PSD Constanța și „frații comuniști chinezi”. Fără investiții și cu un Consulat General închis

Felix Stroe, șeful PSD Constanța și Liu Yunshan, șeful Secției de Propagandă a Partidului Comunist Chinez

Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și șef al Secției de Propagandă a PC Chinez a avut parte de aplauze lungi, ritmice și viguroase din partea oamenilor prezenți în sala de sport a comunei constănțene Cumpăna. Liu Yunshan este una dintre cele mai importante figuri ideologice de la Beijing care ajunge în România după 1989, în contextul unor relaţii diplomatice şi economice bilaterale mai degrabă modeste, deşi cu o excelentă tradiţie.

Nimic din acest episod nu pare a fi familiar, cel puțin celor care nu au trăit perioada în care Nicolae Ceaușescu rostea discursuri în fața membrilor Partidului Comunist Român: nici lunga titulatură a reprezentantului Partidului Comunist Chinez ajuns pe 15 iulie în județul Constanța, nici decorul prezidiului dominat de catifea de culoare roșu aprins și nici măcar întreruperile dese umplute cu aplauze la comandă, specifice adunărilor cu activişti, demult uitate din România.

În cadrul întâlnirii dintre delegația de partid de la Beijing și membri din conducerea PSD Constanța, unde protocolul a fost atent întocmit astfel încât liderul chinez să se simtă ca la el acasă, primarul comunei Cumpăna a ținut să le mulțumească „fraților chinezi“ și să puncteze faptul că localitatea pe care o conduce „are toate premisele pentru a atrage atenția investitorilor din R.P. Chineză“.

Tot despre investiții a vorbit și Felix Stroe, șeful PSD Constanța, care, omițând faptul că în urmă cu doar două săptămâni Consulatul General al RP Chineze de la Constanța a fost închis, a afirmat că „este o zi reper, care va avea urmări economice, rodnice, în orașul Constanța, care este o poartă de intrare în România“.

La vizita delegației de partid chineze a luat parte toată elita PSD Constanța, în frunte cu primarul Decebal Făgădău, președintele CJC, Horia Țuțuianu, sau ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Cum a fost primită delegația chineză în Cumpăna (VIDEO Cumpăna News)

Investițiile chineze în România, mereu de actualitate, dar niciodată realizate

Subiectul investițiilor chineze în România a ținut prima pagină a ziarelor în luna noiembrie 2013, atunci când Victor Ponta, premier la acea vreme, și omologul său chinez, Li Keqiang, au semnat documente de colaborare bilaterală în domeniile energiei, industriei și societății informaționale care urmau să aducă de la Beijing în România nu mai puțin de 8,5 miliarde de euro.

Discuțiile au continuat, iar investițiile chineze la Centrala Rovinari, la construcția Hidrocentralei de la Tarnița, la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă cu banii celor de la China General Nuclear Power Corporation sau la investiții masive în Portul Constanța au rămas la stadiul de proiecte și astăzi.

Autostrăzile României urmau să fie construite cu bani de la Beijing, căile ferate aşteptau să fie modernizate şi să devină capabile să susţină trenuri de mare viteză, sute de companii asiatice trebuiau să investească în România în condiții preferențiale, iar carnea din măcelăriile românești urma să meargă toată în Asia de Est. „Vom lua de la voi atâta carne câtă ne puteți da“, declara premierul Chinei cu ocazia vizitei în România din anul 2013, ocazie cu care a fost decorat de către Valeriu Zgonea cu Colanul Parlamentului României.

Însă niciunul dintre planurile Partidului Social Democrat croite cu partenerii asiatici nu a fost materializat.

Valoarea investițiilor chineze în România a atins în anul 2015 doar 441 de milioane de dolari, Republica Populară Chineză ocupând abia locul 19 între statele care au investit în țara noastră, cu 0,9% din totalul acestora.

Cea mai mare investiție chinezească din România, care valorează aproximativ 50 de milioane de euro, rămâne fabrica de biciclete Eurosport DHS din Deva, deținută în proporție de 50% de chinezi și care oferă 300 de locuri de muncă. Este o întreprindere fără importanţă strategică, atâta vreme cât negocierile la nivel înalt au privit domenii strategice precum transporturile, energia, inclusiv cea nucleară, agricultura.

De asemenea, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre cele două state a ajuns în anul 2015 la 3,7 miliarde de dolari, însă soldul final este negativ pentru România. Țara noastră exportă în China produse în valoare de 581 de milioane de dolari și importă produse în valoare de 3,2 miliarde de dolari. Ca o comparaţie, schimburile comerciale ale României cu Turcia însumează 5 miliarde de dolari anual iar cele cu Bulgaria în jur de 4 miliarde de dolari anual.

În ceea ce privește județul Constanța, iluzia mormanelor de bani veniți din China cu vaporul sau par avion nu s-a stins nici astăzi și este moștenită de conducerile succesive ale PSD.

Spre exemplu, în anul 2013, cu ocazia vizitei premierului chinez la București, Nicuşor Constantinescu, șeful CJC pe atunci, anunţa că oficialii chinezi sunt interesaţi de realizarea unui parc industrial în zona portuară Agigea, Cumpăna, Canalul Dunăre – Marea Neagră, investiţie estimată la 10 miliarde de dolari.

Au trecut patru ani de zile și nimic nu s-a concretizat, însă ideea a fost preluată și de actuala conducere a PSD, prin vocea lui Felix Stroe, care a reiterat că „am putea să dezvoltăm aici un parc industrial cu companii de renume din China, lideri mondiali pe piața de profil“. Deocamdată, singura certitudine este că Liu Yunshan şi delegaţia Partidului Comunist Chinez au fost conduşi, la plecare, de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, de ministrul Mircea Titus Dobre.

Faptul că statul chinez nu a reușit să intre cu investiții serioase în Constanța poate fi unul dintre motivele pentru care a hotărât să își închidă temporar Consulatul General de la Constanța, începând cu 30 iunie 2017, motivând o îmbunătățire a eficienței.

Știrea, care nu a reușit să stârnească interesul mass-media, a lăsat indiferent și PSD Constanța, care în ciuda semnalului extrem de negativ, radical, dat de statul chinez, a făcut paradă cu ocazia vizitei unei delegații a Partidului Comunist Chinez, condusă de un lider controversat la Beijing.

China închide Consulatul General de la Constanța în timp ce mărește consistent investițiile în țările UE

Delegația Partidului Comunist Chinez, condusă de Liu Yunshan, șeful securității chineze pentru o lungă perioadă și omul de legătură dintre China maoistă și Coreea de Nord, a ajuns la Constanța după ce a participat la București, pe 14 iulie, la „Dialogul partidelor politice China -Europa Centrală și de Est (ECE) 2017“, un eveniment la care au fost prezenți reprezentanții a 35 de partide politice din 16 state din Europa Centrală și de Est. Aceștia au discutat despre „Noi concepții și noi măsuri pentru impulsionarea inițiativei <<O centură, un drum>>“, un mare proiect al Chinei care presupune refacerea Drumului Mătăsii.

Tot un efort al Chinei pentru a își păstra influența geopolitică la nivel mondial au fost și investițiile în statele Uniunii Europene, de cca. 35 miliarde de euro, făcute în anul 2016, cu o creștere de 76% față de anul 2015. Din această sumă, în România nu a ajuns, practic, nimic.

Prezent la evenimentul găzduit la București, premierul Mihai Tudose a arătat că România își dorește să beneficieze de experiența Chinei în domeniul transporturilor și să atragă investiții în țara noastră, unul dintre subiectele principale fiind potențialul portului Constanța de a funcționa ca hub comercial între Asia și Europa. Este, de fapt, o reluare a unor promisiuni privind intrarea antreprenorilor chinezi în economia constănţeană, aceleaşi din ultimele decenii, cu prilejul fiecărei vizite a unor oficiali de la Beijing.

Însă cea mai importantă piesă din relația dintre Constanța și statul chinez, după închiderea bruscă a consulatului general, pare să rămână astăzi, după mulți ani de negocieri economice fără mari realizări, înfrățirea dintre municipiul de la malul Mării Negre și orașul Shanghai. Adică, ceea ce a decis şi realizat, cândva, Nicolae Ceauşescu.