În anul 2006, SC Mamaia SA a vândut la un preț de nimic un complex imobiliar din stațiune către firma unui misterios cetățean elvețian de naționalitate română, implicat în afaceri cu foști ofițeri ai Direcției de Informații Externe (DIE). Pentru Dan Lucian Victor, directorul instituției de stat la acea vreme, doar puțin peste 200.000 de euro au valorat un teren și două clădiri în suprafață de peste 4000 de mp, în inima stațiunii Mamaia.
Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea, care a fost tranzacționat prin negociere directă și a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, a fost lăsat în paragină de-a lungul anilor, clădirile acestuia fiind, practic, singurele ajunse într-un stadiu de degradare atât de avansat în stațiunea Mamaia.
Mai mult decât atât, de remarcat este și faptul că, deși complexul este lipit de Palatul Regal din Mamaia și a avut o istorie aproape identică cu acesta, Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea nu este catalogat drept monument istoric, deci ar putea fi dărâmat sau reabilitat fără necesitatea avizului de la Ministerul Culturii și fără folosirea materialelor de construcții speciale și costisitoare. De ce, totuși, proprietarii nu s-au bucurat până acum de „cadoul” primit de la SC Mamaia SA în urmă cu un deceniu?
Citește și „VILA REGINEI MARIA DIN MAMAIA: Casa de vis de odinioară, ruina puturoasă de astăzi“
O variantă ar fi că Florin Dima, cetățeanul elvețian de naționalitate română acționar la SC Vulturii Mării SA, fiind implicat în afaceri numeroase și mult mai profitabile decât un eventual hotel sau complex turistic în stațiunea Mamaia, nu are timp sau efectiv nu vrea să se ocupe momentan de terenul și clădirile respective.
O altă variantă ar fi că noii proprietari nu au fost încă de la început interesați să investească ci, mai degrabă, au fost atrași de a specula schimbările de pe piața imobiliară și de a vinde complexul la un preț cu mult mai mare decât cel de achiziție. Și când cumperi un teren de 3000 mp și două clădiri de 1000 mp în punctul 0 al stațiunii Mamaia cu doar 200.000 de euro e aproape imposibil să nu te alegi cu un profit consistent.
Tiparul tranzacțiilor întocmite de Primăria Constanța și SC Mamaia SA
Tranzacțiile încheiate la începutul și mijlocul anilor 2000 de Primăria Constanța și SC Mamaia SA par a fi cusute după un tipar bine stabilit, un șablon de succes al marilor tunuri imobiliare de la acea vreme.
Primăria apelează la o societate de evaluare imobiliară, de cele mai multe ori aceeași, care evaluează terenurile la prețuri de câteva ori mai mici decât cele scoase la vânzare în mod normal pe piața imobiliară.
Acest lucru este posibil pentru că, de cele mai multe ori, terenurile vândute în stațiunea Mamaia sunt încadrate ca fiind spații verzi sau locuri de joacă, adică terenuri care nu pot fi folosite în interes imobiliar, deci cu o valoare mult scăzută din cauza acestui motiv. Ulterior, bineînțeles, terenurile își schimbă utillitatea iar fostele „spații verzi” și „locuri de joacă” devin terenuri numai bune de exploatat de noii proprietari care le-au cumpărat de la Primăria Constanța în schimbul unor prețuri de nimic.
Terenul, de la Radu Mazăre la misteriosul afacerist elvețian Florin Dima
În anul 2003, în preajma înscrierii sale în PSD, Radu Mazăre a efectuat o tranzacție care aduce în prim plan personaje cu un trecut controversat. În calitate de reprezentant al municipiului Constanța, în baza hotărârilor de consiliu nr. 335/30.07.2003, nr. 242/30.05.2003, nr. 319/30.07.2003, și sub umbrela raportului de evaluare întocmit de Darian Rom Suisse, societatea preferată de edilul Constanței pentru tranzacțiile în urma cărora Constanța și Mamaia au fost vândute bucată cu bucată, fostul primar vinde 3135,47 mp în inima stațiunii Mamaia, prin negociere directă, cu doar 40 de euro/mp.
Terenul, aferent imobilelor Bar Orient și Restaurant Unirea, a fost cumpărat de SC Mamaia SA, o companie de stat din cadrul Ministerului Turismului. Societatea era reprezentată atunci de controversatul Dan Lucian Victor, iar ministerul era condus de nimeni altul decât Dan Matei Agathon.
Curiozitatea apare în momentul în care, prin același contract de vânzare-cumpărare, la Art.1.3., cei care au cumpărat terenul de la Primăria Constanța se obligă să îl vândă mai departe către o societate comercială înființată în 1991, cu un istoric tumultos, astfel: „SC Mamaia SA, cumpărător al terenului mai sus descris, se obligă să transmită folosința acestui bun imobil utilizatorului, în baza unui act adițional la contractul de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare nr. 5/2000, urmând ca la achitarea integrală a prețului prevăzut în prezentul contract, în condițiile contractuale menționate să încheie contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică cu SC Vulturii Mării SRL”.
Citește și „EXCLUSIV! Palatul Reginei Maria și 1,5 hectare în inima stațiunii Mamaia, făcute „cadou” grupului Cocoș-Bittner!“
SC Darian Rom Suisse SRL, firma care a evaluat terenul Palatului Regal din Mamaia cu 23 de euro/mp, este aceeași care a evaluat și terenul de sub Cazinoul din Mamaia, cu 200 de euro/mp, în momentul vânzării acestuia în 2007 și care, iată, a evaluat și terenul aferent Complexului Bar Orient – Restaurant Unirea. În prezent, fostul primar al Constanței este cercetat penal de procurorii DNA pentru vânzarea primelor două terenuri, magistrații susținând că imobilele au fost subevaluate.
Tranzacționarea complexului din centrul stațiunii
Istoricul relației dintre societatea Vulturii Mării SRL și SC Mamaia SA începe încă din anul 1993, atunci când Vulturii Mării SRL începe să folosească cele două clădiri ale complexului, aflate în proprietatea SC Mamaia SA, prin contractul de locație de gestiune 21/1993.
Ulterior, în anul 2000, SC Vulturii Mării SRL preia și dreptul de folosință și posesie al Restaurantului Unirea (1235 mp) de la SC Mamaia SA prin contractul nr 5/31.03.2000. Suma de vânzare este de 3,4 miliarde lei vechi, din care s-a scăzut investiția de aproximativ 400 de milioane lei vechi (prețul de vânzare fiind de aproximativ 121 euro/mp). Contractul este semnat în leasing imobiliar pe 10 ani, dar plata integrală se efectuează în anul 2006.
Pe 10 decembrie 2003 se semnează și contractul dintre Primăria Constanța și SC Mamaia SA, prin care 3135 mp de teren, aferent celor două clădiri ale complexului, sunt vânduți cu doar 40 de euro/mp, cu posibilitatea achitării sumei în rate trimestriale timp de șase ani. Încheierea contractului se desfășoară sub privirea îngăduitoare a notarului Ruxandra Luminița Darie, soția prietenului lui Radu Mazăre, Cristian Darie, cel care avea să devină în scurt timp mâna dreaptă a lui Nicușor Constantinescu la CJC.
Un an mai târziu, pe 4 februarie 2004, se semnează un act adițional la contractul nr. 5/2000 (prin care SC Mamaia SA a vândut anterior clădirile către SC Vulturii Mării SRL), prin care SC Mamaia SA transmite către Vulturii Mării și dreptul de folosință al terenului proaspăt cumpărat de la Primăria Constanța cu 40 de euro/mp.
Și, în cele din urmă, pe 11 decembrie 2006, SC Mamaia SA vinde către SC Vulturii Mării SRL întregul complex (4371 mp, dintre care 3135 mp de teren și 1235 mp, suprafața totală a clădirilor), cu doar 254 de mii de euro, adică aproximativ 58 de euro/mp.
Câteva zile mai târziu, pe 29 decembrie 2006, SC Vulturii Mării SRL își mută sediul social din județul Argeș în Constanța iar societatea Invertis Sarl, o firmă cu sediul în Geneva, reprezentată de cetățeanul elvețian cu naționalitate română Florin Dima, implicat în afaceri cu un controversat grup de foști ofițeri DIE, preia 50% din acțiuni.
La scurt timp, devine acționar la SC Vulturii Mării SRL și Florin Dima care se regăsește și azi în conducerea firmei.
Personajele controversate din Vulturii Mării
Pe 26 aprilie 1991 se înființează societatea Vulturii Mării SRL care îi are ca acționari pe Constantin Neacșu, născut în Bulgaria, și Gherghina Neacșu care era și administratorul firmei.
Timp de 9 ani, societatea nu are nicio activitate notabilă și abia în anul 2000 schimbările dese din acționariatul societății atrag atenția asupra persoanelor care au preluat conducerea firmei pentru perioade mai scurte sau mai lungi.
În anul 2000, Gherghina și Constantin Neacșu se retrag din firmă, iar funcția de administrator este preluat de Ali Nasser Eddine Talal, un cetățean libanez care devine asociatul Vulturii Mării alături de Sunshine Hotels & Turism SA, o societate înființată cu doar câteva luni înainte să devină acționar la Vulturii Mării SRL.
Numele afaceristului libanez Ali Nasser Eddine Talal apare și în acționariatul Jafco Holding, o societate cu capital mixt, integral privat, care, în anii 2000 era acționarul majoritar al producătorului de materiale chimice Victoria din București. La vremea aceea, libanezul deținea 1,369% din acțiuni, alte 1,216% reveneau lui Issam El-Baba, iar pachetul majoritar era deținut de Imad M. Jaffal (97,41%).
Pe de altă parte, afaceristul libanez a fost interesat și de privatizarea SC Avioane SA Craiova, din anul 2008, atunci când s-a înscris pe lista ofertanților, tot din partea Jafco Holding, alături de reprezentanții altor 15 societăți.
Pe 26 aprilie 2002 intră în acționariat, ca asociat unic, Ion Brănescu, un cunoscut om de afaceri din Argeș, care, în anul 2013 a demisionat din funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Argeș, în prezent fiind vicepreședintele acestei instituții. Ion Brănescu devine administratorul societății Vulturii Mării, în locul afaceristului libanez Talal Ali Nasser Eddine.
Ion Brănescu se retrage din funcție pe 22 mai 2003, iar locul îi este luat de Sabina Georgeta Ciolcă-Apostol, născută tot în județul Argeș, care va radia societatea o lună mai târziu, din cauza schimbării sediului din Constanța în Argeș.
După acest moment, Ion Brănescu revine în acționariat, ca asociat unic, iar în 2006 se alătură asociaților și gălățeanul Sorin Laurențiu Bosoc (care preia funcția de administrator de la Sabina Georgeta Ciolcă-Apostol), dar și Invertis Sarl, o societate cu sediul în Geneva, înființată cu doar câteva luni înainte de a deveni acționar la Vulturii Mării și reprezentată prin cetățeanul elvețian de naționalitate română Florin Dima.
În 2007 firma este din nou radiată pe motiv că sediul acesteia este mutat din nou, de data aceasta din Argeș în Constanța, orașul de la malul mării fiind, de fapt, localitatea inițială de înființare a firmei în anul 1991 care a avut primul sediu într-un apartament de pe Bulevardul Mamaia.
Pe 28 martie 2007, în firmă intră acționar Liviu Iuliu Cojoc născut în Târgu Mureș, iar în funcția de administrator este numită Cristiana Eugenia Pariza născută în Cluj Napoca, în timp ce Laurențiu Sorin Bosoc se retrage din funcție.
Pe 6 august 2014, pe lângă Cristiana Eugenia Pariza, Liviu Iuliu Cojoc și Invertis Sarl, apare în acționariat și cetățeanul elvețian Florin Dima, reprezentantul firmei Invertis Sarl, care era deja asociat la Vulturii Mării încă din anul 2006.
În 5 mai 2015, funcția Cristianei Eugenia Pariza este preluată de Gică Toia, născut în județul Buzău, care devine administratorul SC Vulturii Mării SRL, iar pe 29 iunie 2015 radiază firma în urma unei alte schimbări a sediului în București.
Cine este Florin Dima?
Florin Dima este un cetățean elvețian de naționalitate română despre care presa a relatat mai multe episoade interesante și care îl transformă într-un personaj misterios al mediului de afaceri. Florin Dima este cel care a executat silit o expertă din cadrul Ministerul Afacerilor Externe din România. Dana Gabriela Pleșa a fost căsătorită cu egipteanul Ahmed Mohamed Mahmoud Selim Negm (zis „Doctorul”), implicat în mai multe scandaluri penale, și i-a fost scoasă la licitație o locuință în urma incapacității acesteia de a returna un împrumut către Florin Dima.
În anul 2007, jurnaliștii de la Evenimentul Zilei relatau pe larg despre un grup de foști ofițeri ai DIE care, după 1989, au derulat afaceri cu personaje mondene. Constantin Ciobanu, Filip Teodorescu, Ștefan Mărginean erau trei exemple oferite de jurnaliști, cărora l-au adăugat pe Ion Maticiuc despre care aceiași jurnaliști susțin că înainte de Revoluție ar fi lucrat în comerțul exterior. După 1989, acesta s-a îmbogățit rapid în urma derulării numeroaselor afaceri cu statul.
Florin Dima derulează afaceri cu Ion Maticiuc, fiind asociatul acestuia în mai multe societăți înființate în Marea Britanie și Geneva. Una dintre aceste firme se numește Solexim Saarl și a deținut acțiuni la Ice Blink Consulting SRL, în timp ce acționarul majoritar al acesteia din urmă era Lucian Bădescu, despre care jurnaliștii evz.ro susțin că este fiul colonelului SRI Dumitru Bădescu, fost șef al Diviziunii de Contrainformații Economice din cadrul SRI.
Ruinele oamenilor de afaceri influenți
În prezent, complexul Bar Orient – Restaurant Unirea este o ruină în centrul Stațiunii Mamaia. Deși a fost deținut pe rând de oameni de afaceri influenți în piața românească, iar în prezent este deținut de Florin Dima, un tip discret ce își controlează afacerile din Geneva și care este partener de business cu oameni influenți și bogați din fostele structuri ale sistemului, complexul Bar Orient – Restaurant Unirea este uitat și lăsat să se prăbușească sub ochii turiștilor ce se plimbă în fiecare vară pe promenada stațiunii Mamaia.
Conform extrasului de carte funciară, complexul Bar Orient – Restaurant Unirea, privatizat pentru 254 de mii de euro în anul 2006, este astăzi ipotecat într-un credit bancar de 31.062.571 RON (aproximativ 7 milioane de euro).
- Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, despre susținerea pentru profesori: ”Ne asumăm amânarea anului școlar pentru că este un risc mic comparativ cu riscul mare de colaps al sistemului de educație în următorii 5 ani” - 25 mai 2023
- Prezență mare la vot în diaspora turcă din România, pentru alegerile prezidențiale din 14 mai/ Prezență record la urne în întreaga diasporă - 8 mai 2023
- De ce se răspândesc teoriile conspirației în rândul studenților? ”Le oferă statisfacția că sunt aproape de adevăr/ Personalitățile din politică sau showbiz, principalii vinovați” – student la “Ovidius” - 29 aprilie 2023
Toia Gica este mana dreapta a lui Liviu Iuliu Cojoc. O gramada de smecherii fac impreuna. Chiar…pe astia nu-i cheama nimeni sa deie cu subsemnatul? Sau a avut grija dl Liviu sa unga pe toti? Toia se duce pe la toate firmele aflate in insolventa si cumpara pe nimic materiale. Dupa, participa la licitatii unde mai mereu castiga. Ce sa faci…are omul 2 fete tinere bune de maritat…cu ce sa plece si ele pe la Venetia, Londra, samd. Macar daca tot ati scris despre ei…faceti si o sesizare ca daca facem noi poate ne curata pe gat.