Desfigurarea unei stațiuni: Mamaia, de la Radu Mazăre la Decebal Făgădău. Construcțiile pe plajă, în vizorul DNA

Radu Mazăre și fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, în 2001, pe vremea când fostul primar al Constanței tuna și fulgera împotriva construcțiilor din beton ridicate pe nisipul din Mamaia (Facsimil din ziarul „Telegraf“ – februarie 2001)

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, este urmărit penal de procurorii DNA Constanța care îl acuză de abuz în serviciu. În dosar mai sunt suspecți și Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, alături de trei funcționari ai primăriei. Cei cinci sunt acuzați că au eliberat ilegal o nouă autorizație de construire pentru un imobil ridicat pe plajă, după ce o instanță judecătorească anulase autorizația precedentă.

În ultimii 15 ani, stațiunea Mamaia a fost sluțită de fosta și actuala administrație care au încurajat un ritm sălbatic de construire a imobilelor definitive pe nisip, deși legea interzice acest lucru. Printre beneficiarii acestor încălcări frecvente ale legislației se numără fie politicieni, fie oameni de afaceri controversați, din top Forbes, sau persoane care au legătură cu fostul primar Radu Mazăre.

Același Radu Mazăre care, în 2001, imediat după preluarea primului mandat de primar, tuna și fulgera împotriva ”betonului turnat în Mamaia”, promițând că sub conducerea lui ”stațiunea va respira din nou”. Totul se întâmpla la brațul lui Dan Matei Agathon, ministru al Turismului la vremea aceea, care amenința că ”îi va băga la pușcărie” pe toți cei care vor mai construi sau vor mai autoriza construcțiile pe plaja din Mamaia.

DNA: Făgădău și Mazăre n-au ținut cont de o hotărâre judecătorească care interzicea construirea unei clădiri pe plaja din Mamaia

„Riviera Residence“, imobilul a cărui construire face obiectul dosarului penal în care procurorii DNA Constanța îl acuză pe Decebal Făgădău de abuz în serviciu, alături de Radu Mazăre și alți trei foști funcționari din Primăria Constanța

Printr-un comunicat de presă publicat în 4 decembrie 2017, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că Decebal Făgădău, primarul Constanței din iunie 2016, este urmărit penal și acuzat de abuz în serviciu, alături de Radu Mazăre și alți funcționari din Primăria Constanța (Nicoleta Constantin – fostă șefă a Serviciului Autorizații în Construcții, Fulvia Dinescu – fost director executiv adjunct al Direcției Administrației Publice Locale și Luiza Tănase – fost arhitect-șef al primăriei). Procurorii DNA Constanța susțin că Decebal Făgădău a emis o autorizație de construire fără să țină cont de o hotărâre judecătorească prin care magistrații Curții de Apel Constanța anulaseră o autorizație anterioară.

În anul 2012, în momentul anulării primei autorizații de construire, instanţa a reţinut că, în momentul în care a fost emis acest document, nu s-a respectat legislația care interzice construirea pe plajă a imobilelor definitive, conform art. 16, alin. 1 din OUG 202/2002 care prevede următoarele: ”În scopul conservării condiţiilor ambientale şi valorii patrimoniale şi peisagistice din zonele situate în apropierea ţărmului, se delimitează pe toată lungimea litoralului o fâşie de teren lată de 100-300 m măsuraţi de la linia cea mai înaintată a mării, în funcţie de lăţimea zonei costiere, în care sunt interzise orice fel de construcţii definitive”.

Ulterior deciziei judecătorilor Curții de Apel Constanța, societatea reclamantă, cea care a deschis acțiunea în instanță, a cerut, printr-o nouă acțiune, demolarea imobilului de lux şi obligarea Primăriei Constanţa la emiterea autorizației de desfiinţare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizaţiei anulate. În 22 august 2013, Primăria Constanţa a cerut respingerea acestei acţiuni ca nefondată, susținând că autorizaţia de construire anulată anterior a fost modificată printr-o altă autorizaţie de construire emisă la data de 24.03.2011. Altfel spus, deși exista un proces pe rol la Curtea de Apel Constanța, în care se judeca legalitatea primei autorizații de construire, Primăria Constanța a hotărât să emită o nouă autorizație de construire pentru aceeași construcție ca să asigure legalitatea viitorului imobil în eventualitatea în care decizia Curții de Apel Constanța ar fi fost nefavorabilă dezvoltatorului imobiliar. O golăneală juridică care, iată, astăzi este anchetată de procurorii DNA.

În 2010, după ce obținuse prima autorizație de construire pe plajă, Florin Cârstocea își făcea ziua de naștere cu Radu Mazăre într-un club din Mamaia

Florin Cârstocea (foto: www.ziuaconstanta.ro)

Jurnaliștii Ordinea.ro au scris că imobilul „Riviera Residence“, cel care i-a adus necazuri lui Decebal Făgădău, aparține societății RHC City Crown, administrată de omul de afaceri Florin Cârstocea, un vechi amic al lui Radu Mazăre, alături de care omul de afaceri își petrecea zilele de naștere într-un club de fițe din Mamaia. În 2009, Cârstocea ar fi cerut să construiască un imobil de P+5-6E pe plaja din fața Hotelului Majestic, fapt care l-a deranjat pe proprietarul acestuia, Mohammad Murad, pentru că viitoarea construcție i-ar fi obstrucționat accesul și vederea la plajă. Murad a cerut și obținut în instanță anularea autorizației de construire, însă Primăria Constanța, prin semnătura viceprimarului Decebal Făgădău, a emis o nouă autorizație de construire, fără să țină cont de procesul aflat pe rolul Curții de Apel Constanța. Ulterior, Cârstocea s-a împăcat cu Murad, care a oprit procesul prin care cerea demolarea imobilului de lux al lui Cârstocea, care fusese construit printr-un abuz al conducerii Primăriei Constanța – așa cum susțin procurorii DNA.

Florin Cârstocea este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri constănțeni, cu o avere estimată de Forbes la 46-48 milioane de euro, în 2016. Potrivit cotidianului ziuaconstanta.ro, Cârstocea este asociat în 15 firme, dintre care una este RIG Service, o companie care se ocupă de repararea și întreținerea navelor și bărcilor. Florin Cârstocea este și proprietarul unui hotel și al unui camping din stațiunea Mamaia. Presa tabloidă a scris în 2010 că Florin Cârstocea și-a organizat petrecerea de 50 de ani în clubul Bamboo din Mamaia pe care l-a închiriat și unde a cheltuit 250.000 de euro pentru cei 100 de invitați, printre care s-a numărat și Radu Mazăre, primarul Constanței la acea vreme. Petrecerea avea loc la 10 luni după ce Radu Mazăre eliberase certificatul de urbanism pentru construirea imobilului lui Cârstocea pe plaja din Mamaia, la mai puțin de 100 de metri de apă.

În 2001, Dan Matei Agathon promitea că ”îi bagă la pușcărie” pe cei care construiau sau autorizau construcțiile pe plajă. Lângă el, Radu Mazăre îi ocăra pe ”iubitorii de betoane” și promitea că ”stațiunea va respira din nou”

(Facsimil din ziarul „Telegraf“ – februarie 2001)

În februarie 2001, la nici 8 luni după ce a preluat primul mandat de primar, Radu Mazăre a pornit războiul împotriva construcțiilor abuzive de pe plajă, ”de toate mărimile și culorile” care ”dădeau un aspect de bazar stațiunii”. Campania de demolare a construcțiilor amenajate fără autorizație de construcție a fost promovată intens în ziarul fondat de Radu Mazăre, iar construcțiile ridicate pe nisip erau aspru criticate pentru că ”încălcau legislația în vigoare”. Erau vremurile romantice din domnia de 15 ani a lui Radu Mazăre, când ”stațiunea începea să respire”, așa cum fostul edil obișnuia să precizeze cu fiecare ocazie.

În 20 februarie 2001, Dan Matei Agathon, primul ministru al Turismului care a descălecat la malul mării în mandatul lui Mazăre, a avut o ieșire isterică la adresa celor care construiseră diferite imobile pe plajă garantând că va anula toate autorizațiile de construcție date imobilelor ridicate pe plajă, iar proprietarii vor rămâne cu banii ”băgați în nisip”:

”Nu sunt sănătoși! Să dea dracu dacă mi-aș fi imaginat vreodată așa ceva (…). Vine un bou acum și trântește așa ceva aici. Îi bag în pușcărie pe toți! Voi ridica toate avizele care au fost date pentru ridicarea acestor construcții. Așa că… băieții au băgat banii în nisip”.

O săptămână mai târziu, în 26 februarie 2001, sosit din nou pe litoral, Agathon anunța că va veni cu oamenii din minister până când ”cei care nu pun umărul pentru turism se vor arunca singuri în mare”.

Și premierul de la acea vreme, Adrian Năstase, a descins în februarie 2001 în stațiunea Mamaia, care era administrată de încă independentul Radu Mazăre, pentru a analiza situația litoralului românesc. Fostul prim-ministru se declara ”îngrozit de mulțimea construcțiilor abuzive de pe plajă” și a ordonat demolarea imediată a imobilelor din beton, ridicate pe nisip.

În 28 martie 2001, Claudiu Iorga Palaz, juristul Primăriei Constanța la acea vreme, a fost numit de guvernul PDSR condus de Adrian Năstase, secretar general al Prefecturii Constanța. La auzul veștii, jurnaliștii cotidianului patronat de Radu Mazăre l-au înfierat pe Palaz numindu-l ”iubitor de betoane” și acuzându-l că, prin lipsa de reacție în calitate de jurist al primăriei, a girat practic construirea a 7000 mp de betoane în stațiunea Mamaia:

”Individul care a fost complice și a încurajat turnarea miilor de metri pătrați de beton în stațiunea Mamaia a fost numit secretar general al Prefecturii Constanța. Oare ce părere ar avea primul ministru Adrian Năstase de numirea unui individ ca Palaz în această funcție?”.

După finalizarea Operațiunii ”Furtună în Mamaia”, așa cum a fost numită descinderea lui Radu Mazăre și a consilierilor săi (pe-atunci și Nicușor Constantinescu) în Mamaia, fostul primar anunța că va începe ”lucrările de reconstrucție a stațiunii”. După 15 ani, bilanțul ”reconstrucțiilor” lui Radu Mazăre ne arată o stațiune desfigurată de hardughiile din beton construite pe nisip, mii de metri pătrați de spații verzi rași și acoperiți de beton, parcări sau alte construcții uriașe, abandonate între timp sau finalizate. Este exact ceea ce fostul primar al Constanței a blamat la începutul mandatului, dar a reușit, în cele din urmă, să ducă la ”bun sfârșit” odată cu încheierea celor 15 ani în care a condus primăria.

Astăzi, din cei cinci kilometri pe care îi are promenada din Mamaia, de la Hotel Parc la Hotel Vega, marea mai poate fi văzută doar pe o distanță de 2,57 km. Priveliștea mării este obstrucționată de construcțiile din beton ridicate ilegal pe plajă, de-a lungul a 2,43 km, adică aproape jumătate din lungimea promenadei din stațiunea Mamaia.

(Alte imobile, cu fundație de beton, construite pe plajă după anul 2000)

La televizor, Elena Udrea tuna și fulgera împotriva primarilor care autorizau construcțiile pe plajă. În culise, soțul ei cumpărase 1,5 hectare de teren subevaluat de la primăria lui Radu Mazăre

Radu Mazăre și Elena Udrea, în 2011 (foto: www.apropotv.ro)

Elena Udrea a fost o altă ”eroină” care, în 2010-2011, a făcut valuri cu declarații pompoase despre demolarea imobilelor care au fost construite ilegal pe plajă. În aprilie 2011, Guvernul anunța că, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, toate construcțiile ilegale de pe plajă, ridicate în limita a 300 de metri de la linia valului, pe țărm, vor fi demolate în 48 de ore. Hotnews.ro o cita pe Elena Udrea care spunea că ”pentru toate construcțiile care sunt în orice stadiu de execuție și pentru cele care ar urma să se autorizeze în mod ilegal de acum încolo sancțiunea este demolarea respectivelor construcții”.

Udrea era extrem de agresivă la adresa ”primarilor de pe litoral” pe care îi urechea pentru că încălcau legea prin autorizarea construcțiilor pe nisip:

“Nu ne putem baza pe punerea în aplicare a legii de către primari, de către administrația publică locală de foarte multe ori. Sigur, pe litoral nu putem avea încredere în faptul că primarii din stațiunile de pe litoral pun în aplicare legea și ca dovadă că lucrul acesta nu s-a întâmplat, ei sunt cei care au autorizat în mod ilegal construcții în zona plajelor, așa că ministerul, în virtutea atribuțiilor pe care le are în ceea ce privește construcțiile, arhitectura, urbanismul în România, a inițiat aceste două acte normative prin care facem noi curățenie și aplicăm noi legea în locul primarilor”, este declarația Elenei Udrea din 13 aprilie 2011, citată de Hotnews.ro.

Doar că declarațiile fostului ministru al Turismului erau făcute chiar în timp ce Primăria Constanța elibera autorizații peste autorizații, fără să respecte legislația privind construcțiile pe plajă și nici măcar deciziile judecătorești care veneau să întărească aceste interdicții. Deși s-a lansat în afirmații dure în primăvara anului 2011, Elena Udrea nu s-a atins de niciuna dintre construcțiile care se ridicau sub ochii ei în timp ce se războia cu ”primarii care încalcă legea”.

Info Sud-Est a arătat, într-o anchetă publicată în anul 2015, cum, în anul 2004, Primăria Constanța i-a făcut ”cadou” grupului Alexandru Bittner-Dorin Cocoș (fostul soț al Elenei Udrea) un teren de 1,5 hectare în inima stațiunii Mamaia, vândut de primărie la prețul ridicol de 23 de euro/mp. Această tranzacție face obiectul unuia dintre dosarele în care Radu Mazăre este trimis în judecată de procurorii DNA.

Primăria Constanța a continuat să elibereze autorizații de construire pe plajă și după venirea lui Decebal Făgădău

Actualul primar al Constanței a refuzat să vorbească cu presa despre acuzațiile pe care i le aduc procurorii DNA Constanța și a precizat că nu vrea să comenteze în niciun fel calitatea de suspect pe care o are în acest dosar, alături de Radu Mazăre și ceilalți funcționari din Primăria Constanța.

În 29 iulie 2016, întrebat fiind dacă Primăria Constanța va mai emite autorizații de construire pentru clădiri ridicate pe plajă, Decebal Făgădău declara categoric, în cadrul unei campanii desfășurate de Info Sud-Est în parteneriat cu HotNews:

„Nu! Primăria nu va mai autoriza construcțiile pe plajă!“.

Doar că răspunsul lui Făgădău, foarte ferm la acea vreme, nu a avut corespondent în realitate, pentru că Primăria Constanța a emis autorizații de construire pe plajă, atât înainte, cât și după declarațiile făcute de primar în iulie 2016.

Spre exemplu, la 1 iunie 2016, Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire nr. 1077, prin care a dat liber construirii, pe plajă, a unei clădiri cu destinația de alimentație publică, comerț, servicii și cazare, în zona hotelului Flora. Apoi, recent, în urmă cu doar două luni, Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism, care va fi urmat de o autorizație de construire, pentru un alt imobil P+5-6E care va fi ridicat tot pe plajă, „lipit“ de clădirea a cărei construcție i-a adus primul dosar penal lui Decebal Făgădău.

Construcțiile pe plajă au avut undă verde și după plecarea lui Radu Mazăre de la Primăria Constanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.