
Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine, a anunțat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe Facebook.
„Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11”, a mai precizat Grindeanu.
„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22) dar și pe canalul Bâstroe. În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a conchis ministrul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor din România anunța, pe 3 martie, că autoritățile din Ucraina au permis începerea măsurătorilor pentru adâncimea Canalului Bîstroe și a Brațului Chilia din 15 martie, după o întâlnire a experților din cele două țări.
Context:
La 15 februarie, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare (curățare) a canalului Bîstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.
Două zile mai târziu, în data de 17 februarie, Ministerul Infrastructurii din Ucraina afirma, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării.
Ministrul Tanczos Barna a declarat, în 19 februarie, că ”Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”. Ulterior, șeful său politic, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Ucraina ”ar trebui să oprească lucrările pe Canalul Bîstroe, până când specialiştii se vor pronunţa şi vor lua o decizie”.
Au urmat două săptămâni de discuții aprinse în spațiul public pe acest subiect, agenda fiind inundată de critici aduse acțiunilor de dragare ale Ucrainei sau acuze că inflamarea și întreținerea acestui scandal folosește intereselor Rusiei.
Președintele Klaus Iohannis a criticat politicienii care s-au grăbit să critice lucrările de dragare efectuate pe canalul Bîstroe și a precizat că partea ucraineană a solicitat discuții la nivel de experți cu Ministerul Transporturilor, Mediul și Externelor, dar aceste discuții nu au avut loc.
- Ping-pong între autorități, în controversa Bîstroe: Ministerul Mediului și Institutul de Cercetare din Deltă contrazic Rezervația Biosferei
- Explicații pe scenariile de dragare în Delta Dunării, cazul Bîstroe: ”O avalanșă de știri neverificate/ Urgențele Deltei: Decolmatarea, repopularea cu pește, susținerea populației locale” – geologul Adrian Stănică, GeoEcoMar
- Cum s-au scurs peste 100 de milioane de euro destinați Deltei Dunării către sute de firme din țară, cu puncte de lucru deschise în grădini și hale părăsite din Tulcea
- INVESTIGAȚIE Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării. Oamenii care controlează banii
- Un șofer de 22 de ani a fost prins cu 200 km/h pe șoseaua Tulcea-Constanța/ Drumul, cunoscut pentru depășirile periculoase pe linie continuă și condusul agresiv - 28 mai 2023
- Cod galben de vânt puternic și vijelii la Constanța/ Rafalele ajung la 70 km/h - 25 mai 2023
- Indicațiile geografice: Ce sunt ele și cum a ajuns plăcinta dobrogeană indicație geografică protejată pentru consumatorii europeni - 24 mai 2023