- 7,6 hectare de pe malul Lacului Siutghiol au ajuns la mai mulți prieteni sau parteneri de afaceri ai lui Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky.
- A fost posibil cu ajutorul unei retrocedări făcute de Mazăre și a două titluri de proprietate semnate de fostul prefect Gheorghe Martin, fondatorul firmei de salubrizare Polaris.
- Trei dintre intermediarii zecilor de tranzacții prinse în minuțioasa inginerie imobiliară de pe Lacul Siutghiol au fost condamnați definitiv în Dosarul Retrocedărilor, unde judecătorii au constatat că în Constanța ”a funcționat o veritabilă organizație de tip mafiot”.
- Astăzi, printre proprietarii parcelelor de pe lac se numără una dintre avocatele lui Radu Mazăre, un asociat al lui Elan Schwartzenberg, firma prin care Strutinsky încasa comisioane ilegale, o alta cu care tot el împărțea afaceri sau grecul căruia fostul primar i-a împrumutat 600.000 de euro.
- Tot aici deține un teren de 1.000 de mp și familia primarului Constanței, Decebal Făgădău.
Prima felie de lac: o retrocedare care a ajuns la prieteni
Prima bucată de lac, din totalul de 7,6 hectare, a fost retrocedată prin semnătura lui Radu Mazăre, în noiembrie 2002, printr-una dintre sutele de dispoziții pentru care, mai târziu, primarul avea să fie condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.
Felia de lac retrocedată avea 1,5 hectare și a ajuns la Cornelia Vernescu și Maria Pia Grozescu, care solicitaseră restituirea a 5,3 hectare din cartierul Anadalchioi.
La scurt timp după retrocedare, intră în scenă soții Pușcași, condamnați definitiv în Dosarul Retrocedărilor pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
Cei doi cumpără de la Vernescu și Grozescu o bucată de 3.000 de mp, pe care o vând apoi, cu 9.000 de dolari, lui Ioannis Skantzikas, un investitor grec prieten cu Radu Mazăre.
Skantzikas, prin societatea Europroiect, cumpără alți 8.418 mp direct de la Vernescu și Grozescu, cu aproximativ 81.000 de dolari.
Grecul lipește cele două parcele și construiește două clădiri uriașe din beton pe care nu le termină, însă. Mastodonții sunt lăsați în paragină și astăzi.
Restul de aproape 4.000 de mp din retrocedarea de 1,5 hectare a fost vândut de cele două femei altor privați.
A doua felie de lac: o moștenire de la prefect pentru familia lui, împărțită apoi cu toți prietenii
În ianuarie 2003, Prefectura Constanța condusă de Gheorghe Martin, unul dintre fondatorii firmei de salubrizare Polaris, a eliberat un titlu de proprietate pe numele soției sale, Maria Martin, și a celor trei frați ai acesteia, pentru un teren de 5 hectare, lipit de retrocedarea lui Radu Mazăre.Cei patru moșteniseră terenul de la tatăl lor defunct Stoica Bălănescu.
Soția prefectului Martin moștenește 2,9 hectare, de 4 ori mai mult decât frații ei (Victoria Bălănescu, Ioan Bălan și Maria Bălănescu) care primesc doar câte 7.000 de mp fiecare (despre subiectul moștenirii Martin, a scris pentru prima dată cotidianul local Ziua de Constanța).
Mai departe, Maria Martin și frații săi încep să tranzacționeze bucată cu bucată din teren.
La doar 19 zile distanță din momentul în care are loc partajul, Maria Martin le vinde soților Pușcași un hectar de teren pe care aceștia la rândul lor îl vând societății New Home Construct, controlată de afaceristul Sorin Strutinsky. Magistrații susțin că prin această firmă, prietenul lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu încasa comisioane ilegale de la privați, fapt care i-a adus lui Strutinsky o condamnare definitivă la 10 ani și 8 luni. Totodată, New Home Construct apare și în Dosarul Retrocedărilor, iar fondatorul ei, Mihai Sergiu Ceacîreanu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru intermedierea tranzacțiilor ilegale.
Ulterior, Maria Martin vinde unei jurnaliste din trustul Telegraf, fondat de Mazăre, Strutinsky și Constantinescu, o altă bucată de teren, de 1.000 de mp cu 150.000 de euro. Jurnalista Alina Cristea și soțul ei Dan Florin Cristea vând ulterior terenul cu un preț de 5 ori mai mic socrului actualului primar Decebal Făgădău și încă unui privat, Dumitru Bostan (despre acest subiect a scris pentru prima dată publicația locală Ordinea.ro).
Bucata de 500 de mp a lui Dumitru Bostan este cumpărată ulterior de soții Făgădău, iar bucata socrului primarului este împărțită, după moartea acestuia, între soție și cele două fiice. Ulterior, soții Făgădău donează terenul celor doi fii minori.
Primarul Decebal Făgădău a declarat pentru Info Sud-Est că a aflat istoria terenului după dezbaterea succesorală făcută în urma decesului socrului său și că nu are nimic de ascuns în privința terenului și a provenienței acestuia:
”Nu știam despre doamna Martin, am aflat istoria terenului din actele ce mi-au parvenit după decesul socrului meu. Mai exact după dezbaterea succesorală în familia soției mele, moment în care l-am și înscris în declarația de avere conform prevederilor legale. Nu am nimic de ascuns, am menționat toate datele în declarațiile depuse și publicate an de an. Despre celelalte persoane fizice sau juridice menționate de dumneavoastră nu știu să se învecineze cu terenul respectiv, altfel un teren fără utilități și fără acces”, a declarat Decebal Făgădău pentru Info Sud-Est.
Și frații Mariei Martin își vând terenurile:
- O bucată de 1,4 hectare ajunge la Tundria Invest care vinde apoi către societatea Neocampus, deținută de israelianul Ben Ami Nimrod. Nimrod a fost acționar, împreună cu Elan Schwartzenberg, în firma Neocity Group România, care a construit City Park Mall pe un teren retrocedat ilegal de Radu Mazăre. Omul de afaceri israelian Elan Schwartzenberg era un prieten apropiat de Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.
- O bucată de 7000 mp este vândută abia în 2019, către două societăți din domeniul imobiliar: UCG Construcții Ecologice SRL și Grindeanu Imob Construct SRL.
Maria Martin, care a moștenit cea mai mare bucată de teren de pe lac (2,9 hectare) este mama fostului deputat PSD Eduard Martin, condamnat în primă instanță la 5 ani și 6 luni de închisoare în Dosarul ”Polaris” pentru dare de mită, alături de Radu Mazăre (9 ani și 10 luni) și Sorin Strutinsky (7 ani și 10 luni).
Maria Martin este soția fostului prefect Gheorghe Martin, susținut de Guvernul Adrian Năstase. Gheorghe Martin a fondat firma de salubrizare Polaris împreună cu fratele său, Dumitru Martin, condamnat în SUA la 13 ani de închisoare pentru că a încercat să mituiască un ofițer american sub acoperire, ca să obțină un contract de salubrizare la Baza Militară Americană de la Mihail Kogălniceanu.
A treia felie de lac: o altă moștenire, la câteva luni de prima, ajunge tot la firma controlată de Strutinsky
La nicio lună după ce emite titlul de proprietate pentru soția sa, Gheorghe Martin mai emite un titlu de proprietate pentru o despăgubire aparținând Zucrafinei Zina Vaida, în temeiul Legii 18/1991.
Titlul de proprietate a fost emis în 19 februarie 2003, iar la nici două luni distanță, Dragoș Alexandru Vaida, moștenitorul femeii, vinde acelorași soți Pușcași 8.724 mp.
Doi ani mai târziu, soții Pușcași vând terenul, în schimbul a 43.619 euro, aceleiași societăți New Home Construct, controlată de Sorin Strutinsky.
New Home Construct împarte terenul în mai multe parcele de câteva sute de metri pătrați și începe să vândă.
Cele mai multe terenuri parcelate de societatea controlată de Strutinsky ajung la Five Holding, o societate care a avut acțiuni la purtător și cu care trioul de la Constanța făcea afaceri.
O altă bucată de teren, de 400 de mp, ajunge la Lizeta Haralambie, una dintre avocatele lui Radu Mazăre, cunoscută mai repede ca personaj monden, o apariție frecventă în cluburi, alături de fostul primar.
Oamenii din spatele firmelor de pe lac
New Home Construct – Este o societate înființată de Mihai Sergiu Ceacîreanu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în Dosarul Retrocedărilor, pentru că a intermediat tranzacțiile ilegale cu terenuri prin societatea New Home Construct. Totodată, magistrații susțin că, prin această firmă, Sorin Strutinsky încasa șpăgile și făcea trafic de influență pentru diferite persoane, fapt care i-a adus afaceristului o condamnare definitivă la 10 ani și 8 luni de închisoare. Cu câteva zile înainte de condamnare, Sorin Strutinsky a fugit din România, în prezent fiind dat în urmărire internațională.
Neocampus – O societate înființată în anul 2007, de offshore-ul cipriot Okpara Holdings Limited și omul de afaceri israelian Ben Ami Nimrod. Nimrod face afaceri cu Elan Schwartzenberg, un alt om de afaceri israelian, prieten apropiat de Radu Mazăre și Sorin Strutinsky. Nimrod și Schwartzenberg dețin Neocity Group România, societatea care a construit City Park, mall-ul ridicat în Constanța pe mai multe hectare de parc retrocedate ilegal unui alt prieten al grupului, pentru care judecătorii au dispus să se întoarcă la municipalitate.
Europroiect – Societatea a fost înființată în 1999 și este deținută de afaceristul grec Ioannis Skantzikas, ajuns în atenția publicului după ce fostul primar Radu Mazăre și-a trecut în declarația de avere un împrumut de 600.000 de euro pe care i l-ar fi dat lui Skantzikas în 2014. Grecul este implicat în mai multe firme cunoscute din Constanța, unul dintre partenerii săi de afaceri fiind Gina Hortolomei Moscu, o apropiată de grupul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, condamnată cu suspendare în primă instanță într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre (la momentul publicării acestui articol dosarul se judecă în a doua instanță).
Five Holding. Societatea este înființată în 1998, prin asocierea a 5 firme care activau în domeniul pisciculturii și pescuitului. În 2001, administrator unic a devenit Gheorghe Oancea, care mută sediul firmei într-un spațiu al Sigma Trading (o societate deținută de Mihai Mazăre, unul dintre frații fostului primar) și devine acționar în aceasta. Ulterior, Five Holding a fost transformată în firmă cu acțiuni la purtător, în care numele proprietarilor nu este cunoscut. Ele sunt trecute pe bucăți de hârtie, așa-zisele certificate de acțiuni, care nu sunt înregistrate în nicio bază de date publică. Doar cel care are hârtia în buzunar știe că este stăpânul firmei și că are dividende de încasat. Societatea are una dintre cele mai strânse legături cu grupul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky.
Alezzi Beach Resort. Înființată în 2016, aparține familiei Zelcă. Este deținută în proporție de 70% de Anca Raluca Perifan, fiica lui Costică Zelcă. Zelcă este un afacerist constănțean condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare într-unul dintre dosarele lui Nicușor Constantinescu, în care fostul președinte al CJC a primit o sentință de 10 ani de închisoare.
Cum arată bucata de lac astăzi și cine sunt proprietarii
Inițial, pe terenul moștenirii Martin a fost baza de agrement a sindicaliștilor regiei de transport în comun din Constanța. Angajații RATC organizau petreceri și obișnuiau să își petreacă timpul liber aici, împreună cu familiile lor. După ce terenul a ajuns în proprietatea soției prefectului Martin, fosta bază de agrement s-a închis. Doar pescarii au mai încercat să se întoarcă la locurile lor de altădată.
Reprezentanții companiei de transport în comun CT BUS au declarat pentru Info Sud-Est că în arhivă nu există niciun document care să ateste proprietatea fostei regii asupra terenului de pe malul lacului Siutghiol.
În prezent, cele 7,6 hectare de pe lacul Siutghiol sunt împărțite în 28 de parcele, cele mai multe dintre ele sufocate de bălării, saci de ciment și alte resturi din materialele de construcție. Malul lacului este fie bântuit de fantomele mastodonților neterminați (zona Skantzikas), ori bruiat de macarale și muncitori vietnamezi (zona New Home Construct). Cea mai liniștită dintre bucăți e cea a pescarilor, care încă își aruncă lansetele de pe terenul moștenirii Martin.
Apăsați pe săgețile stânga-dreapta de mai jos pentru a vizualiza infogramul
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Felicitari, pentru articol!
Actele dovedite ilegale si abuzive, nu se anuleaza? Intreb si eu…
Bravo! Credeam ca nu mai exista presa in Constanta.
Bravo pentru articol.
Dar banii si terenuri obtinute prin frauda nu de confisca?
Ati uitat sa spuneti ca domnul Martin,arestat in America,este fostul sot al doamnei Corina Martin ! Ati auzit de ea ?
Asa, bun.. si s-a intamplat ceva? Este deja 2021, vara.. Cainii latra, ursul trece. Cine alege sa ramana in aceasta colonie de escroci, isi accepta soarta. Fugiti, cat mai puteti, din aceasta republica bananiera. Lumea e deschisa.