Totul despre Felix Stroe, noul ministru al Transporturilor

Felix Stroe, președintele PSD Constanța, l-a înlocuit pe Răzvan Cuc la conducerea Ministerului Transporturilor, în 13 octombrie a.c. Șeful regiei de apă RAJA Constanța din anul 2003, Felix Stroe este membru PSD din 1997 și a fost susținut de premierul Mihai Tudose pentru preluarea funcției de ministru al Transporturilor.

Născut la 25 decembrie 1955 în Valea Teancului (Buzău), Felix Stroe a absolvit Liceul B.P. Hașdeu din Buzău unde s-a făcut remarcat datorită rezultatelor școlare foarte bune. Spre sfârșitul clasei a X-a, Felix Stroe a intrat în atenția Securității și a fost recrutat în anul 1972 sub numele conspirativ ”Dan”. În nota de constatare emisă de CNSAS se precizează faptul că la dosarul cu nr. R 368047, nu a fost găsit un angajament semnat de Felix Stroe. Direcția de Specialitate din Cadrul instituției a considerat, în anul 2013, că lui Felix Stroe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității: „Ei au încercat să mă racoleze, dar nu am avut niciodată niciun angajament cu ei, de altfel m-au și abandonat în 1973 și m-au întrebat punctual de doi colegi. Despre care am spus că nu cunosc să asculte Europa Liberă, că nu se duc la baruri, pentru că au corigențe și vor să învețe, adică niște lucruri care sunt… eu cred că i-am lăudat, nu cred că le-am periclitat situația. Văzând cele două note informative, m-au abandonat, n-am avut niciodată un angajament cu ei, n-am avut nume de cod și n-am fost niciodată colaborator al Securității”, a declarat Felix Stroe într-un interviu acordat pentru Info Sud-Est.

A absolvit liceul în anul 1974 și a devenit student la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța, a fost ofițer activ în Marina Militară și a făcut parte din Consiliul Politic al Marinei Militare, unul dintre departamentele politice ale Ministerului Apărării Naționale, condus la acea vreme de Ilie Ceaușescu, fratele fostului dictator comunist. Istoricii numesc Consiliul Politic Superior al Marinei Militare ca fiind unul dintre departamentele ideologice ale Ministerului Apărării, cel care punea în practică doctrina și instrucțiunile Partidului Comunist Român și ale lui Nicolae Ceaușescu, care era șeful suprem al Armatei.

Revoluția nu l-a luat prin surprindere pe Felix Stroe și în anii `90 a început primele businessuri împreună cu prietenul său Ion Dumitrache, un alt social-democrat cu vechime. Succesul amețitor pe care l-a cunoscut omul de afaceri Felix Stroe după Revoluție are legătură cel mai probabil cu niște tranzacții controversate de la sfârșitul anilor `90. În acele vremuri tulburi, Felix Stroe și prietenul său Ion Dumitrache, despre care ne-a povestit cum îi administrează acum afacerile, au cumpărat 43,2% din pachetul deținut de SIF Transilvania la SC Șantierul Naval Marea Neagră SA, în valoare de aproximativ 4 milioane de dolari, credit obținut de la BCR, bancă de stat la acea vreme. În urma privatizării, SC Șantierul Naval Marea Neagră SA devine SC Holding Cape Midia Shipyard SA, societate ai căror principali acționari în prezent sunt societățile 2X1 Holding SRL, Tekno Plus SRL și Adu&Mani Consulting SRL, deținute de Felix Stroe și Ion Dumitrache.

În anul 2000, Radu Mazăre câștigă Primăria Constanța ca independent, iar ziarul fondat de fostul primar începe să îl critice dur pe Felix Stroe, pe atunci viceprimar al Constanței. În 2003, după ce Radu Mazăre intră în PSD, preia și conducerea organizației de la Constanța, înlăturându-i pe Felix Stroe și ai lui. În 2003, Stroe și-a dat demisia din funcția de viceprimar: „Relația mea cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu a fost întotdeauna extrem de rece, niciodată apropiată, nu m-ați văzut niciodată la petrecerile lor, zilele lor de naștere, la cluburi, în concedii. A fost o relație extrem de tensionată și rece în care eu mi-am văzut de treaba mea și ei de a lor”, ne-a declarat Felix Stroe în timpul interviului.

Facsimil din ziarul Telegraf – 17 august 2000

În 2003 a fost ales șef al Regiei Autonome Județene de Apă Constanța, funcție pe care a deținut-o neîntrerupt în ultimii 13 ani. În tot acest timp, RAJA a ajuns cel mai mare beneficiar de fonduri europene de la nivelul județului Constanța. Din 2007, RAJA Constanța a accesat aproximativ 500 de milioane de euro, iar în prezent regia lucrează pentru accesarea Programului Operațional Infrastructură Mare care ar însemna fonduri europene în valoare de 600 de milioane de euro.

Felix Stroe s-a arătat mereu extrem de atașat de compania de apă despre care spune cu mândrie că a salvat-o de la faliment și că vrea să o facă ”cum nu e alta în Europa” și a refuzat în mai multe rânduri funcții de conducere în ministere sau chiar funcția de ministru. Până la meciul Tudose-Dragnea: ”În ceea ce mă privește, îmi place să fiu un om discret. Și vă spun cu toată sinceritatea că nu voi candida niciodată pentru o funcție în planul administrației publice. Nici locale, nici centrale. Mi s-a propus să fiu ministru de trei ori până acum și am refuzat. Am două ambiții: Să fac o companie de apă cum nu e alta în Europa și să știți că așa este. Și doi, să facem un județ și un oraș cum nu sunt altele în România”, declara Felix Stroe în 2015 pentru Info Sud-Est.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, alături de Felix Stroe, noul ministru al Transporturilor (iunie 2016)

Felix Stroe l-a susținut la alegerile locale din 2016 pe Decebal Făgădău, actualul primar al Constanței și fost viceprimar în perioada 2009-2015. Cu toate acestea, Stroe n-a fost niciodată în relații bune cu fostul primar Radu Mazăre sau cu fostul președinte al Consiliului Județean Constanța și a avut un puternic mesaj de susținere pentru DNA și activitatea instituției: ”DNA joacă un rol extraordinar. Chiar sunt câteodată mâhnit când se afirmă că nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește lupta anticorupție. Dacă nici în România DNA nu a punctat în lupta anticorupție, să ne bată Dumnezeu. Și cred că e nevoie în continuare, încă 25 de ani, de DNA. După 25 de ani mai vedem ce-o mai fi, dar eu am zis 25, n-am zis doi. Da, susțin DNA. Total, total, total”, a mai declarat Stroe în cadrul interviului.

În 2015, Felix Stroe a acordat un interviu în exclusivitate pentru Info Sud-Est în care au fost discutate toate subiectele tabu referitoare la trecutul șefului PSD și regia pe care o conduce din 2003. Cele două părți ale interviului pot fi citite aici și aici.

1 comentariu

 1. Kustenge

  Iti spun eu cum a scapat RAJA de faliment sub conducerea lui monstruoasa
  A facut un metru cub de apa mai scump ca in UK !
  Fix de 7(sapte) ori papusa!
  Nu-ti mai spun ca banii au trasabilitate zero, plata facindu-se cu fitzuici, numite si chitante.
  Un cap delapidator, care inca din tinerete dadea “rapoarte”.
  A mai mincat si locul unui marinar adevarat care ar fi adus bani tarii.
  Un produs pur al Republicii Securiste Romania.
  Abia astept sa vad si un produs al Republicii Sclavagiste Romania.
  Daca vezi orasul, municipiul resedinta de judet Constanta, gol strada dupa strada, intr-o liniste deplina te poti incanta privind mutra lui blajina de kleptoman netratatabil.
  Cu DNA o da el la intors cand o cere mustacila si partidul conducator.
  Sa nu uiti sa-ti pui un tablou pe perete cu stimabilul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.