
În urmă cu două săptămâni, România a reținut membri echipajelor de pescuit de pe trei bărci din Bulgaria,, acuzându-i de braconaj piscicol. Oamenii au fost eliberați, dar navele au rămas confiscate. Pescarii bulgarii așteaptă în continuare rezultatul acuzațiilor de braconaj pe care România le-a adus împotriva lor. Proprietarii navelor își vor ambarcațiunile înapoi pentru că au rămas fără mijloace de a-și câștiga existența, conform ziarului bulgăresc 24Chasa.
Bulgarii insistă că au respectat legislația europeană.
“Ne-au oprit și au spus că vom face protocoale pentru confiscarea navelor. De acolo încolo nu știu, mor de foame”, a declarat proprietarul a două dintre nave, căpitanul Krasimir Petrov. El s-a plâns că, din cauza celor întâmplate, nu are mijloace de trai și că situația este proastă. Nu mai are bani să-și plătească asigurările și ratele la bancă.
Plamen Panayotov, proprietarul celeilalte nave, a explicat că nu mai are nicio altă ambarcațiune.. “Suntem fără loc de muncă și fără un mijloc de trai, nu știm ce vom face în continuare. Dacă nu vor da drumul la nave, poate că vom căuta alte locuri să muncim”.
Președintele asociației de pescari, Emil Milev, a ținut să sublinieze că cele 3 echipaje nu-și pot hrăni familiile. “Oamenii au fost acolo timp de două zile, știam că vor fi lăsați să plece. Dar acum stăm și așteptăm”, a spus el.
Abia în ultimul raport pe care deținuții l-au primit din România a reieșit că există vreo acuzație împotriva lor. “După 48 de ore în care nu am dormit și interogatorii de 5 ore, un interpret a spus ‘în general asta, în general aia’. Există niște acuzații, dar nu există niciun caz. Nu avem nici un răspuns la întrebări. Trebuie să ghicim de ce navele noastre rămân acolo”, a declarat Petrov. El a precizat că ei nu au unde să se ascundă și este de părere că autoritățile române păstrează navele pentru a-i hărțui.
Avocatul pescarilor a trimis o luare de poziție la BTV în care explică faptul că, după aderarea la UE, atât navele bulgare, cât și cele ale altor state membre ale UE pot pescui dincolo de zona de 12 mile. Pescarii bulgari au fost reținuți la 55 de mile distanță și nu există nicio justificare pentru acest lucru, insistă el. În plus, activitățile de pescuit ale navelor bulgare ar trebui să respecte legislația europeană, nu cea românească, consideră ei la Balcic.
Context
Pe 23 martie, Garda de Coastă din România anunța că în timpul unei acțiuni pentru combaterea și prevenirea braconajului piscicol, trei pescadoare bulgărești au fost identificate la aproximativ 100 de km de stațiunea Mamaia, în zona economică exclusivă a României.
Verificările au arătat că cei zece membri de echipaj de la bordul navelor pescuiau în perioada de prohibiție, precum și că foloseau unelte neautorizate, iar la bordul navelor s-au găsit cantități de pește, (calcan și rechin), au precizat autoritățile române.
Cercetările în privința cazului sunt făcute de procurorii Curții de Apel Constanța.
- Procurorii DNA au făcut percheziții la sediul Consiliului Județean Constanța - 7 iunie 2023
- Neversea a anunțat cele 6 scene ale ediției 2023/ Schimbări majore față de anul trecut și o nouă direcție a festivalului/ Scena Balkanic, surpriza din acest an - 6 iunie 2023
- Andreea Pavel (Info Sud-Est) is awarded the Ion Rațiu Prize for Journalism 2023/ It is the first time the trophy goes local: “Local media is vital for democracy” - 6 iunie 2023