/ România, criticată pentru că nu protejează suficient migranții - 23 noiembrie 2023
- EXCLUSIV Secretariatul General al Guvernului spune că nu poate da afară un colaborator al Securității pentru că nu îi permite legea: Cazul Nica, numit de Ciucă/ Pensie de aproape 200.000 lei pe an/ Ce avere are Nica - 14 noiembrie 2023
- SURSE Ministerul Dezvoltării a rămas fără bani pentru plata investițiilor pe 2023 pentru proiectele din Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social / Cazinoul din Constanța, printre proiectele afectate - 10 noiembrie 2023