Festivalul Mamaia 2024 începe vineri seara în Piațeta Perla din Mamaia, la câțiva metri depărtare de Teatrul de Vară, locul unde a fost organizată prima ediție a festivalului în 1963 și care astăzi este încă o ruină, dar care urmează să fie reabilitat.
Cinci firme cunoscute pentru contractele publice câștigate în Constanța se vor ocupa de lucrările care costă peste 3 milioane de euro. Investiția va trebui finalizată în aproape 2 ani, din care trei luni sunt alocate pentru proiectare.
Asocierea câștigătoare este Almma Contractors Group SRL – Europroiect SRL, alături de alte trei firme subcontractante: ABC VAL, Quick Service și Standard Pro Instal SRL.
Au trecut 11 ani de când nu a mai fost organizat vreun spectacol pe scena teatrului aflat în paragină. Ca o ironie a sorții, afișul ultimului eveniment organizat la Teatrul de Vară din Mamaia, în 2013, parcă anunța un destin tragic. ”La revedere, litoral” este numele ultimului concert organizat acolo.
După alte licitații anulate, Consiliul Județean Constanța a atribuit contractul pentru reabilitare
Autoritățile locale din Constanța nu sunt la prima tentativă de a reabilita Teatrul de Vară din Mamaia.
În 2019, Consiliul Județean Constanța(CJC), lansa o licitație pentru verificarea tehnică a documentației necesare reabilitării teatrului. În anul electoral 2020, CJC lansa licitația pentru proiectare și execuție, de aproape 1 milion de euro, care a fost însă anulată din cauza ofertelor neeligibile.
În 2023, Consiliul Județean Constanța mai făcea o încercare pentru reabilitarea Teatrului de Vară din Mamaia, însă nici de această dată nu a avut succes, după ce licitația a fost anulată, din nou, din cauza ofertelor neconforme. Licitația ajungea la peste 3 milioane de euro.
Firmele abonate la banii Constanței, care se ocupă de lucrări
2024 poate fi un an cu noroc. Licitația de 3 milioane de euro pentru reabilitarea teatrului, lansată în aprilie, a fost adjudecată patru luni mai târziu. Cinci firme se vor ocupa de lucrări.
Almma Contractors Group SRL este o firmă cu sediul în Constanța. Compania, deținută de Alexandru Lucian Stamate, a încheiat, în ultimul an și jumătate, 35 de contracte publice, în valoare de 65.000 de euro, din care 30 doar cu RAJA Constanța. Compania a încheiat alte 9 licitații publice, de peste 40 de miloane de euro, cu Administrația Porturilor Maritime SA, Primăria Constanța, o unitate militară din Mihail Kogălniceanu, Compania Națională a Canalelor Navigabile SA Constanța,
Almma Contractors Group SRL deține o parte din acțiuni la Cariera Sibioara. Alexandru Lucian Stamate este administrator la Betoane și Prefabricate SRL, firmă unde este asociat Vasile Costea, afaceristul trimis în judecată, în 2018, pentru dare de mită, însă care a fost achitat ulterior. Vasile Costea este cel care a înființat ABC VAL, firmă abonată la banii orașului pe vremea fostului primar Radu Mazăre. ABC VAL apare ca subcontractant în achiziția pentru reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia.
Almma Contractors Group, ABC VAL și Cariera Sibioara SRL au sediul la aceeași adresă.
De altfel, ABC VAL are calitate de subcontractant și în alte două contracte câștigate de Almma Contractors Group SRL cu Primăria Constanța. Este vorba despre reabilitarea parcului de la Gară, în valoare de 3,5 milioane de euro și amenajarea Parcului Ștefăniță Vodă, de peste 2 milioane de euro.
La ABC VAL au ajuns mai multe proiecte din Constanța, finanțate cu bani europeni. Din 2007, Primăria Constanța a accesat opt mari proiecte de infrastructură pe care le-a finanțat cu bani europeni. Șase dintre acestea au ajuns la societatea ABC VAL, înființată de omul de afaceri Vasile Costea, un apropiat al fostului primar Radu Mazăre. În total, firma lui a primit aproximativ 32 de milioane de euro bani europeni din șase contracte ale Primăriei Constanța care vizau investiții în infrastructură. ABC VAL a mai primit 7 milioane de euro bani europeni din două contracte atribuite de Portul Constanța.
Europroiect SRL, o altă firmă care face parte din asocierea câștigătoare, a obținut peste 70 de contracte publice, în valoare totală de aproximativ 640.000 de euro, în perioada 2016-2023. Printre acestea se numără 58 de primării și consilii județene din Dâmbovița, Prahova și Arad. Europroiect SRL are și contracte încheiate în Constanța, cu Universitatea Maritimă, pentru reabilitarea Bazei Nautice. Andrei Virgil Nedelschi și Ana Bianca Elena Diculescu sunt asociați în firma din Dâmbovița.
Quick Service SRL, subcontractant în achiziția pentru reabilitarea teatrului, are sediul în Constanța. În ultimii 8 ani ani a câștigat contracte publice în valoare de 1 milion de euro, printre acestea numărându-se și instituții din Constanța, cum ar fi Spitalul Județean, Serviciul Public de Taxe și Impozite, RAJA, Biblioteca Județeană, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, dar și unități militare, pentru servicii de mentenanță ale sistemelor de incendii, a detectoarelor de fum etc. Cristian Petrea și Mamo Ioana sunt asociați în compania din Constanța.
Standard Pro Instal SRL, o altă firmă subcontractantă, din Constanța, a încheiat mai multe contracte publice cu instituții din Constanța, printre care, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Liceul Tehnologic Dobrogea, Portul Constanța, cât și cu unități militare, pentru lucrări la instalațiile electrice. Valoarea totală a contractelor este de aproape 60.000 de euro, în perioada 2019-2023. Radu Gabriel Petcu este unicul asociat al firmei.
Cum va arăta Teatrul de Vară din Mamaia
Proiectul prevede consolidarea elementelor de rezistență ale clădirilor C1 și C2, reparația scărilor de acces, amenajarea locurilor în sala de spectacol și construirea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, se vor izola elementele de construcție, vor fi refăcute instalațiile electrice și sanitare, se vor monta hidranți interiori și exteriori și absolut tot ceea ce este necesar pentru a transforma acest obiectiv cultural de referință într-un spațiu modern și funcțional, arată Consiliul Județean Constanța.
Inaugurat în urmă cu 61 de ani
Teatrul de Vară din Mamaia a fost inaugurat în urmă cu mai bine de șase decenii, la 25 august 1963. Atunci, o mulţime de oameni așteptau nerăbdători să intre în ultima minune arhitectonică a celei mai în vogă staţiuni de la mare. Teatrul de Vară, cu o faţadă tipic funcţionalistă, din cărămidă roşie, și-a deschis pentru prima dată porţile. Peste 1.100 de locuri în tribune îl desemna la acea vreme drept cea mai importantă scenă în aer liber din ţară.
Cu ideea de a copia, pe cât se poate face într-o țară comunistă, celebrul festival de muzică italiană de la San Remo și sala lui de spectacole, Teatrul de Vară din Mamaia a adunat, în jumătate de secol de istorie cele mai multe nume de artişti din România.
Pe nicio altă scenă a ţării, nici măcar în Bucureşti, nu se pot regăsi, laolaltă, toţi aceia care au făcut spectacol vreme de cinci decenii. Muzică, teatru, teatru de revistă, muzică clasică, operă, operetă, folclor, recitaluri de excepţie toate acestea au fost reprezentate copios pe scena mitică de la Mamaia.
Toate teatrele din ţară au trimis trupe aici, toţi marii artişti au venit, măcar o dată în viaţă, să petreacă o seară, la Mamaia, alături de public.
Oricât aţi căuta, nu veţi găsi un singur nume care a contat în România care să nu fi fost prezent pe această scenă sau în această sală. În alte ţări, la intrare ar fi fost plantată măcar o placă în memoria tuturor paşilor celebri ai acestei ţări care i-au călcat pragul.
- Citește mai multe informații despre povestea Teatrului de Vară din Mamaia aici.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: