
Volodimir Zelenski tut (Volodimir Zelenski este aici), spune președintele Ucrainei într-un clip înregistrat la Kiev într-o noapte în așteptarea armatei ruse, alături de prim-ministru și de șeful armatei. Este îmbrăcat într-o bluză militară și, chiar dacă obosit, pare energic. Nici replica dată oficialilor americani care îl invitau să părăsească mai repede Kievul, înainte de a fi luat prizonier sau ucis chiar de armatele lui Vladimir Putin nu este prea obișnuită în Europa. „Am nevoie de muniție, nu de o călătorie”, a răspuns președintele Ucrainei.
Rușii vor invidia Ucraina și pe președintele ei erou mai devreme decât se vor împăca ucrainenii cu ocupația rusească. Cred rușii că Vladimir Putin ar merge pe front pentru ei?
Unul dintre cei mai populari actori de comedie din Ucraina, Volodimir Zelenski joacă acum în rolul celei mai mari tragedii din istoria țării sale. Ales președinte în 2019, fără să fi făcut politică în afara serialului care l-a consacrat („În slujba poporului”), Volodimir Zelenski a condus Ucraina pe drumul democratizării și libertății, continuînd să o separe ideologic de dictatura din Rusia. Identitatea națională ucraineană, în construcție accelerată după 2014, a căpătat în bună măsură regulile normalității europene și ale relațiilor cordiale cu vecinii occidentali. Drumul spre Uniunea Europeană și NATO nu a mai părut atât de lung, mai ales că președintele Volodimir Zelenski a grăbit reforme structurale care au modificat profund instituțiile țării.
Volodimir Zelenski, actorul și președintele, este ținta principală a armatei ruse. Pe el îl vrea mort Vladimir Putin, el este coșmarul Kremlinului și al politicilor sale în Ucraina. Dacă se va întâmpla aceasta, în locul simbolului unui stat independent, Vladimir Putin va numi un guvernator al guberniei Ucraina.
Aparițiile neobosite ale lui Volodimir Zelenski, precum episoadele din serialul de succes unde a fost protagonist, mențin Ucraina în picioare. Scenele de curaj ale militarilor pe front, eroii de pe insula Șerpilor, femeile care cântă imnul național într-un adăpost subteran, sub bombardamentul rusesc, semințele de floarea soarelui pe care o ucraineancă le împarte pe o stradă din Henicevsk soldaților ruși sunt dovezi ale succesului extraordinar al filmului jucat în aceste zile de Volodimir Zelenski. Ucraina nu mai poate pierde războiul chiar dacă bătălia de acum nu arată sorți favorabili.
La sfârșitul acestei orori este timpul răspunderilor.
La 23 august 1939 URSS a semnat cu Germania nazistă Protocolul adițional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov. Stalin a obținut, în 1939 și 1940, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia răsăriteană și părți din România Mare. URSS a avut noroc în 22 iunie 1941: Adolf Hitler, părintele geostrategic al lui Vladimir Putin, a declanșat primul războiul și ocupația. Am scris aici că ocupația sovietică a fost atât de cruntă încât în teritoriile asuprite de URSS populația a preferat să colaboreze, în multe cazuri, cu naziștii.
Sovieticii, Stalin, Moscova, Rusia nu au răspuns niciodată pentru actul din 1939, nici juridic, nici diplomatic, nici moral. După 1945, sub pretextul „eliberării”, Moscova a ocupat jumătate din Europa, fără să răspundă precum partenerii ei ideologici, naziștii. Un Nuremberg a lămurit deplin rolul nazismului din punct de vedere juridic, moral și politic. URSS, Stalin, Rusia și Moscova nu au răspuns niciodată pentru nimic din ceea ce s-a întâmplat după 1939. Rușii nu au cerut iertare nimănui pentru atrocitățile ocupației din Europa de Est, așa cum au făcut germanii pentru crimele Reichului lui Adolf Hitler. Nici un politruc sovietic sau rus nu a dat dovadă, vreodată, de o minimă înțelegere pentru milioanele de morți ai comunismului din afara URSS.
Războiul declanșat împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, este dovada că criminalul istoric este liber. Cum Rusia nu a răspuns niciodată în fața comunității internaționale pentru colaborarea cu Germania nazistă, pentru ocupația militară a Europei de Est sau pentru crimele comunismului, de mai bine de 80 de ani terifiantul serial cu locatarii Kremlinului în rol de călăi nu se mai sfârșește și are un număr prea mare de episoade. Occidentul a capitulat în diverse rânduri în fața Moscovei: a acceptat chiar doctrina „suveranității limitate” prin care URSS a intervenit militar în Cehoslovacia (1968), după ce în 1956 anihilase mișcarea antisovietică din Ungaria. Apoi, după 1991, Occidentul a tăcut când au început să apară puzderie de „republici” ale Rusiei, în fapt rapturi teritoriale față de state independente și cu voință de a se depărta de „diavolul” istoric reprezentat de Kremlin. În 2022, același Occident a solidarizat în câteva ore o voință fără istoric în condamnarea Rusiei și scoaterea ei din casa oamenilor civilizați.
Ucraina a devenit acum martorul acuzării Rusiei la tribunalul moral internațional. Președintele Volodimir Zelenski spune tuturor că la capătul drumului plin de victime se află lumea liberă și că, deci, libertatea nu are preț. Acolo unde, în 1989, liderii anticomuniști ai Europei au ratat condamnarea juridică și morală a Rusiei, va reuși președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Iar Ucraina va fi a Europei, un model pentru Rusia și pentru ruși.
- Îndiguirea Chinei: Vietnam și SUA au un parteneriat strategic/ Ce va însemna pentru controlul asupra Mării de Est - 12 septembrie 2023
- Constanța este orașul în care campioana României la fotbal nu are un stadion iar Teatrul de Stat, cu cel mai bun spectacol premiat de UNITER, nu are o sală - 17 iunie 2023
- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023