Procurorul Andrei Bodean este șeful DNA Constanța în următoarele 6 luni

Andrei Bodean, la protestul magistraților din 16 septembrie 2018 (captură foto știrileTVR)

Andrei Bodean, fost candidat la șefia DNA, a fost delegat de conducerea instituției să preia șefia Serviciului Teritorial Constanța pentru următoarea jumătate de an. Decizia vine în urma expirării mandatului de conducere al procurorului Sorin Constantinescu, care a fost șeful DNA Constanța în perioada 2012 – 2018.

Contactat telefonic, Andrei Bodean a confirmat că a fost delegat la șefia ST Constanța pentru următoarele șase luni, însă nu a vrut să facă alte declarații.

Mandatul lui Bodean a început la 1 octombrie 2018 și va înceta la 1 aprilie 2019.

Bodean este procuror în cadrul DNA Constanța din mai 2013 și, înainte de acest moment, s-a făcut remarcat pe vremea când era procuror criminalist datorită soluționării unor crime de răsunet, cum ar fi cazul Larei Șaban ucisă de fratele ei sau al călugărului decapitat din Ghindărești.

La scurt timp după ce a ajuns la DNA Constanța, Andrei Bodean a început urmărirea penală pe numele lui Nicușor Constantinescu, în dosarul Centrului Militar Zonal, speță în care fostul președinte al Consiliului Județean Constanța ispășește, din 2016, o pedeapsă de 5 ani.

Ulterior, Bodean l-a mai trimis în judecată pe Constantinescu și în alte spețe, la fel cum i-a trimis în judecată și pe Radu Mazăre, fostul primar al Constanței (dosarul terenurilor subevaluate din Mamaia, sentință de 6 ani și jumătate în prima instanță), pe Nicolae Matei, fostul primar al orașului Năvodari (două spețe) și pe Adrian Stan, fostul primar al orașului Techirghiol (ambii primind condamnări definitive), pe Zanfir Iorguș, fost primar al orașului Mangalia, pe Ion Nicu, fostul șef al Poliției Hârșova, ori pe Izaura Anghel în dosarul de șantaj al lui Mircea Băsescu, fratele fostului președinte al României (ultimii doi fiind condamnați definitiv).

Andrei Bodean are 38 de ani și a intrat în magistratură în anul 2008, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Este unul dintre procurorii care au reacționat public față de încercările de modificare a legilor justiției, a semnat petițiile magistraților și a protestat, alături de alți zeci de procurori și judecători constănțeni, în decembrie 2017, și pe treptele Judecătoriei Constanța, și pe cele ale Curții de Apel București.

Procurorul Bodean de la DNA Constanța: ”Nimeni nu va mai fi în siguranță dacă modificările vor intra în vigoare”/ ”Sunt aici ca să arăt tâmplarilor și muncitorilor că legile sunt lucruri serioase”

Magistrații rezistă într-un protest fără precedent. Judecătorii și procurorii au aprins lanternele telefoanelor asemenea protestatarilor din Piața Victoriei: ”Vrem să ne respectăm jurământul”

Noul șef al DNA Constanța a participat și la cel mai recent protest al magistraților, din 16 septembrie 2018, și a semnat scrisoarea adresată ministrului Justiției chiar înainte ca procurorul să fie evaluat de Tudorel Toader în cadrul interviului pe care l-a susținut pentru șefia DNA.

Un candidat la șefia DNA a semnat scrisoarea adresată lui Tudorel Toader. Procurorul Andrei Bodean îl va întâlni luni pe ministrul Justiției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.