Spitale arhipline cu pacienți COVID-19: Prefectul Constanței a vorbit cu psihologi ca să înțeleagă de ce oamenii cred mai mult mesajele conspiraționiste/ ”Mi s-a spus că e o paranoia socială care nu ține cont de vârstă sau alte criterii”

sursa foto: Facebook\ Silviu Cosa
sursa foto: Facebook\ Silviu Cosa

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, a publicat, miercuri, o fotografie din salonul arhiplin al unui spital unde sunt tratați pacienți infectați cu COVID-19. Fotografia a fost trimisă marți noapte de un cadru medical în contextul în care spitalul nu mai făcea față fluxului mare de pacienți, a explicat prefectul pentru Info Sud-Est.

Silviu Coșa a declarat că instituția pe care o reprezintă are o continuă campanie de informare și promovare a vaccinului anti-COVID, dar susține că anti-vacciniștii fac ”eforturi” la fel de mari ca autoritățile.

Mesajele negative ale acestora, conspiraționiste, prind mai bine, mai rapid și se înrădăcinează mai ușor în oameni, susține prefectul, care a apelat la opinia unor psihologi pentru a înțelege fenomenul: De ce mesajul anti-vaccinist prinde teren mai repede?

Specialiștii consultați de prefect vorbesc de o ”paranoia socială” care ”nu ține cont nici de vârstă, nici de statut social sau financiar”, explică Silviu Coșa: „Oamenii au tendința să creadă că sunt manipulați”, adaugă acesta:

 • ”Am desfășurat o campanie permanentă, am pus la dispoziție tot ce era necesar pentru întărirea campaniei de vaccinare. În privința fotografiei, este primită de la un cadru medical care mi-a spus că nu mai fac față. Din păcate și eforturile anti-vacciniștilor sunt la fel de intense și oamenii sunt mai sensibili la mesajele negative, decât la cele pozitive. Nu știu să vă spun ce vor. Am discutat cu psihologi despre ceea ce înseamnă că noi achiesăm la astfel de mesaje. Mi s-a explicat faptul că ar fi vorba de o paranoia socială care nu ține cont nici de nivelul de pregătire, nici de vârstă, nici de poziția socială sau financiară. Oamenii au tendința să creadă că sunt manipulați. Din păcate doar teama ne învinge reticența față de vaccin”, a declarat Silviu Coșa, prefectul Constanței, pentru Info Sud-Est.

Context

Prefectul Silviu Coșa a publicat o fotografie cu un salon arhiplin de pacienți infectați cu coronavirus la o zi după ce Constanța a înregistrat recordul negativ al deceselor de la începutul pandemiei, din februarie 2020: 31 de oameni morți la o singură raportare.

 • ”Bărbat, 39 de ani, NEVACCINAT. Femeie, 49 de ani, NEVACCINATĂ. Bărbat, 53 de ani, NEVACCINAT. Acestea sunt doar trei din cele 31 de decese COVID-19 înregistrate ieri în județul Constanța. Au fost copiii cuiva, frații, prietenii unor oameni care acum suferă și nu înțeleg cum niște oameni tineri au plecat de lângă ei. În octombrie, județul Constanța a consemnat 243 de decese cauzate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 (nici 10% nu erau persoane vaccinate). Ca să facem o comparație cu cea mai neagră lună de până acum (septembrie), sunt de două ori și jumătate mai multe, iar octombrie încă nu s-a încheiat. Acest scenariu sumbru în care ne aflăm putea fi evitat, dacă populația ar fi înțeles, precis, beneficiile vaccinării. Din păcate, printre noi sunt așa-zișii formatori de opinie, oameni fără absolut nicio calitate și pregătire, care descurajează eforturile de întoarcere la normalitate. Dacă dorim să ne protejăm de suferința enormă prin care alți constănțeni trec acum, nevoiți să-și ia rămas-bun de la cei dragi, trebuie să acționăm. Mergeți la centrele de vaccinare, fie ele mici sau mari, la Pavilionul Expozițional, vorbiți cu medicii de familie, cu specialiști, nu cu influencerii anti-vaccinare, care au trimis prea mulți oameni direct în secțiile de terapie intensivă. În centrele de vaccinare veți găsi oameni amabili, care știu ce fac și care doresc să-și încheie misiunea cât mai repede. Haideți să-i ajutăm pe ei, pe medicii din spitalele suport COVID, haideți să ne ajutăm rudele și prietenii să nu treacă prin suferință! Imaginea cu puternic impact emoțional este de aseară. Dintr-un spital constănțean”, este mesajul atașat de prefect la fotografia publicată.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

3 comments
 1. “Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră şceptic-rece,
  Vă miraţi cum de ninguna astăzi nu vi se mai trece?
  Când vedem că toţi aceia care vorbe Mari aruncă
  Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
  Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
  Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
  Prea v-aţi arătat arama sfâşiind această ţară
  Prea făcurăți neamul nostru de ruşine şi ocară,
  Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
  Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte MIŞEI!
  Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
  Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

 2. Şi nu puteam să ajung până aici cu versurile eminesciene şi să omit finalul:
  “Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiți şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”
  Căre-i cete îi aparțineţi “domnule” prefect? +, desigur, colegii “dumneavoastră” de partid şi opoziţia, să nu uităm de vajnica opoziție, monşer.

 3. Trebuia sa intrebe psihiatri, nu psihologi. Un om normal la cap poate discerne singur.

Comments are closed.