Cât a contat blatul șefilor PSD din local și un USR măcinat la centru în rezultatele alegerilor pentru Primăria Constanța

vergil chitac vergil chitac
Vergil Chițac (sursa foto: Info Sud-Est)

Pe Vergil Chițac, primarul PNL al Constanței reconfirmat în funcție în 9 iunie, l-au despărțit peste 9000 de voturi și 9 procente de contracandidații de la USR și PSD, o ruptură detașată de locurile 2 și 3 comparativ cu alegerile din 2020. Prezența la vot în 2024 a fost tot foarte scăzută, a doua cea mai mică din ultimii 30 de ani, după cea din 2020. 

Stelian Ion a fost candidatul USR și în 2020, pe un val anti-PSD puternic, mai ales la Constanța, unde îl contracandida în principal pe primarul PSD în funcție Decebal Făgădău, fost viceprimar al lui Radu Mazăre, cel din urmă fiind oroarea electoratului anti-PSD frustrat din 2004 încoace. Stelian Ion a fost, în 2020, la doar 4000 de voturi distanță de Vergil Chițac. În 4 ani a pierdut 3500 de voturi din electoratul său din 2020 și a înregistrat o distanță procentuală dublă de Chițac, comparativ cu scrutinul trecut. 

Decebal Făgădău, candidatul PSD în 2020, pe un val anti-PSD, în funcție la momentul votului, a fost și el la 4100 de voturi de Chițac. În 4 ani, pe val prielnic votului pro-partide sistem (mai ales PSD), Horia Constantinescu a pierdut 1600 de voturi din voturile PSD din scrutinul trecut și a dublat și el distanța (în procente) față de locul 1. 

Nu în cele din urmă, Vergil Chițac, candidatul PNL în 2020 și 2024, are în al doilea mandat un plus de legitimitate de 3500 de voturi comparativ cu alegerile de acum patru ani, o creștere electorală evidentă. 

Deci, în ce context politic a avut loc transferul de voturi și procente? 

Lipsa unei alternative credibile: USR și măcelul intern de la centru. Bonus: Confuzia electoratului local

USR nu a avut nevoie de inamic politic, context nefavorabil sau de vreo situație imprevizibilă pentru a fi spulberat la un scor între limita dintre una și două cifre în opțiunile electoratului, în doar patru ani de opoziție. Pentru cei mai puțin obișnuiți cu spațiul politic: formațiunile și liderii politici, mai ales cei cu palmares agresiv-ofensiv-antisistem cum este (sau a fost) USR cresc în opoziție, nu scad și în niciun caz nu se prăbușesc. Vezi bazinul AUR+SOS care de la 9% în 2020 a ajuns la 20% în 2024. 

USRPLUS, căci de-aici pornim, a reușit însă să facă și treaba Puterii, adică să se deconstruiască singur, într-un mix de criză identitară și individualism cronic, dar mai ales de imaturitate politică, incapacitate de asimilare a cursului politic, autocrație și egoism. 

Ruperea REPER, scandalul evacuării fără consultări interne a Elenei Lasconi, numărul 1 la europarlamentare, șubrezirea bulei electorale cu episoadele Vlad Gheorghe, Nicu Ștefănuță și altele de răsunet, plus conflictul mocnit perpetuu în ultimii patru ani în intestinele USR au convins o parte din electoratul său de la europarlamentarele din 2019 (apogeul USR, când a obținut de aproape 3 ori mai mult decât în 2024) că astăzi nu mai reprezintă o alternativă serioasă, în care își pot pune baza. Că sunt un grup de politicieni imaturi, care au ca prioritare vendetele și ca preocupare crizele interne, nu cele ale societății. Un partid ai cărui membri așteaptă să fie trimiși la Bruxelles, în primării și consilii ”pentru că merită” și pentru că ”PSD și PNL sunt rele”, fără să se zbată și să-și țină activ electoratul prin acțiuni solide, consistente. 

”Misecuvinismul” central i-a costat și pe cei din local. La Constanța, Stelian Ion a obținut de 2,5 ori mai mult decât media națională la europarlamentare, dar asta a fost posibil doar pentru că (cel mai probabil ajutat și de statutul de fost ministru al Justiției) Stelian Ion a reconfirmat că este una dintre locomotivele partidului care a tras mult în sus scorul partidului pe național. 

Însă, dezamăgirea electoratului USR din cauza măcelului intern de la centru a fost dublată la nivel local de faptul că filiala locală a rămas lângă Vergil Chițac 3 din cei 4 ani din primul mandat al primarului.

În septembrie 2020, când USR a rupt guvernarea cu PNL din cauza, culmea, demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, la nivel local partidul a decis să rămână în continuare la conducerea orașului împreună cu Vergil Chițac. Timp de încă trei ani.

Și nu asta ar fi fost problema dacă cei de la USR ar fi găsit resursele să-și impună, spre exemplu, proiecte proprii majore. Dar nu au reușit, ba mai mult, au fost situații în care USR critica ”lipsa de transparență” din primăria în care ei înșiși aveau viceprimar în funcție.

Lipsa de soluții concrete pentru astfel de situații, dar și refuzul de a ieși dintr-o guvernare locală pe care o blamau, a confuzat semnificativ electoratul anti-Chițac și anti-PSD, care s-a gândit, în 2024, de două ori înainte să aleagă din nou USR. Este el, de fapt, o alternativă reală? Sau îi mai dăm o șansă lui Chițac? Că poate… 

Nu în ultimul rând, impunerea de la centru a lui Claudiu Palaz (PMP) candidat la Consiliul Județean Constanța, printr-o înțelegere Cătălin Drulă-Eugen Tomac, a cântărit și ea la dezarmarea electoratului USR. Un personaj uzat politic de 30 de ani, cu controverse despre relațiile cu PSD și PDL, nu a convins cum ar fi convins electoral, poate, un tandem Stelian Ion – Bogdan Bola (Forța Dreptei). Nu ar fi reușit, probabil, să câștige alegerile, dar cu siguranță ar fi redus diferențele procentuale. 

Banii europeni aduși de primarul PSD: Beneficiar, primarul PNL

Pe de altă parte, proiectele europene preluate de Vergil Chițac de la Decebal Făgădău l-au ajutat pe primarul în funcție să defileze cu ”s-a făcut ceva” într-un oraș în care de la începutul anilor 2000 nu s-a mai modernizat nimic semnificativ. 

Milioanele de euro aduse de fostul primar PSD din bani europeni i-au încununat cursa electorală a actualului primar PNL fix cu câteva săptămâni înainte de alegeri, când oamenii au uitat de lucrările prost făcute, dublate la preț, controversele financiare și disconfortul resimțit de comunitate. 

Pe ultima sută de metri, Chițac și echipa lui au reușit să recupereze nemulțumirile și valul de hate al constănțenilor din cauza problemelor din trafic, de pe străzi, din cauza parcurilor în stare critică și, mai de mântuială sau nu, a cosmetizat ce se vede din câteva probleme de bază ale comunității. 

Blatul baronilor PSD Constanța – Chițac 

La pachet cu deșirarea alternativei la partidele pro-sistem puneți și blatul șefilor PSD Constanța cu Vergil Chițac. 

Veți spune poate că nu se vede în cifre pentru că PSD a obținut 20% cu candidatul Horia Constantinescu la primărie și 23% cu candidatul Cătălin Grasa la Consiliul Județean. Așa e, sunt cifre atât de mari încât nici lui Felix Stroe și Ion Dumitrache nu le vine a crede. Dar sunt cu peste 10% sub media partidului la nivel național. 

Dar șefii PSD Constanța sunt acum în situația în care nici nu au pierdut, nici nu au câștigat alegerile la nivel local, cel puțin nu în fața șefilor de la București. Felix Stroe și Ion Dumitrache au obținut mult sub media partidului la nivel național, dar valul pro-PSD și rezultatul per ansamblu pentru Marcel Ciolacu este atât de bun încât nu are niciun motiv să tranșeze în interiorul partidului. 

Însă scorul de la Constanța ar fi arătat, poate, cu totul altfel dacă pentru șefii PSD Constanța ar fi fost prioritare funcțiile de primar și președinte de consiliu județean în locul afacerilor pe care le derulează în Portul Constanța și oraș. 

ISE a arătat cum Marcel Ciolacu nu a acceptat varianta inițială de candidați propuși de șefii PSD locali Felix Stroe (județ) și Ion Dumitrache (municipiu), ci a propus tandemul Decebal Făgădău la oraș și Horia Constantinescu la județ. 

Vehement împotriva lui Făgădău s-a opus Dumitrache, din cauza rupturii semnificative dintre cei doi produsă după alegerile din 2020. Un tandem Făgădău-Constantinescu ar fi readus în joc și alți lideri PSD locali marginali în acest moment, iar o preluare a puterii în interiorul organizațiilor ar fi fost inevitabilă. Nici Stroe, nici Dumitrache nu vor asta. Nici afacerile lor.

Cu o multitudine de certificate de urbanism și autorizații de construire pe masă și cu o Șosea de Coastă controversată în rândul constănțenilor, dar promisă în campanie proprietarilor de terenuri din zonă, Chițac-primar este preferat de tandemul Stroe-Dumitrache comparativ cu un primar Făgădău revanșard față de actuala conducere PSD. 

Astfel, Stroe și Dumitrache au găsit o portiță prin care, în fața conducerii PSD centru, să păstreze o parte din propunerea șefilor, pe Horia Constantinescu, dar să și rupă tandemul politic cu Făgădău.

Un fost șef al Protecției Consumatorilor, controversat prin prisma controalelor și detestat de agenții economici dintr-un oraș turistic cum e Constanța, a devenit candidat fix la primăria orașului. Iar un fost șef de spital de pe vremea lui Nicușor Constantinescu, semi-anonim acum în municipiu și complet anonim în județ a devenit candidat la consiliul județean. A fost cel mai bun tandem pentru Stroe-Dumitrache să garanteze că nu riscă să piardă partidul și nici pe Chițac la primărie. 

Lista consilierilor PSD cu care Chițac va trebui să jongleze pentru majoritate (căci e greu de crezut că va face cu USR) sunt toți oamenii lui Stroe-Dumitrache. Astfel că orice tranzacție de teren, proiect sau orice alte documente care trebuie să treacă prin consiliul local va avea nevoie de sprijinul conducerii PSD Constanța. La fel, orice nevoie vor avea Stroe-Dumitrache în Constanța se va face cu sprijinul consilierilor PNL (atât cât aceștia îl vor susține pe Chițac). Nu este de neglijat nici sprijinul AUR, care în următorii 4 ani va fi probabil absorbit la bucată în PSD sau PNL. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.