Stațiunea Mamaia: 21 de blocuri și 145 de etaje construite doar în ultimii 2 ani

Doar în ultimii doi ani, Primăria Constanța a permis construirea a 21 de blocuri, care însumează 145 de etaje, în stațiunea Mamaia. Zona din vecinătatea plajei se sufocă sub betoane și seamănă tot mai mult cu un cartier rezidențial din București. În acest ritm agresiv și haotic de dezvoltare imobiliară, în viitorul foarte apropiat, Mamaia nu va mai avea nimic în comun cu o stațiune estivală.

Mandatele de primar ale lui Radu Mazăre s-au confundat, printre altele, cu avântul imobiliar din stațiunea Mamaia. Bucăți considerabile din plajă și felii imense din spațiul verde au fost decupate și puse la dispoziția dezvoltatorilor imobiliari, care au înfipt fundații din beton și au înălțat sute, dacă nu mii, de etaje de apartamente sau de camere de hotel.

La mijlocul anului 2015, atunci când Radu Mazăre și-a dat demisia din Primăria Constanța, Mamaia avea foarte puține zone neconstruite, mult prea puține spații verzi, o plajă desfigurată de betoanele ridicate în buza mării și foarte multe construcții nefinalizate, multe dintre ele lăsate de izbeliște, chiar de mai bine de un deceniu. 

(Construcții neterminate din stațiunea Mamaia)

Cu toate acestea, registrul online de autorizații de construcție a Primăriei Constanța arată că instituția a dat undă verde, în continuare, construirii a 21 de clădiri în Mamaia. Toate acestea în contextul în care actualul primar Decebal Făgădău lăsa impresia că nu împărtășește aproape nimic din politicile administrative ale predecesorului său.

Astfel, spațiul verde dintre malul lacului Siutghiol și plajă a fost ocupat, aproape complet, de noi construcții. Accesul către lac a rămas, astăzi, liber, doar acolo unde fâșia de teren dintre luciul de apă și șosea este prea îngustă pentru ridicarea unei construcții. Legislația privind protecția mediului pe lacul Siutghiol (Sit Natura 2000), care, de-a lungul anilor, a făcut obiectul unor numeroase controverse și dezbateri publice, este unul dintre obstacolele care ar fi trebuit să împiedice dezvoltarea haotică și sălbatică pe malul lacului, dar de care, iată, nu s-a ținut cont în momentul eliberării autorizațiilor de construcție.

Dincolo de bulevard, înspre mare, noile clădiri au fost burdușite printre vechile hoteluri, nerespectându-se nici măcar minimele criterii urbanistice de distanță, aliniament sau vedere.

Una dintre cele mai recente construcții avizate de Primăria Constanța se ridică pe fostul spațiu verde din fața restaurantului Hotelului Flora, exact în buza promenadei. Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire nr. 740 din 20/06/2017 pentru Hotelul Alexandra, cu o structură de P+5-8 etaje.

O nouă clădire se ridică pe fostul spațiu verde din fața unui restaurant din stațiunea Mamaia

Și construcțiile de beton ridicate pe nisipul din Mamaia au continuat să fie avizate de Primăria Constanța. La 1 iunie 2016 era eliberată autorizația pentru construirea unei clădiri cu destinația de alimentație publică, comerț, servicii și cazare, finalizată la acest moment, iar la 7 august a.c. un certificat de urbanism anunța construirea unui imobil de 6 etaje, tot pe plaja din Mamaia.

Referitor la construcțiile din stațiune, cazul unui imobil ridicat pe plajă este astăzi în vizorul Direcției Naționale Anticorupție. La 4 decembrie a.c., procurorii DNA au trimis un comunicat prin care anunțau că Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, este urmărit penal, alături de Radu Mazăre și alți trei foști angajați ai primăriei, pentru eliberarea ilegală a unei autorizații de construire pentru ridicarea unui imobil pe plaja din stațiunea Mamaia.

Iar autorizațiile de construire continuă să fie eliberate pe bandă rulantă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: