
UPDATE – Ministrul Dezvoltării a declarat pentru cotidianul Ziua de Constanța că societatea Ediclau a depus o nouă contestație, atât la CNSC cât și la Curtea de Apel, cu câteva ore înainte de expirarea termenului legal. Astfel, semnarea contractului pentru reabilitarea Cazinoului se amână cel puțin până la finalizarea procesului.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în ședința de Guvern de luni că mâine urmează să fie semnat contractul pentru rebilitarea Cazinoului din Constanța.
Chiar dacă și cea de-a patra licitație pentru reabilitarea monumentului istoric a fost contestată, se pare că autoritățile au reușit să deblocheze situația și să treacă la pasul următor: semnarea contractului de lucrări.
Cine este societatea care urmează să reabiliteze Cazinoul
Restaurarea Cazinoului din Constanța, clădire-simbol lăsată în paragină de 30 de ani, va fi realizată de asocierea de firme Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesional Construct Proiectare și Tehnoinstal.
Aedificia Carpați, cea care conduce asocierea de firme câștigătoare, este o societate înființată în 1992 în urma reorganizării Trustului Carpați. Aedificia Carpați este specializată în reabilitarea și restaurarea clădirilor care sunt monumente istorice.
Înainte de 1990, Trustul Carpați, predecesorul Aedificia, a restaurat Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Sala Palatului, Palatul Foișor și Cazinoul din Sinaia, Palatul Olănești, Palatul Snagov ș.a.
După privatizare, noua Aedificia Carpați a restaurat Ateneul Român, Banca Națională a României, Teatrul Național, Opera Națională, Muzeul Țăranului Român, Patriarhia, Universitatea Națională de Arhitectură și alte universități și instituții importante.
Dintre edificiile civile și industriale, Aedificia Carpați a restaurat Biblioteca Națională, Guvernul României, Teatrul Național de Operetă, Hotel Hilton București, Hotelul și sediul Federației Române de Fotbal, Institutul Național pentru Fizica Pământului, Universitatea Politehnică București, Fabrica de Bere Tuborg, Teatrul Național de Operetă ș.a.
Aedificia Carpați este condusă de omul de afaceri Petre Badea. Acesta împreună cu societatea pe care o administrează au fost trimiși în judecată, în noiembrie 2018, pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală, conform comunicatului DNA.
În rechizitoriu, procurorii susțin că, în perioada 2010-2012, Petre Badea ar fi oferit unui parlamentar 3,84 milioane de euro, din care a remis 1,27 milioane de euro, pentru ca parlamentarul să-și folosească influența astfel încât Ministerul Culturii să plătească lucrările pe care Aedificia Carpați le efectua în momentul respectiv.
Proiectul va costa 44,9 milioane de lei (plus TVA) și va dura doi ani și jumătate, cu o garanție de 5 ani.
- Se oprește apa în orașul Techirghiol, sâmbătă, pentru înlocuirea unor conducte - 23 martie 2023
- Traficul pe strada Eroilor din Constanța, restricționat mai multe zile pentru lucrări de modernizare - 23 martie 2023
- Târg de joburi pentru refugiații ucraineni, organizat la Constanța/ Peste 300 de CV-uri înscrise - 23 martie 2023