O treime din candidații propuși la europarlamentare sunt femei/ Expert Forum: Pragul de 200.000 de semnături pentru a participa la alegeri reduce artifical competiția și avantajează partidele mari (Raport)

sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan
sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Aproape o treime din candidații propuși de partidele și alianțele electorale din România la europarlamentare sunt femei, arată un raport publicat duminică de Expert Forum (EFOR). Formațiunile politice respectă principiul reprezentării ambelor sexe, însă informațiile disponibile despre candidați despre semnăturile de susținere strânse trebuie să apară mai devreme și să fie mai ușor de accesat, concluzionează raportul.

În total, partidele și alianțele au înaintat 535 de candidați, dintre care 171 (32%) sunt femei, iar 364 (68%) sunt bărbați. Acestora li se adaugă șapte candidați independenți, dintre care șase sunt bărbați – astfel, procentajul de candidate din acest an este aproape neschimbat față de 2019, când 31% de femei au candidat la europarlamentare.

Pe primul loc din acest punct de vedere se află partidele REPER, AUR și SOS România, cu un procent de candidate de 39%, urmate de PSD+PNL (37%) și alianța Dreapta Unită (35%).

*Notă: Datele actuale, publicate de Biroul Electoral Central, nu reprezintă varianta finală a listelor care vor intra în competiție, deoarece, pentru moment, doar listele PSD+PNL și SOS România au fost validate, amintește Expert Forum.

sursa foto: captură Expert Forum

Analizarea acestor informații, explică Expert Forum, a avut scopul de a arăta dacă partidele/alianțele respectă principiul reprezentării ambelor sexe, stabilit prin legea nr. 33/2007, care stipulează că „listele de candidați pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se întocmesc astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe”

Conform raportului, toate listele propuse respectă acest principiu, iar 10 dintre cele 15 partide/alianțe au propus cel puțin o femeie în primele trei locuri locuri. Dintre acestea, trei partide au propus o femeie pe primul loc: SOS România, PAD și ARS.

În schimb, la Alianța Dreapta Unită prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina – Mădălina Prună), iar la Alianța PSD+PNL se regăsește pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cea mai sus poziționată femeie, Teodorescu Maria Georgiana, este pe locul 4.

Partidul REPER este singurul care a folosit o listă de tip fermoar, adică a pus alternativ candidații de sex masculin, respectiv feminin,cel puțin în prima jumătate a listei, notează Expert Forum.

Dincolo de diversitatea candidaților, Expert Forum a analizat informațiile care sunt făcute publice de către formațiunile politice în privința candidaților, precum și modul în care semnăturile de susținere pentru europarlamentare sunt adunate.

În privința datelor despre candidați, EFOR notează faptul că unele informații relevante pentru stabilirea profilului unui candidat, cum ar fi sexul și vârsta, au trebuit să fie cercetate individual. În schimb, BEC a oferit informații precum numele părinților candidaților, mai puțin relevante pentru stabilirea unui profil, argumentează Expert Forum.

  • “Datele au fost publicate în format pdf scanat (a se vedea exemple mai jos), ceea ce ridică dificultăți în procesarea lor. Expert Forum a transformat aceste date în format editabil (prin OCR-izare), însă calitatea proastă a datelor a implicat depunerea unui efort care considerăm că nu este necesar pentru a obține informații în scopuri statistice; aceste informații ar trebui publicate în formate accesibile fără să fie nevoie de astfel de proceduri consumatoare de energie. Mai mult, unele informații au fost introduse manual, întrucât calitatea fișierelor este scăzută”, concluzionează EFOR.

În privința numărului de semnături necesare pentru participarea unui partid la europarlamentare, concluziile Expert Forum sunt:

  • Numărul de semnături este printre cele mai prohibitive din UE și ar trebui redus. Numărul de semnături nu ar trebui să reprezinte o barieră, ci mai degrabă o dovadă a faptului că partidele sau candidații au parte de o susținere rezonabilă.
  • În lipsa unei proceduri realiste de verificare și validare, numărul mare de semnături nu face decât să reducă artificial numărul de competitori și să avantajeze partidele mari, care au resurse. Potențialele nereguli sunt oricum dificil de demonstrat.
  • Procedura de verificare ar trebui să fie publică și accesibilă din timp.
  • BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă și numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent. Posibilitatea de a contesta candidaturile este limitată de lipsa unor informații importante despre documentele depuse.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.